Main menu

header

741 14 3de Andreea Vasilescu

A cum trei luni, o dispariție a unei tinere s-a transformat brusc, în urmă cu câteva zile într-un scenariu al groazei. Căci de la acea dispariție, nerezolvată până zilele trecute, cazul a devenit al unui posibil criminal în serie și a atras după sine demiterea șefului Poliției și demisia directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale. Un bărbat în vârstă de 66 de ani din Caracal, fost mecanic auto, este acum bănuit că ar fi criminal și că i-ar fi luat viața tinerei dispărute acum trei luni, dar și alteia, zilele trecute.

Ultima imagine

Luiza Mihaela Melencu, de 18 ani, din comuna doljeană Dioşti, a dispărut la mijlocul lunii aprilie după ce a spus familiei că merge la Caracal pentru a scoate bani de la un bancomat. Ea apare într-o filmare a unei camere video din oraș, chiar îndreptându-se spre un bancomat, în timp ce vorbea la telefonul mobil. Sunt ultimele imagini în care Luiza apare în viață. Săptămâna trecută, la 24 iulie, o altă tânără, din comuna Dobrosloveni, dispare de acasă. Alexandra Măceșanu avea doar 15 ani.

Se ocupa cu taximetria ilegală

Urma să ajungă în Caracal, dar, cum transport public nu era la momentul respectiv, se urcă într-o mașină a unui bărbat în vârstă, care se ocupa cu taximetria ilegală. Alexandra a reușit să sune la 112, în 25 iulie, solicitând disperată ajutor. Fata anunța că a fost sechestrată, bătută și violată. Se temea de ce putea fi mai rău. La un moment dat, apelurile fetei au încetat. Nu s-a mai putut lua legătura cu ea, telefonul fiind închis. Vineri, 26 iulie, în cadru apare un suspect. Un bărbat din Caracal, în vârstă de 66 de ani, Gheorghe Dincă. Dispariţia Luizei a fost anchetată de DIICOT, care a reunit dosarul cu cel al Alexandrei Măceşanu, fata de 15 ani.

Nu s-a găsit niciun cadavru

741 14 4În cadrul anchetei, inculpatul Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra Măceşanu, de 15 ani, pe data de 25 iulie, în jurul orei 12:00, atunci când a surprins-o cu telefonul în mână şi, ulterior, i-a incinerat corpul, iar cu privire la cea de-a doua fată, Luiza Melencu, de 18 ani, procurorii au stabilit că există indicii că a săvârşit acelaşi gen de infracţiuni. Cazul este departe de rezolvare, cu atât mai mult cu cât ies la iveală erori majore de gestionare pe mai multe paliere a acestor dispariții, precum și în intervenția celor care ar fi trebuit să îi salveze viața Alexandrei, fata oferind sufi- ciente indicii pentru a putea fi localizată la timp. Viața Alexandrei ar fi putut fi salvată, dacă toți cei implicați în intervenții de urgență, de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), până la ultimul agent de Poliție din Caracal și ultimul procuror și-ar fi făcut datoria ca la carte. Mai mult, nu există niciun cadavru până la ora redactării acestui articol, ceea ce îngreunează mult mersul anchetei. Cenușă și posibile rămășițe umane, precum și bijuterii pe care Alexandra le purta în momentul dispariției au fost găsite în curtea locuinței lui Dincă.

Criminalul în serie de la Caracal, Gheorghe Dincă, a recunoscut ororile

19 ore de agonie

„Mă aflu într-o casă veche, aproape părăsită, iarbă în curte. Are doi câini Lupi, e într-un service”, ar fi spus fata în apelul de la 112. STS a transmis însă trei locaţii eronate, iar echipajele au reuşit să ajungă la imobilul în care era victima abia după 19 ore. A durat 19 ore până când Poliţia a reuşit să găsească, în Caracal, locaţia în care se presupune că Alexandra a fost omorâtă şi arsă. Un dialog incredibil dintre tatăl Alexandrei, despre care se crede că a fost ucisă şi arsă în Caracal, şi poliţiştii din oraş a fost relatat de Alexandru Cumpănaşu, unchiul tinerei. Oamenii legii i-au spus tatălui fetei că e bun de plată dacă aceasta „s-a încurcat cu vreunul”, luând în derâdere dispariția fetei, într-o primă fază. Polițistul de la 112 cu care a vorbit Alexandra nu i-a dat sfaturi fetei și nici nu i-a cerut detalii despre locul în care este sechestrată. Sunt primele informații din raportul preliminar făcut de MAI în acest caz. Potrivit raportului, polițistul de la IPJ Olt care a preluat apelul a dat dovadă de „atitudine refractară”, nu s-a implicat în obținerea de date care să ducă la identificarea locului unde se afla tânăra și nici nu i-a dat sfaturi legate de ce ar trebui să facă până să ajungă Poliția la ea. La această concluzie au ajuns responsabilii din MAI după ce au audiat înregistrările audio cu apelurile la 112 făcute de Alexandra Măceșanu. Acest fragment face parte dintr-un raport al MAI, în condițiile în care la minister se desfășoară o anchetă pentru a vedea cum au reacționat angajații instituției în acest caz.