Main menu

header

763 29 1de Elena Marinescu şi Alexandru Brădescu

Chiar dacă nu le dăm încă atenția cuvenită, unele dintre tehnologiile de astăzi ne-ar putea fi indispensabile. De pildă, pe lângă realitatea virtuală, inteligenţa artificială şi roboţii folosiţi tot mai mult în diferite domenii, în curând vom dispune de imprimante 3D în fiecare casă, iar ideea replicatorului din Star Trek va deveni realitate. Platforma online Inc.com a identificat cinci tehnologii de la care se așteaptă să schimbe regulile în lumea de mâine. Noile invenții promit să ne transforme complet traiul de zi cu zi.

Monedele digitale vor revoluţiona transferurile bancare

763 29 2În urmă cu zece ani a fost introdusă pentru prima dată moneda digitală numită Bitcoin. Din păcate, e încă o monedă aflată sub semnul întrebării, al cărui curs oscilează foarte mult, mai ales pentru că nu există o bancă centrală care să se ocupe de echilibrul pieței financiare la acest nivel. Poate că nici moneda digitală Libra a Facebook nu se va putea ridica la nivelul așteptărilor, dar, cu siguranță, vom folosi o criptomonedă în viitor. Unele dintre cele mai mari bănci din lume experimentează deja criptomonedele. J.P. Morgan, de exemplu. Scopul nu este înlocuirea dolarului sau a euro, ci crearea unei infrastructuri care să faciliteze transferurile internaționale. Chiar dacă nu veţi deține un portofel bitcoin, puteți folosi o monedă digitală pentru transferurile rapide.

Tehnologia Blockchain, greu de spart de hackeri

763 29 3Monedele digitale sunt alimentate de blockchain, un fel de contor digital. Criptomonedele precum bitcoin păstrează conținutul înregistrărilor în siguranță, prin împărtășirea copiilor pe mii de computere diferite care sunt verificate în mod constant de altele. Monedele proprietare, cum este JPM Coin, ar putea utiliza un blockchain privat controlat de companie. Dar monedele digitale nu sunt singura utilizare pentru tehnologia blockchain. Un registru care nu poate fi spart de hackeri sau modificat și ale cărui înregistrări pot fi utilizate pentru a iniția acțiuni precum eliberarea soldului sau emiterea unei chitanțe are utilizări care variază de la lanțul de aprovizionare la economia de distribuire.

Frigiderele își vor putea descărca upgrade-uri cu ajutorul rețelei 5G

763 29 4Saltul de la prima generație a tehnologiei telefonului mobil la 2G a fost uriaș. Prima generație a permis doar apeluri vocale, pe când rețelele 2G erau deja digitale și au introdus conexiuni stabile, dar și SMS-ul și apelul în conferință. Saltul la 3G a activat servicii multimedia și de streaming și a fost o mișcare importantă, iar trecerea la 4G a vizat mai mult îmbunătățirea calității decât introducerea de noi servicii. De exemplu, rețelele 3G ne permiteau să vizionăm filme pe telefon, iar 4G ne ajută să facem acest lucru fără întreruperi. Rețelele 5G promit ceva diferit. Ceea ce vor face este să permită interconectarea a tot ceea ce deținem. Frigiderele își vor putea descărca upgrade-uri. Mașinile de spălat vor putea avertiza un tehnician atunci când se defectează. Mașinile inteligente vor comunica între ele, cerându-și reciproc spațiu la schimbarea benzilor de circulație și își vor acorda prioritate la semafoare una alteia pentru a asigura un flux lin pe străzile orașului.

Inteligența artificială va fi cheia succesului antreprenorial

763 29 5Inteligența artificială este noua tehnologie care înspăimântă umanitatea. Minți luminate, precum Stephen Hawking, Bill Gates și Elon Musk, au tras semnale de alarmă împotriva pericolelor pe care le poate aduce crearea unui creier digital mai inteligent decât al omului. Peste 20-30 de ani, inteligenţa artificială va transforma fiecare aspect al vieţii cotidiene, susţine profesorul Toby Walsh din cadrul Universităţii din New South Wales, Australia. Deja am putut vedea cum, în marketing, AI le oferă companiilor date despre obiceiurile noastre de consum, iar reclamele care ajung la noi sunt personalizate. Medicii viitorului vor fi maşinării prevăzute cu inteligenţă artificială care vor şti totul despre starea de sănătate a pacientului, monitorizând constant tensiunea arterială, nivelul zahărului din sânge sau somnul acestuia. De asemenea, AI va fi utilizat pentru a lua decizii mai inteligente în orice domeniu, de la agricultură la transport și asistență medicală de înaltă precizie. Într-un amplu sondaj internaţional, peste 3.000 de directori IT au clasat analizele şi business intelligence drept tehnologii de top pentru organizaţiile lor.

În prezent, nu se mai vorbește despre Internet of Things, ci de Internet of Everything

Calculatoarele cuantice vor revoluţiona societatea

În luna octombrie a acestui an, Google a anunțat că procesorul său cuantic Sycamore a îndeplinit o sarcină pentru care cel mai bun supercomputer din lume ar avea nevoie de 10.000 de ani pentru a o finaliza. A terminat acel calcul în doar 200 de secunde. Totuși, această sarcină a fost aceea de a produce numere aleatorii dificil, dar nu foarte util. Calculatoarele ale căror biți pot fi deopotrivă 1 și 0 în același timp vor alimenta tehnologia blockchains, inteligența artiacficială și cantitățile uriașe de date pe care rețelele 5G le vor genera.