Main menu

header

734 29 1de Sorin Dumitrescu şi Alexandru Brădescu

Puțini sunt cei care pot spune că se bucură să meargă la muncă după ce au lucrat peste 80 de ani într-un domeniu. Norman Lloyd, un star prolific de la Hollywood, cu o carieră care se întinde pe mai bine de opt decenii, este cel mai bătrân actor din lume care încă mai joacă în filme.

Ultimul său rol l-a primit în 2015!

734 29 2Născut în New Jersey, la 8 noiembrie 1914, Lloyd a ajuns la vârsta venerabilă de 104 ani și încă nu se gândește să iasă la pensie. Ultimul său rol a fost în comedia lui Judd Apatow, „Trainwreck”, din 2015, unde a apărut alături de Amy Schumer și a devenit popular pentru o nouă generație de fani. Chiar și acum, cel mai bătrân actor de la Hollywood urmează să fie văzut în câteva documentare și spune că vrea să continue să joace și să regizeze atâta timp cât îl vor mai ține puterile.

Este evreu și numele său adevărat este Norman Perlmutter

Norman Lloyd s-a născut sub numele de Norman Perlmutter. Familia sa era de evrei și trăia în Brooklyn, New York. Tatăl său, Max Perlmutter (1890-1945), a fost contabil, care mai târziu a devenit vânzător și proprietar al unui magazin de mobilă. Mama sa, Sadie Horowitz Perlmutter (1892-1987), a fost contabilă și casnică. Ea a avut o voce bună și un interes pe tot parcursul vieții pentru teatru și ea l-a îndrumat pe fiul său să cânte și să danseze, plătindu-i câteva lecții. A absolvit liceul la 15 ani și a început studiile la Universitatea din New York, dar a plecat la sfârșitul celui de-al doilea an de studii. „În jurul meu am putut vedea modul în care depresia îi afecta pe toți, pentru familia mea, pentru oamenii în afaceri precum tatăl meu, a fost un timp teribil”, a scris el. „Nu trebuia să rămân la facultate, să plătesc o diplomă pentru a deveni avocat când puteam vedea avocați care deveniseră șoferi de taxi.” Tatăl lui Lloyd a murit în 1945 la vârsta de 55 de ani. A mai avut două surori mai mici, Ruth și Janice.

Greșeala vieții - când a plecat de lângă Orson Welles

În 1932, la vârsta de 17 ani, Norman Lloyd a avut o audiție și a devenit cel mai tânăr dintre elevi, sub conducerea lui May Sarton, la Teatrul Repertoriu Civic al lui Eva Le Gallienne, din New York. Apoi s-a alăturat Teatrului Sarton din New Hampshire, continuându-și studiile cu ea și cu May Sarton. Grupul a repetat în total zece piese europene moderne și a fost prezentat la New School for Social Research și Boston. 235 de membri ai Clubului Dramatic din Harvard l-au văzut pe scenă pe Norman Lloyd și i s-a oferit un rol într-o piesă regizată de Joseph Losey. La sfârșitul verii anului 1939, Norman Lloyd a fost invitat la Hollywood, pentru a se alătura lui Orson Welles și altor membri ai Teatrului Mercur în primul film pregătit pentru RKO Pictures - Heart of Darkness. Având o garanție de șase săptămâni la 500 de dolari pe săptămână, el a luat parte la o lectură pentru film. După elaborarea preproducției, proiectul nu a atins niciodată producția, deoarece Welles nu a reușit să reducă 50.000 de dolari din bugetul său. RKO a insistat asupra faptului că veniturile au scăzut brusc în Europa până în toamna anului 1939. Orson Welles a rugat actorii să rămână câteva săptămâni până când a pus la cale un alt proiect de film, dar Lloyd nu a vrut să mai aştepte. „Cei care au rămas au făcut Citizen Kane”, a scris Norman Lloyd. „Întotdeauna am regretat acest lucru, a fost prostia vieții mele faptul că nu am rămas atunci când m-a rugat Orson Welles”.

A fost apropiat de Alfred Hitchcock

734 29 4Totuși, reușita sa cea mare a venit în 1942, când a apărut în „Sabotorul” lui Hitchcock și a primit o largă recunoaștere pentru felul în care a jucat rolul unui spion nazist. Relația sa cu Hitchcock avea să aibă impact asupra întregii sale cariere și cei doi au devenit buni prieteni. Într-adevăr, Hitchcock l-a ajutat pe Norman Lloyd să se întrețină, angajându-l ca producător și regizor asociat pentru mai multe filme. A apărut și în alte filme ale lui Hitchcock, pe lângă faptul că a lucrat ca actor pentru Hollywood și pentru teatru timp de mai multe decenii. În anii ’70 și ’80, cariera sa a fost revigorată prin apariții în seriale de televiziune foarte apreciate, cum ar fi „Verdict: Crimă” și „Kojak”. Însă felul în care l-a interpretat pe doctorul Daniel Auschlander în drama „St. Elsewhere” l-a făcut cunoscut pentru o nouă generație de public. Inițial, Norman Lloyd fusese contractat pentru patru episoade, însă personajul său a rezonat cu telespectatorii și a continuat să apară pe toată durata serialului. În 1989, a apărut alături de Robin Williams în filmul de succes „Cercul poeților dispăruți”, jucând rolul dirigintelui, domnul Nolan.

Regretă că nu a îmbrățișat cariera de jucător de tenis

734 29 3Potrivit „Sunday Post”, cel mai bătrân actor de la Hollywood are câteva regrete privind alegerile pe care le-a făcut în viață. Când era tânăr, avea un mare talent pentru tenis și a continuat să practice acest sport de-a lungul întregii sale vieți. Cândva, Norman Lloyd a spus că regretă faptul că n-a putut deveni jucător profesionist de tenis, afirmând: „Ținând cont de efortul și timpul pe care l-am oferit acestui sport, ar fi trebuit să devin campion mondial”. Totuși, a reușit să găsească câțiva parteneri pentru tenis la Hollywood, jucând în mod regulat cu vedete cu greutate precum Spencer Tracy, Charlie Chaplin și Joseph Cotten. Lloyd încă juca tenis la vârsta de 101 de ani, când a renunțat, cu părere de rău, în urma unei accidentări. Incredibil este faptul că Norman Lloyd încă lucrează ca actor. Numai câțiva colegi care făceau filme înainte de 1959 mai sunt încă la Hollywood, relicve ale unei epoci apuse și fără egal în istoria filmului. Însă Norman Lloyd s-a reinventat cu succes pentru noi generații de public și este cel mai bătrân actor din lume care încă mai activează în domeniu.

Se numește Norman Lloyd și încă profesează la această venerabilă vârstă

Prieteni şi studenţi

Ed Begley Jr. și Howie Mandel (care au jucat împreună cu Norman Lloyd în „St. Elsewhere”), ambii prieteni și studenți ai lui, au făcut declarații la celebrarea centenarului său. Ed Begley Jr. a spus: „Am lucrat cu Norman Lloyd, actorul, și cu Norman Lloyd, regizorul, și nimeni nu m-a informat mai bine despre arta povestirii decât acest om talentat. Este o inspirație constantă și prietenul meu veșnic”. Iar Mandel a zis: „Îmi place Norman Lloyd, este o legendă, am petrecut ore întregi ca un puști în timp ce ne-a delectat cu povești despre Hitchcock”.

734 29 5Soția lui Norman Lloyd, de 75 de ani, Peggy, a murit la 30 august 2011, la vârsta de 98 de ani. Cuplul avea doi copii, unul fiind actrița Josie Lloyd