Main menu

header

762 29 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Inspirat din nemuritoarea lume a lui William Shakespeare și din drama sa „Romeo și Julieta”, calendarul Pirelli 2020 este, în esență, despre femeia modernă și felul în care aceasta știe să combine într-un tot unitar forța cu delicatețea, reușita cu iubirea, curajul cu adaptabilitatea.

Transformarea „eternului feminin”

Ediția cu numărul 47 a faimosului calendar Pirelli stă sub semnul „În căutarea Julietei”, cu substratul, declarat de însuși autorul Paolo Roversi, „Portretizarea Julietei care există în fiecare femeie”. Desigur, prin intermediul artei fotografice și în interiorul unui concept. Roversi se folosește de mesajul pe care îl transmit transformarea și atingerea artei pentru a sublinia eternul feminin coagulat de nemuritoarea dramă a „Marelui Will”. Astfel, în prima parte a calendarului intră în scenă, fără machiaj sau costume, staruri ca Yara Shahidi, Kristen Stewart, Emma Watson, Claire Foy, Mia Goth, Chris Lee, Indya Moore, Rosalía sau Stella Roversi, care trec, fiecare, prin fața aparatului de fotografiat și, firește, a ochiului artistului, pentru a deveni, pe parcursul conceptului calendarului, ilustrări ale unei game complexe de emoții și expresii.

Realitatea se întrepătrunde cu ficțiunea

762 29 2În primul segment al lucrării, vedetele sunt surprinse stând de vorbă cu artistul fotograf, făcându-i confidențe, spunându-i despre propria viziune asupra Julietei, în așa fel încât secțiunea ulterioară, care implică și costumațiile, să păstreze pentru fiecare imagine ceva din accentul personal al interpretei personajului-variațiune. Faza a doua, cea în care arta lui Roversi vine în prim-plan, este una a transformării, dar păstrând atmosfera anterioară, astfel încât întregul ansamblu să simbolizeze întrepătrunderea dintre realitate și ficțiune, dintre prezentul fiecărei participante la ședința foto și spiritul Julietei lui Shakespeare. „Am căutat să surprind sufletul pur, inocența combinată cu forță, frumusețea, dulceața feminină și bravura. Am găsit toate acestea în sclipirile ochilor și gesturile Emmei și Yarei, în zâmbetele și lacrimile Rosaliei, în puritatea Stellei”, mărturisește primul creator italian al calendarului Pirelli 2020.

132 de pagini spectaculoase

Ședințele foto pentru calendarul Pirelli 2020 s-au derulat în vara anului 2019 la Verona, orașul legat pentru eternitate de povestea Julietei și a iubirii sale tragice, precum și la Paris, orașul în care artistul italian locuiește de patru decenii. Conceptul pe care îl prezintă Roversi cuprinde 132 de pagini spectaculoase, cu calendarul propriu-zis, citate din drama lui Shakespeare și 85 de fotografii alb-negru și color ale protagonistelor. Coperțile ilustrează Universul, ca scenă a legăturilor cu eternitatea poveștii Julietei, având, de asemenea, și imagini cu filele interioare ale calendarului, pe care sunt însemnate ziua de naștere a Julietei, data primei sale întâlniri cu Romeo, zilele nunții și morții celor doi îndrăgostiți universali. Nu lipsesc filele cu marcarea datelor de naștere ale starurilor care pozează în chip de Juliete în interiorul calendarului.

Romeo… lipsește

762 29 3Poate una dintre cele mai celebre replici ale Julietei lui Shakespeare este „Romeo, Romeo, unde ești, Romeo?”, dar în calendarul Pirelli 2020, conceput în jurul binecunoscutei eroine, Romeo lipsește la… apel. „Nu există Romeo, sunt doar Juliete care răspund chemării la casting, întrebărilor, relevă propria viziune despre Julieta, pregătindu-se astfel pentru actul final, al întrupării prin costume. M-a uluit faptul că în raport cu personajul, toate aceste vedete au vădit o abordare sinceră, inocentă chiar”, detaliază Roversi. Yara Shahidi a pus la dispoziția elaborării calendarului o copie personală a dramei lui Shakespeare. „Nu se mai poate citi, din cauza mulțimii de adnotări. Dar este atâta forță în iraționalitatea Julietei! A lupta pentru ceea ce-ți dorești, până la a respinge întreaga societate, acesta cred că este filonul din spatele poveștii. Deși personajul evoluează în reperele purității și delicateții, noi ne-am concentrat pe segmentul de putere interioară care o animă pe Julieta”, spune actrița. Realizarea calendarului Pirelli 2020 a implicat și câteva priviri „în spatele scenei”, în laboratorul de creație în care vedetele au devenit Juliete ce întrupează în fotografii memorabile farmecul și romantismul Evului Mediu, universalitatea tragică a poveștii lui Shakespeare și alura femeii moderne, care opune lumii aspre a prezentului aceeași inocență, dar „armată”, a eroinei. „Cred că a oferi propria persoană, întreagă, pe altarul iubirii este cel mai puternic lucru pe care îl poate face cineva. Sunt o puternică susținătoare a Julietei”, consideră Kristen Stewart, vedeta seriei „Twilight”. Tot despre iubire vorbește și Claire Foy, interpreta Reginei Elisabeta a II-a în serialul „The Crown”: „Cred că orice om, de oricare vârstă poate personifica Julieta sau pe Romeo, pentru că personajele au o doză enormă de feminitate și masculinitate. Ideea de iubire fără speranță este sfâșietoare și așa ceva se poate întâmpla la orice vârstă”. La rândul său, Emma Watson creionează propria abordare a personajului, accentuând frumusețea poveștii din spatele fotografiei de artă și felul în care sentimentele rămân atât de puternic încrustate în orice om.

„Calendarul Pirelli din acest an este o galerie de portrete ale unor femei care au propriul caracter și personalități distincte. Ele nu oferă doar imagine, ci și prezență“ (Paolo Roversi)

Dimensiune de operă de artă

Calendarul Pirelli a fost publicat în premieră în 1964, ca un dar pentru clienții speciali ai companiei de cauciucuri. Succesul său instantaneu a făcut să se extindă rapid și a continuat să apară până în 1974, apoi s-a oprit pentru un deceniu, dar a reapărut, căpătând în timp dimensiunea și prestanța unei opere de artă, mai ales după ce a ieșit din paradigma simplei prezentări a unor fotografii de excepție și a devenit o producție care are la bază o poveste. În timp, celebrități ca Gigi Hadid, Giselle, Kate Moss, Amy Schumer, Serena William sau Naomi Campbell au strălucit în paginile renumitului calendar. La rândul său, Roversi este unul dintre cei mai faimoși artiști fotografi ai lumii, renumit încă din anii 1980 și creator al unor cataloage de referință pentru designeri de top, ca Yohji Yamamoto. „Modelele pentru calendarul Pirelli m-au inspirat, ne-am conectat și întrupează tot ceea ce cred despre frumusețe, familie și senzualitate”, susține artistul.