Main menu

header

741 18 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Gheorghe Dincă nu este primul criminal în serie din istoria României și nici singurul din lume. Sadici călăi ai unor victime inocente se găsesc în toate epocile și pe toate meridianele, iar victimelor nu li s-a făcut dreptate decât în foarte mică măsură, multora chiar deloc.

Orfani ciopârțiți de Uruc

Grigore Uruc, un țăran din comuna Țintași, județul Buzău, a terorizat zona cu crimele sale. El avea poate cel mai neobișnuit tipar după care acționa: ucidea doar în noaptea de Revelion. S-a întâmplat de fiecare dată la Revelioanele 1984-1985, 1985-1986, 1986-1987 și 1987-1988. Criminalul țintea doar orfani, cu vârste până în 14 ani, cărora le ciopârțea corpul cu zeci de lovituri aplicate cu cuțitul. El a fost prins și executat la 11 iunie 1988.

Iancu Berilă, condamnări însumând 200 de ani!

Iancu Berilă a acționat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. El se angaja ca ajutor de brutar, iar pe timp de noapte, îi ucidea pe brutari și pe familiile acestora. A ucis două familii din Galați, orașul lui de baștină, una din Brăila și una din Buzău. El are pe conștiință 20 de oameni. A fost prins de celebrul comisar Alimănescu. Criminalul în serie a primit condamnări însumând aproape 200 de ani. Gică Cioc, zis „Balaurul”, a fost spaima cartierului bucureștean Ferentari la mijlocul anilor 1940. La 31 decembrie 1945 a murit împușcat de un rival. Împotriva lui erau strânse dovezi că ar fi comis cinci crime, dar n-a mai apucat să plătească pentru ele. Un alt ucigaș în serie din Ferentari a fost Nae Purecică, zis „Nae Chioru”. Și el a fost prins tot de comisarul Eugen Alimănescu. Acesta n-a ucis în București, ci în Oradea, unde se „autoexilase”. Purecică a fost găsit vinovat pentru șase crime, care erau deosebit de violente, victimele fiind tranșate ca animalele la abator. Se bănuiește că numărul celor pe care i-a ucis ar fi fost mai mare.

„Cel mai căutat copil din România”, de negăsit

741 18 2Statisticile prezente ale autorităţilor arată că în România, zilnic, se înregistrează trei dispariţii de copii. Mulţi dintre ei nu mai sunt găsiţi niciodată. La 21 februarie 2007, Elvira Ghioca, în vârstă de doar 9 ani, a dispărut fără urmă din Berbeşti, judeţul Vâlcea. Sute de poliţişti, jandarmi şi localnici au căutat-o pe copilă, fără niciun rezultat. Alte câteva sute de persoane au fost interogate. Astăzi, doar bunica fetei este singura care nu şi-a pierdut speranţa şi se mai interesează de stadiul anchetei. Despre Andreea Șimon, „fetiţa cu chibrituri” din Miercurea Ciuc, s-a afirmat că este cel mai căutat copil din România. Dispariţia ei a făcut înconjurul ţării şi a fost mediatizată în Italia şi în Grecia, afişe cu chipul candid al Andreei fiind lipite pe străzile şi aeroporturile din Roma, Rodos, Salonic. Andreea Şimon avea şi ea tot 9 ani când a dispărut pe drumul de la magazin spre casă. S-au făcut căutări încă din primele zile de anchetă, dar fără rezultat. Pe lista suspectaţilor că ar fi putut avea legătură cu dispariţia fetiţei s-a aflat un poliţist, Tiberiu Burcuţă, ultima persoană care ar fi văzut-o pe Andreea Șimon în viaţă. Deşi era considerat principalul suspect, poliţiştii nu au reuşit să elucideze cazul nici până în ziua de astăzi.

Adriana Motaş nu a mai fost văzută niciodată!

La 5 martie 2013, Adriana Motaş, pe atunci elevă în clasa a X-a a Liceului „Alexandru Ioan Cuza”, din Bârlad, a dispărut în timpul unei pauze, după ce a fost luată cu maşina din faţa şcolii de un cunoscut medic chirurg din oraş, cu care avea o relaţie. Nimeni nu a mai văzut-o de atunci pe Adriana Motaş, Adina, cum îi spuneau prietenii, iar ancheta pe care au declanșat-o procurorii din Vaslui nu a fost soluţionată. La un an după dispariţia fetei, procurorii au clasat cauza. La nivel declarativ, toate aceste dosare sunt în lucru, dar practic, cu fiecare zi care trece, şansele ca aceste cazuri să se soluţioneze sunt tot mai mici.

