Main menu

header

765 19 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

„Nu pot”, „nu sunt suficient de bun(ă)”, „nu am nicio şansă”, sunt doar câteva dintre gândurile care ne invadează mintea, încă din copilărie, pentru că aşa am învăţat sau am auzit, şi acum, la maturitate, ne împiedică evoluţia. Gena Rusu (medalion) ne explică de ce şi cum apar credinţele limitative, cum ne pot îmbolnăvi, dar şi cum putem să le eliminăm pentru a duce o viaţă fericită.

„Sunt observaţii dobândite de-a lungul vieţii”

- Ce sunt, în primul rând, convingerile?

- Convingerile sunt păreri, credinţe, concluzii, observaţii dobândite de-a lungul vieţii, cu privire la toate aspectele vieţii. Convingerile sunt cele care ne guvernează viaţa. Iar convingerile limitative sunt acele concluzii asupra vieţii generate de experienţe negative pe care le trăieşti încă din primii ani de viaţă.

- Cum se formează?

- Convingerile limitative sau pozitive se formează încă din primele clipe de viaţă. Deşi părinţii bebeluşului sunt convinşi că acesta nu înţelege ce se vorbeşte lângă el, creierul copilului înregistrează absolut tot. Şi asta pentru că, până la vârsta de 2 ani, creierul funcţionează în stare Delta, care îi permite să înregistreze tot ce aude, vede sau simte copilul. Până la vârsta de 6-7 ani, creierul se află în stare Theta, care presupune o stare de transă, specifică hipnozei şi, de asemenea, creierul înregistrează tot ce aude sau vede, iar de la 6-7 ani creierul copilului se află în stare Alfa, stare ce îi permite să îşi dezvolte creativitatea, imaginaţia. Începând de la 6 ani, copilul poate să analizeze şi să selecteze informaţia pe care o reţine sau nu. De menţionat este că nu e necesar să ai amintiri din primii ani de viaţă. Informaţia se află în subconştient, nu în neocortex - conştient. Iar ştiinţa demonstrează că subconştientul este cel care ne guvernează viaţa în proporţie de 95% minimum, 99% maximum.

„Conştientul este preocupat de trecut sau de viitor”

- Cum ne influenţeză viaţa aceste convingeri?

- Convingerile sunt cele care ne guvernează viaţa, împreună cu emoţiile generate de fiecare convingere în parte. Din acest motiv, este foarte important ca în subconştientul nostru să fie convingeri pozitive, care ne susţin în realizarea dorinţelor noastre. De exemplu, degeaba vrei să dai jos kilogramele în plus sau degeaba vrei să te laşi de fumat, dacă nu eşti susţinut de convingerile din mintea subconştientă. Subconştientul nu cunoaşte limite temporale, pentru el există doar prezent, el redă informaţia „înregistrată” ca pe o bandă de magnetofon şi până nu se schimbă ceea ce este imprimat/înregistrat, nu se poate schimba o situaţie de viaţă. Subconştientul are în grijă funcţionarea organelor interne şi a corpului, în timp ce conştientul este preocupat de trecut sau de viitor. Are capacitatea de a crea dorinţe, de a raţiona, de a exprima emoţii.

- Exemplele din copilărie pot contribui la dobândirea acestor convingeri?

- Părinţii sunt principalii responsabili de crearea convingerilor limitative, fiindcă ei sunt cei care se ocupă de copii, atunci când creierul lor înregistrează tot. Există şi convingeri pozitive şi le putem schimba între ele cu uşurinţă prin diferite tehnici şi metode. PSYCH-K şi ThetaHealing sunt două dintre ele, iar rezultatele sunt fabuloase. Se pot schimba convingeri limitative care creează probleme de sănătate, probleme în cuplu, probleme financiare. Rezultatele pot apărea imediat sau în timp. Oricum, schimbarea este vizibilă şi aduce cu sine atât linişte, pace interioară, cât şi o îmbunătăţire evidentă a problemei pe care se lucrează.

„Mintea conştientă nu tace o secundă, ea analizează, judecă, critică”

765 19 2- Ce se întâmplă, în fapt, în mintea noastră când ne trăim viaţa după nişte crezuri?

