Main menu

header

734 31 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Zadar este un oraș care mustește de istorie. Edificat pe ruinele unei așezări din Antichitate, acest spațiu este tot mai renumit grație unui monument care îmbină arta cu ingineria și care beneficiază de aportul inedit al naturii: o orgă la care „cântă” valurile Mării Adriatice.

Sunetul este similar cu cel emis de un organist care interpretează liber într-o biserică

Croația a devenit o senzație turistică nu doar grație frumuseții unor destinații ca Split, Dubrovnik sau Hvar. Oraşul Zadar este, la rândul său, o mare atracţie datorită unui instrument cel puțin inedit: o orgă în care valurile mării se izbesc și produc un sunet ce se îngemănează cu cel al vântului, creând un ansamblu vizual și sonor cu adevărat spectaculos. Orga la care „cântă” marea şi vântul este un imens instrument muzical, al cărui artist este natura însăși. Aici, marcați de ceea ce văd și aud, turiştii se aşază de-a lungul treptelor, se plimbă sau meditează. Sunetul este similar cu cel emis de un organist care interpretează liber într-o biserică.

A câștigat Premiul European pentru Spațiul Public Urban

734 31 2Structura inițială, lungă de 80 de metri, a avut inițial o destinație mult mai prozaică. A fost construită în cel de-Al Doilea Război Mondial, ca o fâşie de beton, în trepte, menită să oprească valurile şi rafa- lele puternice de vânt. Într-o zi, celebrului arhitect croat Nikola Bašić i-a venit ideea de a da o altă conotație spațiului. Imediat a inițiat un proiect pe care l-a dus la bun sfârșit alături de Ivica Stamać, muzician care a „acordat” instrumentul, Vladimir Andročec, expert în hidraulică, precum și o întreagă echipă de organiști. Rezultatul a fost numit „orga mării” și a câștigat Premiul European pentru Spațiul Public Urban, în anul 2006, într-o competiție acerbă cu alți 206 candidați din 31 de țări.

Cel mai mare aerofon din lume

Proiectul de la malul Mării Adriatice este alcătuit din 35 de ţevi care sunt reglate în așa fel încât să armonizeze sunetele incredibile pe care le scot valurile care pătrund printre ele. La bazele lor, marea intră prin alte câteva canale speciale. Astfel, apa împinge aerul din ţevi care vibrează şi produc o muzică doar a naturii, de o frumusețe unică. Tuburi din polietilenă, prevăzute cu cavități speciale, ce asigură rezonanța valurilor ce se izbesc de sistem, leagă părțile scufundate din treptele de beton cu o galerie de țevi realizată sub acestea. Cu o lungime de 70 de metri, întreaga tubulatură este considerată cel mai mare aerofon din lume. Schimbarea permanentă a ritmului și a vibrațiilor reprezintă o experiență memorabilă, descrisă și simțită ca atare și de turiști, și de specialiști.

Ansamblu cu „salutul Soarelui“

734 31 3O altă creație a renumitului arhitect este „salutul Soarelui” („Sun Salutation”), o instalație care trimite cu gândul la sculptură și care este amplasată în imediata vecinătate a orgii la care cântă marea. Lucrarea este o replică impresionistă a Sistemului Solar, care reflectă mișcarea planetelor printr-un sistem special de lumini și care creează priveliștea unuia dintre cele mai frumoase apusuri de Soare din lume. Ansamblul este astfel un „cerc închis” - artă, natură, inginerie.