Main menu

header

751 23 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Ciclic, borseta a intrat și a ieșit din prim-planul modei. În 2020 va fi o piesă de rezistență, de confort și de libertate de mișcare pentru femeia modernă, care nu mai are timp să care în spate o geantă plină cu „nimicuri”.

De la „săculețul” cu pumnale la truse de prim-ajutor

Primăvara 2020 este departe de a fi primul sezon în care borsetele intră în atenția modei ca accesorii obligatorii. Istoria acestei piese este mult mai veche, a pornit în Franţa secolului al XV-lea, când femeile purtau o „châteleine”, ornament similar unui săculeţ din catifea sau din mătase prins de betelia rochiei, iar bărbaţii îşi legau de mijloc pungi din piele în care ţineau bani, documente şi chiar… gloanţe sau pumnale. Varianta modernă vine din anii 1960, când Melba Stone a creat câteva modele pentru alpinişti, salvamontişti, schiori, ciclişti şi iubitori ai echitaţiei. Primele astfel de borsete, din materiale sintetice în nuanţe fluorescente, conțineau… truse de prim-ajutor.

„Produsul cel mai cool al anului 1988”

751 23 2A mai fost nevoie de alţi 20 de ani pentru ca accesoriul să intre în arsenalul modei. Anii ’80-’90 rămân asociaţi stilistic cu borseta: publicația „AdWeek” declara acest accesoriu „produsul cel mai cool al anului 1988”, în septembrie 1990, „Vogue US” îi dedica un pictorial, Carrie Bradshaw purta un model Gucci într-un episod din „Sex and the City”, serialul „Seinfeld” accentua publicitatea piesei, iar celebra prințesă și creatoare de modă Diane von Furstenberg lansa o linie de astfel de accesorii în anul 2011. Variațiuni pe tema borsetei au fost nenumărate de fiecare dată când această minipoșetă atât de practică se reîntorcea în prim-plan. De la modelele minuscule Chanel până la inspirația venită de la tolbele indienilor sau „gențile” cowboy-ilor din Vestul Sălbatic, borseta nu a încetat, practic, niciodată să fie la îndemână, cu mereu aceleași avantaje.

Preț mai mic, versatilitate și lejeritate

751 23 3Pentru sezonul în curs și următoarele, borsetele par să fie purtătoarele unui mesaj despre femeia modernă și feminismul care, în esență, se referă la a face doamnelor și domnișoarelor viața mai ușoară. Iar borseta este exact acest tip de accesoriu. Dacă în geanta de birou poate intra chiar și laptopul, alături de trusa de machiaj, o revistă, telefonul şi încărcătorul, portofelul, o eşarfă, o umbrelă, eventual nişte şerveţele umede, foarte probabil o gustare sau o mică sticlă cu apă, dezinvoltura și ușurința cu care merg bărbații care nu cară nimic pe umeri este dezarmantă. Așadar, borseta este pentru femei aceeași metodă de a se mișca în voie, cu umerii drepți. În plus, dimensiunea mai mică aduce un preț mai redus, iar în viitorul sezon cald, când rochiile vaporoase și ținutele lejere vor fi din nou la ordinea zilei, versatilitatea și lejeritatea borsetei vor avea un cuvânt greu de spus.

Dacă nu sunteți adepta borsetei, dar doriți, totuși, să fiți în trend, scurtați cureaua poșetei preferate și purtaţi-o lăsată pe şolduri

Modele discrete, stilizate şi eficientizate

751 23 4Borsetele la modă sunt o combinație între o minigeantă şi un portofel, mai discrete, stilizate și eficientizate la maximum. Sunt suficient de încăpătoare pentru lucruri esenţiale, dar nu vă vor obliga să ţineţi mâna forțat îndoită din cot, cum se întâmplă cu o poșetă clasică, nu vă vor cauza dureri de spate, nu vor lăsa urme pe umeri, nu se vor agăţa de tivurile rochiilor, nu vă vor încurca în ceea ce faceți. Se pot purta în nenumărate feluri, pe talie, în loc de curea, peste un sacou supradimensionat, în locul cordonului unui trench sau mantou, cu buzunarul aşezat frontal sau lateral. De asemenea, puteți ține borseta „aruncată” în diagonală pe un umăr, ca ornament sau, în sezonul cald viitor, între un top foarte scurt și betelia fustei.