Main menu

header

743 28 2de Călin Popa şi Adrian Barna

Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri din lumea psihologiei infantile a fost făcută recent: potrivit experților de la Universitatea Waterloo, din Canada, copiii mai mici iau decizii mai informate, mai înțelepte și mai avizate decât cei cu vârste mai mari.

Procesează informația în felul propriu

Studiul cercetătorilor canadieni s-a concentrat pe capacitatea decizională a copiilor și astfel s-a constatat că odată cu înaintarea în vârstă, copiii ignoră în proporție tot mai mare informații necesare în procesul de luare a unei decizii. Acest fel de a reacționa duce de regulă la o capacitate de a decide mult mai repede, în paralel însă cu probabilitatea mai mare de a comite erori de judecată. „Copiii nu iau informația așa cum le-o oferă adulții pentru a face evaluări personale, ci o procesează în felul propriu și iau decizii după cum li se pare lor că este normal”, explică specialistul Samatha Gualtieri.

Greu influențabili

Experții canadieni au constatat, pe parcursul testelor, că „scurtcircuitele” din creierul copiilor încep să se activeze de la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 6 ani deja cei mici o iau pe drumul cel mai scurt spre o decizie în aceeași proporție ca adulții. Pentru a-și testa teoria, oamenii de știință au observat 288 de copii, iar dintre aceștia, 95% dintre cei cu vârsta de 6 ani și-au luat informațiile necesare deciziei din surse exterioare, la grupa de 5 ani procentul scăzând la 70%, iar în grupul celor de 4 ani aceeași manieră de a decide, mai mult cu influență din exterior, a fost constatată doar la 45% dintre participanți, aceștia dovedindu-se, în final, cel mai puțin influențabili.

„La vârste diferite, copiii tratează diferit informația în baza căreia iau decizia“ (profesor Stephanie Denison, Universitatea Waterloo, Canada)