Main menu

header

739 29 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Tot mai multe construcții ciudate prind formă în marile orașe ale lumii. De multe ori, ele stârnesc inițial indignarea, așa cum s-a întâmplat cândva și cu Turnul Eiffel, dar în timp, ca și în cazul simbolului Parisului, aceste edificii cu forme stranii ajung embleme ale locului și atrag turiștii cu sutele de mii.

Sediul Uniunii Arhitecților din România

739 29 2Pentru a admira construcţii bizare nu trebuie să călătoriţi prea departe. Una dintre cele mai ciudate clădiri din Europa se află chiar în centrul Bucureştiului, în Piaţa Revoluţiei. Sediul Uniunii Arhitecţilor din România este o clădire ultramodernă, construită din oţel şi sticlă, care se înalţă semeaţă din mijlocul unei… case vechi, aflată în ruină. Proiectanţii susţin că este un simbol al legăturii între vechi şi nou în arhitectura Bucureştiului, dar forma bizară a acestei construcţii a fost determinată şi de consideraţii practice.

Turning Torso

Unul dintre cei mai bizari zgârie-nori a fost în oraşul suedez Malmö, cu ocazia European Housing Expo 2001. Denumit Turning Torso („Trunchiul răsucit”), turnul a fost proiectat de spaniolul Santiago Calatrava, acesta fiind inspirat de o sculptură a sa purtând acelaşi nume. Sculptura originală este alcătuită din şapte cuburi sprijinite pe o structură din metal pentru a forma o spirală care imită o coloană vertebrală răsucită. Turnul este format din nouă segmente de câte cinci etaje, care se răsucesc pe măsură ce înălţimea creşte. Segmentul superior este rotit cu 90 de grade în sensul acelor de ceasornic în raport cu parterul.

Casa de piatră

739 29 3Casa do Penedo, situată în nordul Portugaliei, pare desprinsă din desenele animate. Este un monument arhitectural construit din patru bolovani imenși, iar lucrările au durat doi ani, între 1972 și 1974. Construcția a fost folosită inițial pe post de casă de vacanță chiar de inginerul care a construit-o. Datorită aspectului său unic și modului în care se integrează în mediul înconjurător, edificiul a devenit o atracție turistică tot mai populară, devenind celebră inclusiv în lumea arhitecţilor. Interiorul este foarte confortabil, iar pentru a o feri de vandalisme a fost transformată în muzeu.

Clădirea care „dansează”

Casa care dansează, sau „Fred și Ginger”, a fost construită la Praga de arhitectul ceh Vlado Milunic, în colaborare cu arhitectul canadiano-american Frank Ghery. A fost proiectată în 1992, iar în 1996 era finalizată. Conceptul excentric al clădirii a dat naștere la numeroase controverse la acea vreme, din cauză că face notă discordantă cu imobilele baroce și gotice din împrejurimi. Construcția a fost acceptată abia după ce președintele Vaclav Havel, care a locuit câteva decenii în zonă, a susținut intens proiectul, în speranța că va deveni un centru cultural. O parte dintre localnici nu sunt încântaţi nici în prezent de forma clădirii, care imită un cuplu care dansează, totuşi, imobilul atrage foarte mulţi turişti care apreciază proiectul curajos. La ultimele două etaje se găsește un restaurant cu specific franţuzesc.

Locuința strâmbă

Această construcție ciudată se află în localitatea Sopot, din Polonia, și a fost construită în 2003. Are aproximativ 4.000 de metri pătrați și face parte dintr-un centru comercial. Clădirea pare desprinsă dintr-un desen animat, din cauza asimetriilor. A fost proiectată în anul 2002 şi construită în anul următor, între ianuarie şi decembrie. Arhitectura casei a fost inspirată din desenele lui Jan Marcin Szancer (celebru artist polonez şi ilustrator de cărţi pentru copii) şi ale lui Per Dahlberg (pictor suedez care locuieşte în Sopot). Considerată de mulţi una dintre cele mai inestetice clădiri din lume, „Casa încovoiată” reprezintă totuşi un obiectiv turistic pe care în general turiștii nu îl ratează.

Waldspirale

739 29 4Această construcție ciudată este o clădire rezidențială situată în orașul Darmstadt, din Germania. A fost edificată în anii 1990 și se distinge prin ceva unic: toate cele 1.000 de ferestre au forma lor unică, iar fiecare dintre ușile apartamentelor are clanță diferită. Clădirea Waldspirale („Pădurea spirală”) este un bloc de locuinţe recunoscut pentru arhitectura sa revoluţionară, care combină forme neregulate, organice, îmbrăcate în culori foarte vii. Construcţia găzduieşte 105 apartamente, un restaurant şi un bar, acestea din urmă fiind plasate în turnul cu acoperiş în formă de ceapă, care aminteşte de bisericile ruseşti. Câteva apartamente au fost decorate chiar de Friedensreich Hundertwasser, faianţa colorată din băi şi bucătării reflectând stilul său excentric. Mai mult, în aceste apartamente, toate colţurile sunt rotunjite, pentru a respecta întocmai principiul arhitectului austriac: „fără linii drepte”.

Imobilul Mila

Casa Mila este una dintre capodoperele celebrului arhitect Antoni Gaudi și a fost construită între 1905 și 1907. Datorită aspectului său unic și neconvențional (nu are nicio linie dreaptă), Casa Mila a fost inclusă în 1948 în patrimoniul mondial UNESCO. Operă de artă totală, este considerată o capodoperă de arhitectură civică, fără însă să fie mai prejos și la capitolul funcționalitate și inovare.

Habitat 67

739 29 5Complexul Habitat 67 arată ca un aranjament bizar de cuburi. Construcția a fost concepută de arhitectul Moshe Safdie pentru lucrarea sa de masterat. Ulterior, a fost construită în 1967 și a servit drept pavilion pentru Târgul Mondial din același an. Edificarea imobilului a fost finanțată de Guvernul canadian, dar, în timp, proprietarii s-au constituit într-o asociație care a achiziționat ciudata clădire în care însuși creatorul său are un apartament. Complexul alcătuit din 354 de forme identice de beton este considerat una dintre cele mai ciudate clădiri din lume și o emblemă a arhitecturii orașului Montreal.

Casele cubice din Rotterdam și Helmond au fost proiectate de Piet Blom și sunt cuburi plasate în diferite unghiuri pe piloni, în formă hexagonală

„Oul gigant“

739 29 6Spre deosebire de alte construcții din China, care sunt edificate cu o viteză uimitoare, a fost nevoie de șase ani pentru finalizarea Centrului Național pentru Artele Spectacolului, din Beijing. Datorită formei sale eliptice, clădirea a fost poreclită „Oul gigant”. Imobilul este, practic, un dom din titan și sticlă, înconjurat de un lac artificial.