Main menu

header

755 31 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Primul stat american care a decis interzicerea producției și comercializării de blănuri naturale este California, iar măsura va intra în vigoare din anul 2023.

Interdicție pentru haine, pantofi, poșete

Peste trei ani, comerțul din California va exclude complet produsele și vânzarea de haine, pantofi sau poșete care să conțină blană naturală. Statul american este lider în protecția și bunăstarea animalelor. Decizia autorităților nu a fost întâmpinată cu același entuziasm de toată lumea. Consiliul Blănurilor susține că „acesta este primul pas spre alte interdicții vizavi de ce avem voie să mâncăm sau să consumăm”. Legea care va intra în vigoare acoperă și blănurile și pieile de câini, pisici, căprioare, oi și capre. „Scapă” de interdicție blănurile naturale second-hand și cele artificiale, realizate din plastic. California a interzis și show-urile cu animale la circ. „Transmitem mesajul că superbele vietăți sălbatice care sunt urșii sau tigrii nu au ce căuta pe sârme sau printre cercuri cu flăcări”, susține guvernatorul Gavin Newsom. Măsura nu este valabilă pentru pisici, câini și cai.

Piața, încă profitabilă

755 31 2Ce „spune”, însă, piața blănurilor? Potrivit datelor centralizate de la licitațiile din toată lumea, cererea rămâne mare și comerțul cu blănuri naturale aduce în continuare profit. Hong Kong, China și Italia concurează serios, de pildă, pentru blănurile de coiot. De asemenea, blănurile de vidră și urs sunt vedete ale licitațiilor, cu vânzări-record, urmate de cererea pentru raton, notează grandviewoutdoors.com. Toate acestea în ciuda atitudinii unor mari case de modă. Recent, brandul Prada a anunțat că va înceta să comercializeze blănuri naturale. Începând cu anul 2020, casa italiană de modă va interzice explicit prezența blănurilor în toate colecțiile sale. Alți giganți ai industriei fashion, cum sunt Gucci, Chanel sau Versace, s-au alăturat trendului, iar celebrul lanț de magazine Selfridges nu va mai vinde astfel de produse începând cu februarie 2020.

Din 2021, în Slovacia va fi interzisă prin lege creșterea în ferme a animalelor pentru blană