Main menu

header

728 18 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

La prima vedere, a căuta să fii faimos pare un lucru normal. Cum reușesc unele persoane să-și vadă visul cu ochii? Stabilind recorduri mondiale, în fața cărora chiar și cuvintele celor mai mari oameni de știință pălesc.

Cel mai înalt și mai lung mers pe cablu

728 18 2Ce ar face orice om normal ca să ajungă pe cel mai înalt munte? Cu siguranță, ar prefera să ia telecabina. Nu același lucru l-a gândit și elvețianul Freddy Nock, care a urcat pe cel mai înalt multe din Germania, Zugspitze, pe un… cablu. Acesta pur și simplu a sfidat moartea pentru 80 de minute, a mers 1 kilometru și a acumulat 348 de metri în altitudine. Astfel, a doborât recordul pentru cel mai înalt și mai lung mers pe cablu. La rândul său, Mich Kemeter a stabilit un nou record mondial traversând un lac pe o frânghie, după ce a mers 250 de metri pe o sfoară întinsă deasupra apei. De altfel, acesta este cel care a deţinut şi anteriorul record mondial la mersul pe sfoară deasupra apei, de 222 de metri, stabilit pe acelaşi lac, Green Lake din Austria. „Să-ţi dobori propriul record e un sentiment extraordinar. Cea mai mare problemă o reprezintă vântul şi condiţiile meteorologice. Trebuie să aştepţi până când vremea este potrivită. Trebuie să te concentrezi şi să ai multă răbdare. Dar apa a fost minunată, soarele strălucea şi lacul arăta ca o oglindă. Întreaga experienţă a fost pură, ca apa. Am simţit o conexiune cu natura, cu spiritul şi energia ei”, a declarat, plin de emoție, tânărul de 24 de ani.

A tras două bărci umplute cu o jumătate de tonă de cărămizi

Când e vorba despre recorduri mondiale, trebuie amintit și sportivul spaniol Kilian Jornet, care a stabilit atât de multe, încât oricui i-ar fi greu să aleagă. Dar parcă niciunul nu se compară cu ascensiunea de 6.194 de metri pe Denali. Dar asta nu e tot, pentru că o lună mai târziu, acesta a doborât recordul Hardrock 10. Cu siguranță, nimeni nu s-a gândit vreodată cum e să înoți trăgând după tine o jumătate de tonă de cărămizi… A făcut-o însă Jim The Shark’ Dreyer, care a reușit acest lucru timp de trei zile și două nopți, pe lacul St. Clair. Și chiar dacă a avut halucinații, spune că acestea nu au făcut altceva decât să-l distreze.

Cea mai rapidă persoană care face patul: 74 de secunde

728 18 3Andrea Warner, un manager de hotel din Anglia, şi-a folosit îndeletnicirile pentru a câştiga titlul de Cea mai rapidă persoană care aşază patul. Acest lucru a inclus cearşaful de pat, cearşaful de pilotă, două feţe de pernă, o pilotă şi o cuvertură. În ceea ce îl privește pe cascadorul de origine columbiană Jhonathan Florez, supranumit și omul pasăre, acesta a reușit să stabilească patru recorduri mondiale într-o singură săritură de la peste 11.000 de metri. Pe lângă faptul că a zburat de la cea mai mare altitudine şi s-a deplasat pe cea mai lungă distanţă, acesta a atins și cel mai bun timp de menţinere şi cea mai mare viteză în aer. În vârstă de 29 de ani, cascadorul a sărit dintr-un avion aflat la 11.358 de metri altitudine, deasupra localităţii Guajira din Columbia. În timpul zborului efectuat cu ajutorul unui costum special, confecționat pentru a-l proteja pe acesta de temperaturile foarte scăzute, cascadorul a atins viteza de 160 km/h, cea mai mare de până acum. După această performanță cu totul ieșită din comun, Jhonathan a decis să ia o pauză. Nu pentru că ar fi obosit, ci doar de dragul soției, căreia recordurile jumătății sale nu i-au prea plăcut.

Cea mai mare rachetă construită vreodată

728 18 4Racheta Saturn V, dezvoltată în cadrul programului Apollo al NASA (Administrația Națională de Aeronautică Spațială), agenţie responsabilă cu programul spaţial public al Statelor Unite ale Americii şi cu cercetarea aerospaţială civilă şi militară pe termen lung, rămâne cea mai mare rachetă construită vreodată. Saturn V a transportat fără pilot capsula Apollo 4 și a fost lansată la 9 noiembrie 1967. De altfel, între anii 1967 şi 1973, rachetele Saturn V au efectuat șapte misiuni de aterizare pe Lună și, totodată, au lansat şi stația spațială Skylab 1 în orbită. Racheta a avut 110,6 metri înălțime, măsurată începând cu lansatorul, și a cântărit 2.965 de tone, complet echipată cu combustibil.

Variații de temperatură de 27 de grade în doar două minute

În localitatea Spearfish din partea central-nordică a Americii de Nord, vântul aduce una dintre cele mai puternice schimbări de temperatură din lume. La 22 ianuarie 1943, dimineața la ora 7:00, temperatura a fost de -20 de grade Celsius, iar după doar două minute, temperatura a crescut la 7 grade Celsius. Recent, la ora 9:00, temperatura a fost de 12 grade Celsius, iar după doar 27 de minute, a scăzut din nou la -20 de grade Celsius. Drept urmare, ferestrele locuințelor au crăpat, iar parbrizele mașinilor au înghețat.

A aruncat zarurile de 154 de ori și nu a pierdut niciodată

În fața unei femei din New Jersey, toată lumea face o plecăciune. Patricia DeMauro a stabilit un record incredibil, după ce a aruncat zarurile de 154 de ori consecutiv, fără să obțină cifra șapte, specialiștii afirmând că șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de cam 1 la 1,56 trilioane. Recordul mondial pentru călătoria în timp a fost obținut de cosmonautul Serghei Krikalev, care a stat pe orbita Pământului nu mai puțin de 803 zile. Ce înseamnă asta potrivit teoriei relativității, elaborată de Einstein? Că Serghei a călătorit în viitor cu aproximativ 22,68 de milisecunde. Așa că, atunci când a revenit pe Pământ, „s-a întors”, de fapt, în trecut.

12.716 clătite pregătite în doar opt ore

728 18 6Compania JSC MAKFA din Rusia a reușit să intre la rândul său în Cartea Recordurilor la 25 februarie 2017, cu un număr incredibil de clătite preparate, pentru a sărbători Săptămâna clătitelor din Rusia. Este vorba despre 12.716 clătite, care au fost pregătite în doar opt ore, de 16 bucătari într-un cort uriaș. Pentru a putea să obțină un asemenea record, bucătarii au făcut aluatul cu o zi înainte și au gătit clătitele în ziua respectivă. Toate clătitele au fost împărțite gratuit vizitatorilor. Există și un Oreo gigant, care a fost creat în Bahrain. Uriașul biscuit a cântărit 73,4 kilograme, adică de 6.495 de ori mai mult decât greutatea normală a unui biscuit Oreo, care cântărește 11,3 grame. Oreo a intrat în Cartea Recordurilor în aprilie anul trecut. Vechiul record a fost stabilit de Hoppe Food Group & Midden Brabant College din Olanda în anul 2011, Oreo precedent cântărind 28,42 kilograme.