de Silviu Ghering şi Eduard Popa
La ieșirea din Urziceni spre Slobozia, pe DN2A, la 3 km este comuna Manasia, pe malul stâng al Ialomiței. Vestită pentru Domeniul Manasia, bijuterie de patrimoniu unică în peisajul Bărăganului, inclus în Ansamblul Conacului Hagianoff. Vă lăsăm să descoperiți singuri ce „ascunde” crama de acolo, TAIFASURI vă „invită” în „castelul”, așa cum îi spun localnicii, Hagianoff.
Monument istoric în stil medieval elvețian
Declarat monument istoric, superbul conac se ridică impetuos în centrul Manasiei, fostă proprietate a familiei istorice Cantacuzino (secolul al XVII-lea), apoi a domnitorului Alexandru Ipsilanti (la sfârșitul secolului al XVIII-lea), a principelui sârb Efrem Obrenovici (secolul al XIX-lea) și a ministrului de externe al Bulgariei, Ion Hagianoff (prima jumătate a secolului XX), care a finalizat în 1900 frumoasa clădire cu două niveluri. Constituită dintr-un corp principal şi un corp alipit, în stilul turnurilor de apărare medievale, de unde şi imaginea de castel.
Un parc superb întregește priveliștea de poveste
Stilul arhitectural ales de Hagianoff a fost cel elveţian, din cărămidă, cu unele elemente din marmură. Înăuntru a fost îmbogățit cu elemente decorative splendide, tavanele au fost pictate, puteți admira console din tencuială și stucaturi. Din clădirea inițială s-au păstrat trei laturi. Una este formată dintr-un zid masiv, înalt de 2,5 metri, din cărămidă. Alta este din grilaj de fier pe postament de cărămidă, cu stâlpi de susținere, iar cea de-a treia este dublată în interior de construcții anexe ale fostului conac. Acolo era crama familiei Hagianoff. Un parc superb întregește priveliștea de poveste.
După 1990, moștenitorii și-au primit înapoi proprietatea de la stat și a fost cumpărată de societatea Dallarte, care a restaurat-o și o pune la dispoziție pentru diferite evenimente, de la petreceri la expoziții