Main menu

header

766 27 3de Elena Marinescu şi Daniel Alexandrescu

Începând din ianuarie 2021, când se va încheia perioada de tranziție în care Regatul Unit și Uniunea Europeană vor negocia un nou acord post-Brexit, cetăţenii străini care vor să lucreze în Marea Britanie, inclusiv români, vor avea nevoie de un permis de muncă. În plus, turiștii din țările UE vor trebui să aibă o viză electronică, luată cu cel puțin trei zile înainte de plecarea spre Marea Britanie.

Val de cereri de permise de şedere

În urma deciziei Marii Britanii de a părăsi UE, cetățenii europeni trebuie să își înregistreze statutul rezidențial la Ministerul britanic de Interne ca să poată rămâne în Regatul Unit. Astfel, românii care se vor muta în Marea Britanie până la finalul anului 2020 vor putea să ceară un permis de ședere temporară, care le garantează șederea până la împlinirea celor cinci ani necesari obținerii permisului permanent. Cetățenii UE aflați în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 au termen până la 30 iunie 2021 pentru a depune cerere de statut stabilit sau prestabilit. Potrivit statisticilor oficiale, până acum, aproape 2,8 milioane de cetăţeni europeni au primit dreptul de a trăi şi de a munci în Marea Britanie după Brexit. Cele mai multe cereri de rezidență au fost primite din partea cetățenilor polonezi - 512.300, urmați de români - 435.700, italieni - 291.000, portughezi - 231.100, spanioli - 171.300, lituanieni - 139.400, bulgari - 139.000.

Incertitudini şi negocieri pe muchie de cuţit

766 27 4Regatul Unit nu-i va expulza automat pe cetăţenii europeni care nu au cerut obţinerea statutului de rezident în această ţară după Brexit, anunță coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, după o întâlnire cu o delegaţie a Guvernului de la Londra, din care a făcut parte şi ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay. Verhofstadt susține că a primit asigurări că europenii care nu au cerut un statut de rezident în Regatul Unit până la data-limită, iunie 2021, vor beneficia de o perioadă de graţie în care vor putea să-şi legalizeze statutul. Conform schemei de legalizare a şederii în Regatul Unit post-Brexit, cetăţenii europeni care dovedesc că au avut reşedinţa cel puţin cinci ani în această ţară primesc statutul de rezident permanent (Settled Status), ceilalţi putând obţine statutul de rezident temporar (Pre-Settled Status), care poate fi transformat în cel de rezident permanent odată ce solicitantul cumulează cei cinci ani de reşedinţă în Regatul Unit. Oficialii de la Londra susţin că schema de înregistrare le va oferi posesorilor un statut digital sigur, care le va atesta drepturile şi va face legătura cu paşaportul sau cartea lor de identitate.

Paşapoarte biometrice și „triere” profesională

766 27 5Cu noua lege a imigrației, intrarea în Marea Britanie după Brexit nu va mai fi posibilă doar cu cartea de identitate, vizele și pașapoartele electronice urmând să fie necesare, cel mai probabil, după o perioadă de tranziţie de 11 luni, deci începând cu 1 ianuarie 2021. Pentru a obține o viză electronică, va fi necesar un pașaport biometric, ce va fi solicitat la vamă. O viză turistică va fi valabilă doar trei luni, iar pentru a rămâne în Regatul Unit după 90 de zile, va fi necesar un permis de muncă. În ceea ce priveşte viza de lucru, se aşteaptă o înăsprire a condiţiilor pentru obţinerea acesteia, cu excepţia muncitorilor calificaţi. Pentru anumite categorii profesionale, cum sunt medicii, cercetătorii sau profesorii, este posibilă obţinerea unei vize de durată medie-lungă (cinci ani) înainte de a putea face demersurile pentru rezidenţă. În schimb, pentru cei care lucrează ca barmani, chelneri, bucătari, cameriste și alte meserii similare, situaţia s-ar putea să fie mai dificilă, în sensul că vor trebui să dovedească faptul că au un contract de muncă valabil pe teritoriul britanic.

Eligibilitate diferită

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti precizează că cetățenii europeni care doresc să continue să locuiască în Marea Britanie după data de 31 decembrie 2020 trebuie să aplice pentru „EU Settlement Scheme”. Cei care au avut reședința în această ţară pentru cinci ani consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru amintitul Settled Status (rezidenţă permanentă), care menţine drepturile actuale: de a lucra, de a studia, de a accesa sistemul medical britanic și pe cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii, pe o perioadă nelimitată. A doua variantă, Pre-Settled Status, se aplică în cazul cetățenilor europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de cinci ani consecutivi. Rezidenţa temporară permite aceleaşi drepturi, dar cu o limită de cinci ani.

Cardurile UE de asigurări de sănătate își pierd valabilitatea

766 27 6După Brexit, cardurile europene de asigurări de sănătate înregistrate în UE nu vor mai fi valabile. Oficialitățile UE atrag atenția asupra faptului că europenii comunitari nu vor mai putea avea acces la asistența medicală în Marea Britanie cu cardul lor de asigurare de sănătate: „Verificaţi împreună cu propria companie de asigurări dacă cheltuielile medicale de urgență sunt rambursate într-o țară din afara UE. Dacă nu sunt, puteți decide să încheiaţi o asigurare privată de călătorie”, avertizează reprezentanții Uniunii Europene. Între timp, pe parcursul perioadei de tranziție (care ar trebui să se extindă până la 31 decembrie 2020), nu este planificată nicio modificare în ceea ce privește îngrijirile de sănătate, noile reguli urmând să fie stabilite pe baza acordurilor ce vor fi încheiate între Marea Britanie și UE, la sfârșitul perioadei de tranziție.

„Încetarea liberei circulații nu înseamnă că cetățenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie“ (Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie)

Peste 430.000 de români locuiesc, studiază și muncesc în Marea Britanie

Trei luni, perioadă „de graţie“

Autoritățile române dau asigurări că cetățenii români nu vor avea dificultăți pe teritoriul britanic atâta vreme cât vor respecta noile reglementări ale Guvernului de la Londra. Am- basadorul României în Regatul Unit, Dan Mihalache, a anunţat că, dacă vor exista obstacole în procesul de înregistrare a cetăţenilor români pentru reglementarea şederii lor în Marea Britanie, acestea vor fi rezolvate prin dialog cu oficialităţile. „Guvernele de la Londra şi de la Bucureşti au în vedere proiecte de viitor pe care le putem construi după Brexit, un parteneriat strategic cu Marea Britanie reîn- noit, aprofundat, la care lucrăm deja. De la data Brexit-ului, cetățenii români vor putea, ca și până acum, să intre și să iasă din Marea Britanie pe baza cărții de identitate sau a pașaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte și cetățenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetățenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârșitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni, care nu poate fi extins și care oferă dreptul de a lucra și de a studia”, punctează diplomatul român.