Main menu

header

756 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Cascada Duruitoarea este un monument al naturii din Masivul Ceahlău, judeţul Neamţ. Se află la 1.247 m altitudine, iar zgomotul ei se aude din depărtare ca un „duruit”, de unde şi numele dat de localnici. Căderea de apă măsoară aproape 25 m și este despărțită în două trepte distincte de un prag săpat în stâncă: pragul superior are aproximativ 20 m. La bază apele au săpat prin eroziune marmite; pragul inferior are aproximativ 5 m, răsfirând apa în evantai peste stâncă.

Nu încercați să o traversați, bucurați-vă de priveliște!

Cascada Duruitoarea „duruiește” într-o poiană înconjurată de arbori înalți și viguroși. Pârâul Rupturii se „rupe” la 90 de grade, învolburat, spectaculos, într-un show „spumos” și la propriu, și la figurat. Din cauza peretelui stâncos abrupt, este dificil să te apropii de cascadă, foarte periculos de traversat, dar la baza ei sunt băncuțe pentru turiștii osteniți de drum și avizi de frumos, plus măsuțe pentru cei înfometați.

Acces facil, pe trei trasee

Accesul la Cascada Duruitoarea se face, în aproximativ două ore, pe trei trasee turistice marcate, plecând din stațiunea Durău: Triunghi galben (grad mic de dificultate): Cabana Fântânele - Poiana Viezuri (45’ - 1 h) - Cascada Duruitoarea (2 h); Cruce roșie Durău (grad mediu de dificultate): Poiana Viezuri (45’ - 1 h) - Cascada Duruitoarea (1 h 30’ – 2 h); Cruce albastră Durău (grad mediu de dificultate ): Pârâul Rupturilor (1 h - 1 h 15’) - Cascada Duruitoarea (2 h); de la cascadă, pe traseul comun Cruce roșie + Cruce albastră se poate ajunge la Cabana Dochia în 2 h 30’ - 3 h 15’ (traseu cu grad mare de dificultate, interzis iarna).

La aceeași înălțime (1.247 m), la o distanță de două ore de mers, se află Cabana Fântânele, tot la două ore de mers, dar 472 m mai sus este stațiunea Durău și cam la aceeași altitudine, dar la trei ore de mers, vă așteaptă Cabana Dochia (1.770 m)