Main menu

header

738 31 1de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Legea intitulată CROWN a trecut de Senatul statului american California, care a devenit astfel primul ce interzice discriminarea rasială pe motive de păr purtat natural.

Liber la coafurile tradiționale

Legea CROWN - „Creating a Respectful and Open Workplace for Natural hair” - interzice, pentru prima dată într-un stat american, obligarea elevilor sau lucrătorilor de a-și îngriji părul într-un anume fel, discriminare care afectează persoanele de culoare. Dacă până acum erau chiar oprite în unele spații coafurile afro, împletiturile și alte stiluri tradiționale proprii populației de culoare, acest tip de „separare” devine cu desăvârșire interzis prin lege.

Concediată pe motiv de împletituri

738 31 2De-a lungul timpului s-au consemnat nenumărate acte de discriminare pe motiv de manieră de coafură. Recent, Chastity Jones, din Alabama, s-a adresat Curții Supreme, acuzând o companie că nu a angajat-o din cauza felului tradițional în care își poartă părul. De asemenea, în anul 2013, Melphine Evans a dat în judecată firma unde era contabil-șef pentru că ar fi concediat-o din motiv de „păr împletit și atașament etnic”, iar prezentatoarea de știri Brittany Noble, din Mississippi, a declarat public că și-a pierdut jobul după ce i s-a spus de angajator că părul său arată „neprofesional”.

Codițe tăiate de… un arbitru

La rândul lor, elevii de culoare au avut mereu de suferit din cauza felului în care își poartă părul. Inclusiv în școlile din California au devenit publice incidente cu copii trimiși acasă din cauza părului afro, iar un elev de la un liceu din New Jersey și-a văzut codițele tăiate de… un arbitru care credea că o coafură tradițională poate influența un meci. Până acum, Curțile federale au punctat faptul că cetățenii americani de culoare aveau protecție doar pentru stilul afro, nu și pentru celelalte. „Istoria națiunii noastre este plină de norme societale asociate cu a fi de culoare, inclusiv la capitolul trăsături fizice, catalogându-le adesea ca însemne de inferioritate. Cei care nu se încadrau în normele europene trebuiau să-și modifice imaginea pentru a putea evolua profesional”, arată actul normativ.

„Aceasta este o problemă serioasă de demnitate personală. Noua lege a atins o coardă sensibilă, pentru că oamenii sunt ofensați profund când le spui ce să facă cu părul lor sau că acesta în starea sa naturală nu este acceptabil la locul de muncă“ (Holly Mitchell, senator)