Main menu

header

740 31 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Recent a avut loc un eveniment memorabil pentru toate persoanele cu dizabilități din lume: actrița și cântăreața Ali Stroker, imobilizată într-un scaun cu rotile, a câștigat un prestigios Premiu „Tony”.

Premiu Tony pentru o interpretare memorabilă

În luna iunie, o lume întreagă a fost martora unei premiere mondiale: Ali Stroker, cântăreață și actriță în vârstă de 31 de ani, care folosește un scaun cu rotile pentru a se deplasa, a fost distinsă cu faimosul Premiu Tony pentru rolul său memorabil în producția de pe Broadway „Oklahoma!”, un musical de mare succes. A fost o seară notabilă pentru întreaga comunitate de persoane cu dizabilități din SUA, dar și din lume, conferirea distincției transmițând un mesaj pe care l-a sintetizat chiar Ali: „Nu voi uita niciodată ce am simțit când pentru prima oară am văzut atâția ochi ațintiți asupra mea. Până atunci eram obișnuită să fiu privită cu compătimire, dar la teatru totul s-a răsturnat; oamenii se uitau la mine pentru că eram o vedetă și asta a schimbat total și felul în care mă priveam eu însămi până atunci”.

„A cânta înseamnă că pot să zbor”

Ali Stroker a rămas paralizată în urma unui accident pe care l-a suferit când avea vârsta de 2 ani. Atunci când fetița imobilizată în scaun cu rotile decidea să urmeze o carieră în teatru și în muzică nu a avut exemple pe care să le poată urma. „Nu puteam să visez să joc fotbal și nici să fac gimnastică. Dar puteam să cânt și să interpretez, și atunci părinții m-au încurajat să urmez o carieră în teatru”, explică Ali. Când a împlinit 7 ani, Ali a jucat pentru prima dată într-o producție pentru copii. Și-a urmat visul - și studiile - cu înverșunare și a crezut că într-o zi va reuși. Într-adevăr, în anul 2015 făcea senzație în producția „Spring Awakening”, fiind primul actor din lume care apărea pe Broadway într-un scaun cu rotile, alături de colegi cu dezabilitate de auz. „A cânta înseamnă că pot să zbor. Sunt liberă”.

„Datorez teatrului supraviețuirea și fericirea”

Proiectele scenice au urmat unul după altul în ultimii ani, iar publicul este tot mai atras nu doar de vocea minunată a lui Ali, ci și de felul în care folosește scaunul cu rotile nu ca pe o piedică, ci ca pe o parte din angrenajul său personal cu care dă viață fiecărui rol. „Datorez teatrului supraviețuirea și fericirea mea. Știu ce înseamnă aprecierea pentru capacitatea de a depăși o dizabilitate, dar mi-am dorit și mai mult - am vrut să fiu apreciată pentru talentul meu”, spune Ali.

„Acest Premiu Tony este pentru fiecare copil cu o dizabilitate care vede limitarea ca pe o provocare și care și-a dorit să fie reprezentat pe o scenă atât de prestigioasă“