Main menu

header

760 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Ocolit pe malul său nord-estic de șoseaua națională DN15, care leagă Piatra Neamț de Toplița, Lacul Izvorul Muntelui este un lac de acumulare aflat pe cursul mijlociu al râului Bistrița, la 4 kilometri în amonte față de orașul Bicaz. Da, este vorba despre lacul de acumulare al barajului de la Bicaz, așa cum îl cunoaștem majoritatea dintre noi, declarat rezervație naturală acvatică în anul 2000.

„Drumul Morților” a adus... lumină!

Lacul, cu o formă alungită, pe direcția nord-vest - sud-est, are o suprafață de 32,6 km² și s-a format după construirea între anii 1950 și 1960 a barajului care alimentează hidrocentrala de 210 MW înălţată în timpul regimului comunist inclusiv cu deținuți politici. Pentru ridicarea barajului și amenajarea lacului au fost strămutate 22 de sate, unele, ca Răpciune, Cârnu sau Rețeș, dispărând în totalitate. Au fost strămutați peste 18.000 de locuitori din aproape 2.300 de gospodării. Două cimitire care urmau să fie îngropate de ape au fost și ele dislocate. Preoții satelor Hangu și Fârțagi au început cu un an înainte de inaugurarea barajului să-și îndemne enoriașii să-și mute morții în noul cimitir de pe Dealul Chirițenilor. A luat astfel naștere ceea ce avea să se numească „Drumul Morților”, pe care au fost cărate osemintele.

Acces lesne din Bicaz

Principala cale de acces este reprezentată de DN15 pe porțiunea Bicaz - Poiana Largului. Din centrul Bicazului, drumul șerpuiește pe serpentinele care urcă pe coronamentul barajului, pentru a se angaja ulterior pe marginea stângă a lacului. După ce revine pe malul drept - trecând peste viaductul de la Poiana Largului, se intersectează cu DN17B, care vine de la Vatra Dornei. De aici se îndreaptă mai întâi spre sud, apoi pe valea Bistricioarei spre Pasul Creanga.

„Oferta“ de obiective turistice din vecinătatea Lacului Izvorul Muntelui este deosebit de bogată: Masivul Ceahlău, Cheile Bicazului, Piatra Teiului, Pădurea Secu, Stațiunea Durău, Mănăstirea Durău, Palatul Cnejilor, Platoul Comarnicului, Mănăstirea Bihalnița și Schitul Pahomie cel Mare din Hangu, Mănăstirea Petru Vodă, Biserica de lemn din Galu, Biserica de lemn Trei Ierarhi din Poiana Largului