de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Lacu Sărat este o stațiune balneoclimaterică permanentă la 5 km de Brăila (de care este legată cu o linie de... tramvai construită la începutul secolului trecut, funcțională și acum!), înconjurată de un parc cu 30 ha de pădure și 10 ha de zonă verde. Factorii naturali de „cură” sunt apa minerală din lac și nămolul sapropelic din lac, considerat unul dintre cele mai valoroase nămoluri din România.
Bisericuța-capodoperă este doar începutul...
Pe lângă beneficiile balneoclimaterice, Lacu Sărat are o ofertă de nerefuzat pentru orice iubitor de tradiție românească. Mănăstirea Sfântul Pantelimon este un aşezământ monahal cu o micuță biserică, adevărată capodoperă din lemn, sculptată în stil maramureşean, cu o turlă-clopotniţă care ridică privirea vizitatorilor până la 24 de metri spre cer. Aşezământul monahal este completat de două corpuri de chilii cochete, parcă „brodate” într-o grădină inundată vara de o „mare” de flori de toate formele şi culorile. Și asta nu-i tot...
... surprizei care se „ascunde” în așezământul monahal
Atracția principală a mănăstirii din Lacu Sărat este un muzeu de care puţină lume a auzit, dar care merită vizitat... obligatoriu! Un muzeu țărănesc unic în țară. Un muzeu... sat! Un sat cu o impresionantă colecţie etnografică, amenajată cu mare tâlc, după... sărbătorile din calendarul bisericesc! Un sat-calendar! Praznice care rânduiesc obiceiurile și tradițiile comunității rurale românești, cuprinse în calendarul popular. Obiecte de uz casnic din gospodăriile țărănești de la începutul anilor 1800, icoane, cărți de cult, un prapor, o cristelniță, calendare vechi, un „Act de stăpânire” primit de un țăran în 1882, un document de hirotonie a unui preot din 1889, ziare din perioada 1934-1938, cu familia regală, cu fotografii de la înmormântarea Reginei Maria... La școala satului-calendar se găsește un inventar din 1900, o condică din 1904, certificate de absolvire din 1907, cataloage din 1936 până în 1939, hărți, portrete de scriitori și domnitori... „Veșnicia s-a născut la sat.” Mai știți ce mare scriitor român a spus asta?
La loc de cinste este expus un almanah al satelor, din 1914, în care sunt poezii dedicate familiei regale, cu înscrisuri de apreciere ale acesteia!