de Călin Popa şi Alexandru Brădescu
Atunci când cărțile ajung la gunoi, există oameni luminați și inițiative care le fac cinste - gunoierii salvează volumele și le repun în circuit, în beneficiul publicului.
Cele 6.000 de volume din Ankara
O bibliotecă din Ankara dă un nou înțeles importanței cărților. Potrivit unui reportaj CNN, gunoierii din capitala Turciei au deschis o bibliotecă publică alcătuită numai din volume salvate din gunoaie, după ce au fost aruncate de foștii posesori. Biblioteca se află în cartierul Çankaya și a fost înființată după ce gunoierii au început să colecteze cărțile aruncate. „Am început să vorbim despre ideea de a crea o bibliotecă pornind de la aceste cărți. Și când toată lumea ne-a sprijinit, proiectul a luat naștere”, spune primarul din Çankaya, Alper Tasdelen. În prezent, biblioteca are peste 6.000 de cărți, de la beletristică la literatură nonfiction. Există și un departament de cărți și benzi desenate pentru copii, dar și un departament cu lucrări științifice. Cărțile în limbile engleză și franceză sunt disponibile pentru vizitatorii bilingvi.
Împrumuturi pentru toți
Biblioteca se află într-un spațiu dezafectat care aparținea firmei de salubritate. Pe măsură ce colecția se mărea, locuitorii din Ankara au început să doneze din cărțile lor. Inițial, volumele puteau fi împrumutate doar de angajații de la Salubritate și familiile acestora. Dar, odată ce colecția s-a mărit, iar interesul pentru bibliotecă a crescut în rândul comunității, biblioteca a fost deschisă publicului. Cărțile pot fi împrumutate timp de două săptămâni, perioadă care poate fi prelungită, dacă este nevoie. În timp, colecția s-a mărit atât de mult, încât acum cărțile salvate se împrumută școlilor, programelor educaționale și chiar închisorilor. „Profesorii din satele de pe întregul teritoriu al Turciei ne cer cărți”, adaugă Tasdelen.
Toată lumea citește
Primăria a angajat un bibliotecar cu normă întreagă pentru a avea grijă de bibliotecă, întrucât aceasta a devenit un reper în cartier. Deseori, spațiul cu cărți se umple cu copiii angajaților municipalității și cu elevi de la școlile din apropiere. Există, de asemenea, o sală unde se poate citi sau se poate juca șah. Biblioteca este foarte populară în rândul cicliștilor care trec prin zona din apropiere și fac o pauză pentru câteva pagini citite dintr-o carte și o ceșcuţă cu ceai. „Înainte îmi doream să am o bibliotecă la mine acasă. Acum am o bibliotecă aici”, afirmă unul dintre salvatorii cărților, gunoierul Serhat Baytemur.
„Pe de o parte, erau cei care lăsau aceste cărţi pe străzi. Pe de altă parte, alţii aveau nevoie de ele, le căutau“ (Alper Tasdelen, primarul din Çankaya)
„Forţa cuvintelor“ a cucerit Columbia
În celălalt capăt al lumii, un alt gunoier face istorie cu un gest similar. José Alberto Gutiérrez este o celebritate în Columbia și dincolo de granițele țării pentru o inițiativă de excepție: de două decenii furnizează cărți aruncate în 450 de librării, centre de lectură și școli din toată țara. Volumele distribuite de Gutiérrez, supranumit „lordul cărților”, au ajuns la peste 22.000 de persoane, cu precădere din zone defavorizate. Așa pot citi toți acești oameni literatură de referință - Margaret Mitchell, Antoine de Saint-Exupéry Cervantes, Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, nenumărați autori premiați cu Nobel etc., peste 50.000 de volume din toate genurile salvate din tomberoane și reintroduse în circuitul național. Această inițiativă a generat înființarea unei asociații - „Forța cuvintelor” - prin care Gutiérrez livrează cărțile solicitate la telefon în orice colț al țării.