Dosarele sinistre de la Vatican

741 18 3România nu este singurul stat care se confruntă cu cazuri de monștri care ucid copile. Vaticanul a început recent o investigație internă referitoare la dispariția unei adolescente în vârstă de 15 ani, Emanuela Orlandi, fiica unui ofițer de Poliție, care nu a mai fost văzută de când a ieșit de la o oră de muzică, în… 1983. După decenii în care Vaticanul nu a cooperat deloc cu cei care o căutau pe tânără, „în sfârșit a venit vremea să se ajungă la adevăr și să fie făcută dreptate acestei fete”, afirmă Laura Sgrò, avocata familiei. Aceste mișcări ale Vaticanului au readus în memoria publică o altă dispariție, cea a tinerei Mirella Gregori, în aceeași perioadă, ale cărei rămășițe au fost găsite la sediul Oficiului Diplomatic al Sfântului Scaun, de la Roma. Atunci, cazul a fost închis rapid, dar deschiderea pe care o manifestă actualul Suveran Pontif, Papa Francisc, dă speranțe pentru o concluzie, chiar și extrem de dure- roasă, pentru părinții care nu au încetat să pună întrebări.

Cel mai mediatizat caz mondial: Madeleine McCann, doar 4 ani!

În luna mai, polițiștii germani au identificat un nou suspect în cazul dispariției micuței Madeleine McCann, la cererea agenților din Portugalia, acolo unde copila a dispărut fără urmă în timp ce se afla în vacanță cu părinții și mai mulți prieteni de familie ai acestora, în anul 2007. Pontul a fost dat de ofițerii britanici din Scotland Yard. Bărbatul, în vârstă de 48 de ani, este acum în capul listei de suspecți, după ce anchetatorii au aflat că ar fi călătorit prin Portugalia, în momentul în care Madeleine a fost răpită din camera în care dormea. Madeleine Beth McCann, născută în 2003, a dispărut în seara zilei de 3 mai 2007, din patul în care dormea, în stațiunea portugheză Praia da Luz, în timp ce părinții luau cina alături de prieteni, la câteva zeci de metri distanță. Kate și Gerry au declarat, de-a lungul timpului, că verificau camerele copiilor din 20 în 20 de minute atunci când îi lăsau singuri. Dispariția fetiței a devenit cel mai mediatizat caz de acest gen din istorie. După 12 ani de la tragicul eveniment, polițiștii portughezi nu au reușit încă să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în fatidica seară de 3 mai 2007.

Tijana Juric a schimbat legislația în Serbia

741 18 4Parlamentul din Serbia a adoptat, în luna mai, mai multe amendamente la Codul Penal, printre care şi Legea Tijana, care prevede închisoarea pe viaţă fără drept de eliberare condiţionată pentru crime similare celor petrecute la Caracal.

Amendamentul la Codul Penal a fost numit Legea Tijana, în memoria Tijanei Juric, o fată în vârstă de 15 ani, care a fost răpită şi ucisă în anul 2014, în zona Sombor, din nordul Serbiei, eveniment care a generat un val de revoltă în rândul cetăţenilor sârbi, punctează „Euronews”. După 12 zile, cadavrul tinerei a fost găsit îngropat. La scurt timp, alte două fete au fost răpite, violate şi ucise - Ivana Podrascic, în vârstă de 14 ani, şi Dragana Ciric, în vârstă de 18 ani.

Moartea copilei Amber Hagerman a generat un sistem național de alertă

La 13 ianuarie 1996, Amber Hagerman, în vârstă de 9 ani, era smulsă de pe bicicletă dintr-o parcare din Arlington, Texas. Poliția nu a putut afla decât că fetița a fost târâtă într-o dubă și, în ciuda interesului uriaș și valului de emoție care a cuprins întreaga Americă, nu s-a putut interveni la timp pentru a fi salvată. Copila a fost găsită mai târziu, plutind pe un râu, cu gâtul tăiat. Nimeni nu a fost pus sub acuzare, dar cazul a dus la crearea Sistemului Național Amber Alert, prin care toată opinia publică este alertată atunci când dispare un copil.