- Crezurile, credinţele, oricum, ne guvernează viaţa, fie că ne dăm seama sau nu. Dacă sunteţi puţin atenţi la dialogul interior, observaţi că se repetă anumite gânduri. Acelea sunt convingeri limitative care vă conduc viaţa. Mintea conştientă nu tace o secundă, ea analizează, judecă, critică, însă acestea sunt consecinţe ale convingerilor din subconştient. Dacă în mintea subconştientă nu mai sunt convingeri conform cărora nimic nu merge bine, toată lumea minte, greşeşte sau este inferioară/superioară etc., nu mai apar nici aceste gânduri în timpul dialogului interior şi nu numai. Mintea subconştientă depozitează toate convingerile create.

- Aşa se nasc neputinţa, stagnarea?

- Da, în acest fel apar neputinţa, stagnarea. Fiindcă acestea sunt rezultatul programelor din subconştient. Dacă tu crezi că nu poţi, aşa se va întâmpla. Dacă tu crezi că este prea greu să depăşeşti o anume barieră profesională sau emoţională, aşa se va întâmpla.

- Cum ne afectează emoţional?

- Convingerile pot îmbolnăvi. Dacă în subconştient există convingerea că eşti bolnav, pentru că ţi s-a spus în copilărie că te îmbolnăveşti dacă ieşi dezbrăcat afară, sau dacă tu ai ajuns la concluzia că te vei îmbolnăvi şi tu, fiindcă în familia ta sunt mulţi bolnavi sau e doar unul singur, atunci, în mod evident, asta se întâmplă. Aşadar, contează ce crezi despre tine şi despre ceea ce ţi se întâmplă, dar nu la nivel de conştient, ci în subconştient.

„Convingerile limitative aduc blocaje pe toate planurile”

765 19 3- Putem ajunge la depresie?

- Da, depresia are ca şi cauză convingerile limitative şi emoţiile negative depozitate în subconştient şi în corp. Depresia este un mare semnal de alarmă care îţi arată că viaţa ta este guvernată de convingeri limitative conform cărora „nu meriţi” sau „nu poţi avea” ceea ce îţi doreşti, plus multe altele. Este complex şi destul de complicat, e nevoie de răbdare şi dorinţa de a schimba. Există depresii uşoare sau mai profunde, depinde cât de mult timp au rulat programele sabotoare-limitative. Convingerile limitative creează blocaje pe toate planurile, fiindcă ele sunt cele care ne guvernează viaţa.

- Cum se întâmplă asta şi de ce?

- Convingerile se află în subconştient şi să presupunem că tu crezi că toţi oamenii mint şi înşală. Ai ajuns la această concluzie ca urmare a ceea ce ai auzit în familie, apoi ca urmare a propriilor experienţe. Mai întâi s-a format convingerea, în copilărie, în familie, chiar dacă nu eşti conştientă de asta. Iar această convingere a atras în viaţa ta doar oameni care te mint şi te înşală, fiindcă acesta este tiparul creat de convingerea ta. Tu vrei să ieşi din acest cerc şi îţi schimbi anturajul, accepţi în viaţa ta oameni care sunt serioşi şi nu sunt deloc indicii cum că ar exista riscul să fii minţită sau înşelată. Însă programul rulează în subconştient şi, când te aştepţi mai puţin, chiar şi cei mai serioşi tocmai pe tine ajung să te mintă şi să te înşele, pentru că acestea sunt convingerile din subconştientul tău.

„Nu merit“, „Nu sunt în stare“

- Cum le putem înlătura?

- Convingerile se pot schimba prin multe metode care presupun inducerea stării Theta sau funcţionarea creierului cu cele două emisfere sincronizate, la aceeaşi capacitate, în acelaşi timp. Sunt exerciţii specifice. Terapia constă în discuţii care scot la suprafaţă convingerile limitative din subconştient, apoi sunt schimbate cu ajutorul tehnicilor specifice. Şi noi singuri ne putem ajuta. Se pot schimba convingerile limitative în timpul meditaţiilor, deoarece, în timp ce meditezi, creierul iese din starea Beta, de raţiune, de judecată, de analiză, şi trece în Alfa, Theta, care permit schimbarea credinţelor limitative.

- Care sunt cele mai întâlnite convingeri limitative?

- „Nu merit”, „Nu sunt în stare”, „Nu pot să fac asta”, „Nu mă iubesc”, „Nu mă apreciez”, „Nu mă accept aşa cum sunt”, „Doar unii pot. Eu, nu”, „Nu poţi să le ai pe toate”, „Dacă eşti bine în dragoste, nu ai bani” etc.