Main menu

header

751 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puţin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare şi curat al bogăţiilor şi frumuseţilor uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Lacul Văliug, relaxare în spectaculos

Despre Munții Semenic se spune că sunt „perla” Munților Banatului. Cele mai înalte culmi sunt Vârful Piatra Goznei (1.447 m), Vârful Semenic (1.445 m) și Vârful Nemanu (1.122 m). Tot de aici izvorăsc și cele mai importante râuri din Banat (Nera, Timiș și Bârzava), care formează o frumoasă salbă de lacuri, numai Bârzava, de exemplu, având de-a lungul său trei lacuri de acumulare: Gozna-Crivaia, Văliug-Breazova și Secu. Zona este pitorească, lacurile au ape limpezi, însă dintre toate, Lacul Văliug este cel mai spectaculos și, tocmai de aceea, popular.

Atracții indiferent de anotimp

Amplasat la poalele Muntelui Semenic, la o altitudine de 600 m, lacul de acumulare Văliug este preferat de foarte mulți turiști amatori de sporturi nautice sau de pescuit. Cărările Banatului montan sunt perfecte pentru un week-end petrecut în mijlocul naturii. Barajul a fost construit în anul 1909, are 27 m înălţime, coronamentul are lungimea de 90 m și lăţimea de 3 m. Deși este cel mai mic dintre lacurile amenajate pe cursul Bârzavei, Lacul Văliug este spectaculos și conduce în topul preferințelor turiștilor sosiți în această regiune. Vara - pentru răcoare, liniște, vegetație, canotaj, baie și plajă pe pontonul amenajat și pescuit într-un peisaj magnific, iar iarna - pentru pârtiile de schi amenajate în imediata apropiere.

Zonă turistică bogată

Drumul forestier de lângă râul Bârzava duce la păstrăvăria Semenic, dincolo de care este peștera Comarnic, considerată cea mai frumoasă peșteră din Banat. Un alt traseu urcă pe platoul Semenic, unde este schitul „Sfântul Ilie”, în interiorul căruia se găsește o icoană de fier a Sfântului Proroc Ilie. De pe platoul Semenicului, panorama asupra lacului Văliug taie respirația! În partea opusă este Gărâna, una dintre localitățile turistice ale Banatului montan, iar lângă ea stațiunea turistică Trei Ape.

Lacul Văliug are o suprafață de 12,6 ha, o adâncime maximă de 25 m și un volum de 1.130.000 mc apă. Este încadrat de lacurile de acumulare Gozna (66,2 ha) în amonte și Secu (105,7 ha) în aval