de Călin Popa şi Adrian Barna
Noul an vine cu o culoare „oficială” care va face deliciul a milioane de oameni care o preferă pentru calități estetice indubitabile: albastru clasic. Este alegerea celebrei companii americane Pantone Color Institute pentru 2020 și anunță o nouă frontieră în vestimentație, make-up și design interior.
Favorit universal
Culoare primară, puternică, profundă, albastrul clasic este descris de juriul de la Pantone ca „favorit universal, o prezență care conferă siguranță și echilibru, conectare și pace, fiind asociat cu speranța zilei de mâine”. Compania își bazează opțiunea pe „sintetizarea elementelor care alcătuiesc cultura lumii la un moment dat” și își justifică decizia prin reacția la ceea ce a definit culoarea anului precedent, coral - vibrația și dinamismul - și prin nevoia ca albastrul anului 2020 să reprezinte un simbol al „introspecției, clarității interioare, precum și o evocare a infinitului în această epocă a tehnologiei fără limite, care de multe ori privește spre cer”.
Înălţarea sufletului către Dumnezeu
Albastrul este cea mai rece dintre culori şi, în valoarea sa absolută, cea mai pură. Este și cea mai adâncă - privirea pătrunde fără a întâlni niciun obstacol - și cea mai imaterială - natura nu înfăţişează albastrul decât alcătuit din transparență. Pentru psihicul asaltat al omului modern, un mediu albastru calmează, linişteşte și conferă o gravitate solemnă, aproape cosmică. În plan spiritual, acest clasic al spectrului este una dintre culorile asociate cu Maica Domnului și simbolizează detaşarea faţă de valorile acestei lumi şi înălţarea sufletului către Dumnezeu. Iar în budismul tibetan, albastrul este culoarea înţelepciunii.
Stimulează regenerarea celulară
Albastrul sporește capacitatea de apărare a organismului şi facilitează regenerarea celulară. În plan terapeutic, este indicată cromoterapia cu albastru în cazuri de afecţiuni virale, stări febrile, insolaţie, stări de vomă, spasme nervoase, crize acute de reumatism, bufeuri. Efectele fiziologice ale culorii anului 2020 sunt considerate importante și semnificative pentru puterea acestei culori primare: scade presiunea sangvină, calmează respiraţia şi reduce frecven- ța pulsului. La polul opus, excesul de albastru poate genera depresie.
Spațialitate pentru design
În designul interior, albastrul este rece din punct de vedere termic. În același timp, specialiștii în domeniu consideră această culoare un accent ideal pentru crearea unui ambient relaxant. Albastrul închis generează de obicei interioare ceva mai dramatice, specifice persoanelor sofisticate. Nuanța clasică fiind extrem de profundă, se re- comandă la interior doar sub formă de accente care să confere spațialitate. În schimb, albastrul intens este foarte indicat în spaţii de joacă şi grădiniţe, alături de alte culori, pentru capacitatea de a evoca libertatea jocului. În general, albastrul poate fi prezent într-o încăpere pe perne decorative, în tablouri sau decorațiuni de perete, în obiecte de podoabă, pe draperii sau perdele. Marii iubitori ai acestei culori pot merge până la a zugrăvi în albastru clasic unul dintre pereții dormitorului, în căutarea unei odihne senine.
Vestimentația încrederii în propriile forțe
Albastru clasic este culoarea asociată mental cu apa și cerul, cu pacea și calmul. Din aceste considerente și pentru că simbolizează încrederea în propriile forțe, albastrul este nelipsit din vestimentația de tip office. Plăcută ochiului și cu o simbolistică aparte, culoarea anului 2020 semnifică seriozitate, eficiență și echilibru profesional. Dincolo de profesie, se aplică binecunoscutele combinații vestimentare: albastru poate fi combinat cu succes cu noncu- lorile alb și negru, ca și cu portocaliu sau violet, pentru a obține ținute corecte din punct de vedere cromatic. În schimb, specialiștii nu recomandă asortarea culorii albastru cu galben sau roșu. Prin excepție, anumite nuanțe de roșu spre violet sau de galben spre verde pot fi combinate cu nuanțele potrivite de albastru.
Make-up în mare vogă
În lucrarea „De bello gallico”, marele cuceritor Cezar povesteşte despre vechii locuitori ai Angliei, care îşi vopseau fața în albastru, pentru a fi înfricoşători în luptă. Mizau astfel, cu mult înainte de sofisticatele explicații ale simbolisticii culorilor, pe efectul direct al puternicului albastru. Secolele s-au scurs, dar forța acestei culori a rămas viabilă și în machiajul mileniului trei. Specialiștii îl recomandă ca pe un element care sporeşte căldura irisului căprui şi luminozitatea tenului alb. În funcţie de tonalitate, textură şi intensitate, poate fi folosit cu succes și în variantele sale pentru pleoape - bleu pentru un ten roz, nuanţe medii sau bleumarin pentru tenul mai închis sau pentru „smokey eyes”. Dat fiind faptul că machiajul traversează o epocă plină de strălucire și aproape fără granițe, albastrul anului 2020 este omniprezent în vopseaua de păr, în pulberea pentru pleoape, pe ojă și chiar pe buze, ca ruj pentru o seară în club, asortat cu un lac de unghii albastru UV. Pe de altă parte, dacă aveţi ochi albaștri, îi puneţi cel mai bine în evidenţă cu nuanţe de… oranj, cărămiziu, coral, cupru, maro-roșcat, piersică, ciocolatiu, auriu, galben.
Safirul - piatră preţioasă şi talisman
De un albastru profund, așa cum numai natura inimitabilă poate crea, una dintre cele mai iubite pietre prețioase, safirul, vine și cu o încărcătură spirituală aparte: este considerat un talisman care își apără purtătorul de spiritele rele. Dincolo de superstiții, safirul este o piatră fascinantă, regală, despre care se consideră că aduce avere și mărire, dar și un simbol al forței mentale dublate de echilibru psihic. Bijuteriile cu safire vor fi la mare modă în anul albastrului clasic, ca, de altfel, accesoriile și podoabele de fiecare zi care nu au neapărat safire, dar este foarte necesar, pentru a vă menține în trend, să aibă accente de albastru. În ceea ce privește încălțămintea, de oricare ar fi aceasta, de la pantofi de tenis la stiletto, albastrul va fi un accent de o eleganță și spectaculozitate aparte. Pentru ținutele de fiecare zi, mai ales cu jeanșii omniprezenți, piesele de încălțăminte albastră sau poșetele în această culoare conferă individualitate și stabilitate în mesajul estetic transmis.