Faimoşii Al Bano și Romina Power, distruși de dispariția fiicei lor

Celebrii Al Bano și Romina Power au fost distruși în 1993, când fiica lor cea mare, Ylenia Carrisi, care plecase în New Orleans, SUA, a dispărut fără urmă la doar 23 de ani. De atunci, tânăra a fost de negăsit, deşi autorităţile şi părinţii ei au făcut eforturi uriașe pentru a afla ce s-a întâmplat cu ea. Timp de 20 de ani au apărut tot felul de zvonuri privind dispariția ei, care nu au dus însă niciodată nicăieri. S-a spus chiar că ar fi fost răpită de traficanţii de droguri sau că s-ar fi călugărit. Ultima ipoteză anchetată de autorități a fost că Ylenia Carrisi a fost ucisă de un criminal în serie, Keith Hunter Jesperson, cunoscut sub numele de „Happy Face Killer”, însă testele ADN au exclus această ipoteză. Cu toate acestea, Romina și Al Bano încă sunt chinuiți de dispariția fetei, iar în fiecare an pe 29 noiembrie, când ar fi fost ziua Yleniei, artista postează mesaje emoționante pentru fiica sa pe Instagram: „Fiica mea, minunată și veselă. Astăzi e ziua ta și mereu ne vom aminti. Cele mai frumoase urări, iubirea mea, oriunde ai fi!”. Romina Power încă mai speră ca fiica sa să fie în viață…

Căutări internaționale zadarnice

Vestea dispariției adolescentei Natalee Ann Holloway, din Alabama, în anul 2005, făcea înconjurul lumii. Fata nu a mai fost de găsit în timpul unei vacanțe, iar autoritățile au arestat trei suspecți. Întreaga națiune americană urmărea cazul, dar, din lipsă de probe, reținuții au fost eliberați. Mediatizarea foarte intensă a obligat autoritățile din Aruba să declanșeze o căutare internațională. Sute de voluntari, investigatori locali, forțe ale FBI și 50 de militari olandezi au scotocit zona unde dispăruse fata, ca și apele teritoriale. Fără rezultat. În anul 2007, Poliția din Aruba a anunțat închiderea cazului. Nimeni nu a fost pus sub acuzare pentru dispariția fetei. În anul 2012, un judecător a declarat-o oficial moartă pe Natalee Ann.

Jaycee Dugard, din SUA, a fost răpită pe când avea 11 ani și eliberată abia după… 18 ani. În tot acest timp, a fost abuzată şi a adus pe lume doi copii ai agresorului. Acum lucrează cu fundaţii care caută copii dispăruţi

Smulsă din pat, cu cuţitul la gât

Elizabeth Smart a fost răpită în 2002, în miezul nopții, de un bărbat care a tăiat geamul dormitorului copilei, din Salt Lake City, i-a pus un cuțit la gât și i-a spus că dacă țipă, îi va ucide toată familia. Fata nu a scos un sunet și a urmat coșmarul. Brian Mitchell, un soi de fanatic religios, a târât-o afară și apoi a dus-o în munți, unde a legat-o și, timp de nouă luni, a violat-o cu bestialitate, ținând-o în condiții îngrozitoare. Șansa cea mare a copilei nu a fost Poliția, ci faptul că părinții nu au încetat nicio clipă să bombardeze străzile și mass-media cu apeluri de ajutor și afișe. Faptul că, practic, chipul copilei era peste tot a făcut ca, într-o zi, un om s-o recunoască și să cheme Poliția. În anul 2018, Elizabeth a aflat că agresorul său va ieși mai devreme din închisoare, pentru bună purtare…

În Austria, Elisabeth Fritzl a fost sechestrată şi violată timp de 24 de ani de propriul tată, cu care a avut şapte copii

Un deceniu de violuri şi bătăi

741 18 5Amanda, Gina şi Michelle, trei tinere din Cleveland, au fost răpite, ţinute în lanţuri, înfometate şi violate ani la rând. Toate cele trei au fost date dispărute între 2002 şi 2004. De atunci, au trăit în captivitate, bătute şi umilite. Au fost găsite abia în anul 2013, iar trei fraţi - toţi trecuţi de 50 de ani - au fost arestaţi în acest dosar. Calvarul tinerelor a luat sfârşit după ce Amanda - sechestrată în 2003, cu o zi înainte să împlinească 17 ani - a reuşit să scape şi să atragă atenţia unui vecin. Fetele au adus pe lume cinci copii, dar, în afară de fetiţa de 6 ani a Amandei, găsită în viaţă, nu se ştie ce s-a întâmplat cu restul pruncilor. În acești ani, tinerele au rămas însărcinate în repetate rânduri, însă cei trei agresori le-au bătut sau le-au înfometat ca să piardă sarcinile.