Main menu

header

738 28 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Izvor dătător de viață, munți de înțelepciune și putere. Sunt ei, bunicii, care continuă să trăiască prin gândurile și gesturile voastre, acei bunici înțelepți care-i molipsesc pe cei din jur cu bunătatea lor. Bunicii ale căror mâini au nevoie să fie sărutate. Despre cum pot aceștia să aibă o bătrânețe și mai frumoasă, aflați din interviul cu Alexandra Dobre, directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

„În acest moment, avem 26.000 de beneficiari direcți”

738 28 2- Sunteți cel mai tânăr director de instituție publică din România și, la doar 26 de ani, aveți o carte de vizită impresionantă, fiind, totodată, și directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului București. Cât de multă dragoste pentru bunicii noștri trebuie să aibă o tânără ca să accepte o astfel de funcție?

- Foarte multă și, totodată, cred că am avut la momentul acceptării acestei funcții capacitatea de a ști ce urmează. Pentru că misiunea aceasta, chiar dacă e una nobilă, e și una greu de dus până la capăt. Asta pentru că vorbim despre seniori, despre oameni pe care de foarte multe ori societatea și chiar și noi, fără să ne dăm seama, tindem să îi dăm puțin la o parte sau să credem că nu ne mai sunt folositori. Dar iată că am găsit în mine și resursele și motivația de a prelua conducerea acestei instituții.

- Când a fost înființat acest centru și care este scopul său?

- Centrul pentru Seniori al Municipiului București are aproape doi ani de la înființare, odată cu începerea mandatului primarului general Gabriela Firea, în 2017. Scopul instituției este de a realiza programe și proiecte pentru seniorii Bucureștiului, adică pentru persoanele de la 50 de ani în sus, acest lucru fiind prevăzut și în Regulamentul nostru de organizare și de funcționare și inclusiv în Hotărârea de Consiliu General. Proiectele desfășurate au atât caracter social, cât și recreativ, pentru că vorbim despre o categorie de oameni sensibili, care au nevoie de atenție, de grijă, de afecțiune de la noi. Suntem o echipă foarte tânără, atât directorii adjuncți, cât și șefii de serviciu, iar cei care au studii în străinătate au venit cu o altă viziune. Centrul are 34 de angajați, iar beneficiari sunt în jur de 26.000 de persoane.

„Se poate înscrie orice locuitor al Capitalei care are 50 de ani împliniți”

738 28 3- Cine sunt cei care fac parte din Centrul pentru Seniori al Municipiului București? Se poate înscrie orice persoană aflată la a doua tinerețe?

- Trebuie să fac o precizare: noi nu înscriem membri, pentru că noi suntem o instituție publică, care se adresează tuturor celor care se încadrează ca beneficiar în obiectul nostru de activitate, adică fiecare locuitor din București, care are vârsta de 50 de ani împliniți. Activitățile noastre le promovăm pe site, pagina de facebook și de curând, și acesta este un alt proiect foarte important, am început să scoatem revista „Seniori de București”, distribuită gratuit, o broșură informativă, gândită astfel încât să ajungem cu informația despre cine suntem și ce facem la fiecare senior. Și asta pentru că sunt mulți bunici care nu au acces la internet sau la calculator.

- Ce le oferiți celor care doresc să facă parte din Centrul pentru Seniori al Municipiului București?

- Evenimentele sunt diverse, de la proiectele noastre până la acces gratuit la piese de teatru, organizăm concerte de romanțe, iar în acest sens am adus în luna februarie, pe scena Teatrului „Constantin Tănase” toată distribuția de la Festivalul „Crizantema de Aur” și urmează să mai avem un concert la 22 iulie 2019, cu aceeași distribuție, pentru că cererea a fost imensă. Din septembrie, ne-am propus să începem cursuri de calculatoare pentru a veni în sprijinul celor care nu știu să-l folosească și au nevoie să vorbească cu copiii sau cu nepoții care sunt plecați din țară. Facem și conferințe pe teme medicale sau teme istorice. Anul trecut, de exemplu, am avut două conferințe pe teme istorice cu ocazia Centenarului, la care au participat somități ale României, iar pe un videoproiector au fost difuzate imagini din Arhiva Națională. De asemenea, organizăm tabere tematice lunar, mai exact excursii de o zi, cu plecare dimineața, luat masa de prânz, vizitat obiective turistice și revenit seara în București. Totul este gratis, oamenii nu trebuie decât să se înscrie la proiecte. Un proiect foarte important, pe care vreau să-l menționez pentru că este o reușită, este că am obținut de la clinica Neolife, în parteneriat cu o asociație specializată pe zona de sănătate, în primă instanță 1.500 de teste gratuite pentru cancer de colon, plus un plan de tratament pentru cei care, din nefericire, vor fi diagnosticați cu această boală, un program de consiliere psihologică gratuită. Ne propunem ca în cazul în care tratamentul este foarte costisitor și nu decontează Casa de Asigurări de Sănătate, printr-un posibil parteneriat cu ASSMB, care este instituția Primăriei Capitalei ce are în subordine cele 19 spitale ale municipalității, să le putem oferi noi un plan de tratament gratuit.

Doritorii se pot înscrie și pot primi mai multe informații la punctul de lucru din Drumul Taberei, Bulevardul 1 Mai nr. 28, unde se află și biroul de relații cu publicul al instituției

„Decontăm 250 de lei pentru fiecare persoană care are nevoie de ochelari de vedere“

- Ce proiecte aveți în desfășurare și ce proiecte sunt propuse pentru viitor?

- Aș începe cu „Ochelari la vârsta a treia”, un proiect care se referă la faptul că noi decontăm până la 250 de lei net pentru fiecare persoană în parte care are nevoie de ochelari de vedere. Vorbim despre pensionari care dintr-o pensie de 600-700 de lei net nu au cum să dea 250 de lei pe o pereche de ochelari, pentru că nu mai au din ce supraviețui. Avem deja mii de beneficiari care s-au înscris în doar câteva luni de proiect. Pe lângă asta, premiem cuplurile care sărbătoresc 25, 50, 75 de ani de căsătorie, cu 1.000 de lei net la 25 de ani, 1.500 la 50 de ani și 3.000 de lei la 75 de ani de mariaj, o recunoaștere a meritului de a promova valorile tradiționale și familia, la modul general. Totodată, le oferim din partea primarului general și o diplomă de onoare pentru această aniversare. De asemenea, avem și proiectul „Vieți centenare”, care este un real succes, un proiect inedit la nivel de București, în care premiem oamenii care au cel puțin 100 de ani de viață, cu o plachetă de onoare semnată de primarul general și un premiu financiar de 5.000 de lei net. Până în acest moment, avem peste 60 de dosare depuse, iar pentru cei deplasabili am organizat două ediții ale galei, în cadrul cărora i-am premiat și i-am sărbătorit într-un mod festiv. Tot în cadrul acestui proiect, la inițiativa Centrului pentru Seniori, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, Direcția de Evidență a Populației, am constatat faptul că la noi este înscris cel mai vârstnic locuitor al Bucureștiului, care are 110 ani. Mai avem și o doamnă de 104 ani, care a fost și veteran de război. Oamenii aceștia, care au câștigat o luptă cu timpul, au niște povești impresionante, care trebuie cunoscute.