de Ştefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu
Tot mai multe femei sunt victime ale agresiunilor fizice şi cel mai grav este că se întâmplă în locuri populate, unde, în mod normal, oricine ar putea interveni. Dar nu se întâmplă aşa. Tocmai de aceea, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Necuvinte, a lansat un proiect în speranţa că numărul agresiunilor, de orice natură, va scădea şi, cel mai important, ca oamenii să se simtă în siguranţă oriunde şi oricând. „Vorbeşte cu Angela” este o campanie de prevenire a agresiunilor sexuale în cluburi, restaurante şi baruri într-una dintre cele mai aglomerate zone din Bucureşti, Centrul Vechi, unde, din păcate, conform statisticilor, au avut loc numeroase incidente de acest gen.
Nu este nevoie de date sau de explicaţii suplimentare, aşa cum se întâmplă în cazul apelului la 112
„Întreabă de Angela” este un proiect care îşi are rădăcinile în Marea Britanie, acolo unde a luat fiinţă, încă din 2016, cu scopul de a-i ajuta pe cei care se simt în pericol în locurile publice, restaurante şi cluburi. Astfel, s-a creat un cod, un nume simplu, prietenos şi uşor de reţinut, prin care cei care sunt în dificultate să poată cere ajutor într-un mod discret, cunoscut doar de personalul localului respectiv. Impactul a fost atât de mare, încât, în numai trei ani, a ajuns şi-n alte ţări, precum Spania sau Irlanda. După acest model, campania a ajuns şi în România şi se va desfăşura, deocamdată, în Centrul Vechi al Capitalei, fiind una dintre cele mai populate zone. „Vorbeşte cu Angela” sau „Întreabă de Angela” este un proiect ce vizează protejarea tuturor persoanelor care se află în pericol şi nu pot cere ajutor pentru că au consumat alcool sau droguri, nu au semnal la telefon sau, pur şi simplu, se află în imposibilitatea de a comunica cu cineva din exterior. Cum funcţionează? Este suficient să rosteşti numele Angela şi starea de pericol în care te afli s-a transmis automat. Nu este nevoie de date sau explicaţii suplimentare, aşa cum se întâmplă în cazul apelului la 112, unde timpul de aşteptare te poate costa scump.
Le încurajează pe tinerele abuzate să aibă curaj să îşi înfrunte agresorul
Campania, la care se lucrează de aproape un an, se adresează, în primul rând, tinerelor cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani, care cad victime ale abuzurilor de orice natură, în special violului, şi cărora le este teamă sau ruşine să ceară ajutor. Tocmai de aceea, personalul barurilor, cluburilor şi restaurantelor din Centrul Vechi al Capitalei va fi instruit să recunoască acest cod drept un strigăt de ajutor, de disperare, în urma căruia să izoleze persoana aflată în dificultate până la sosirea poliţiei sau a familiei. Potrivit statisticilor, în cazul violului, cele mai multe fete nu vorbesc cu nimeni despre trauma prin care au trecut, nici măcar cu părinţii, pentru că le este ruşine. Se închid în ele, devin frustrate, ruşinate şi ajung să se considere vinovate pentru situaţia jenantă şi dureroasă în care au fost târâte. „Vorbeşte cu Angela” le încurajează pe tinerele abuzate să aibă curaj să îşi înfrunte agresorul, să lupte pentru dreptatea şi integritatea lor, apelând la oamenii din jur, instruiţi special să le sară în ajutor. „Orice iniţiativă de această natură va fi întotdeauna sprijinită de Poliţia Capitalei, pentru că suntem bucuroşi de sprijinul Societăţii Civile. În momentul în care poţi să opreşti din faşă o posibilă infracţiune este o mână de ajutor fantastică, dată, în primul rând, persoanei implicate în incident, dar şi poliţiei. Din păcate, ne-am obişnuit să vorbim de cifre, de situaţii, şi am uitat că în spatele acestor cifre stau oameni, şi de o parte şi de cealaltă. Cred că Angela a venit de la angel, îngerul păzitor pe care-l putem avea, cel care ne poate susţine, la un moment dat, într-o situaţie dificilă. Este un proiect fantastic, sper să prindă. Sunt optimistă că cei care sunt implicaţi în acest proiect vor face faţă cu brio fiecărei încercări, iar personalul cluburilor cred că se vor adapta întocmai, pentru că sunt gazde şi trebuie să se comporte ca atare”, a declarat comisar-şef de poliţie Diana Sarca, şef Serviciul Informare şi Relaţii Publice al D.G.P.M.B. Majoritatea locaţiilor din Centrul Vechi sunt izolate fonic, se află în subsolurile clădirilor, sunt aglomerate, gălăgioase, muzica este tare, iar semnalul telefonului poate fi slab sau să lipsească cu desăvârşire. În acest context, în cazul unei agresiuni, persoana în cauză nu poate cere ajutor decât dacă iese afară şi se pot pierde minute preţioase. Bineînţeles, „Vorbeşte cu Angela” nu elimină intervenţia oferită de linia naţională 112, ci vine în sprijin într-un mod discret şi rapid, până la sosirea echipajului de poliţie solicitat. Pe lângă prevenirea agresiunilor sexuale, campania doreşte mai multă implicare civică, sprijin în construirea unei culturi a nonviolenţei şi a respectului, responsabilizare mai mare a personalului din cluburi şi restaurante şi îndeamnă să ne oferim ajutorul atunci când semenii noştri se află în momente grele.
„Siguranţa cetăţeanului este un obiectiv prioritar“
Numărul agresiunilor sexuale este alarmant şi creşte de la an la an, însă nu cifrele sunt importante, ci persoanele din spatele lor. Este vorba despre umanitate, despre momentele de groază prin care trec femeile abuzate, de sentimentele de frică şi neputinţă în faţa unor situaţii greu de gestionat fără ajutor. Campania îndeamnă la a-ţi deschide sufletul fără temeri şi cu încredere că se va face dreptate. Practic, fiecare dintre noi trebuie să ştim de existenţa „Angelei”, cea care ne poate sprijini în situaţii complicate şi ne ajută să fim mai receptivi la strigătele semenilor noştri. „Pentru Poliţia Română, în ansamblu, şi, implicit, Poliţia Capitalei, siguranţa cetăţeanului este un obiectiv prioritar, ne preocupă toate demersurile şi formele care asigură un confort şi o securitate cetăţenilor în Centrul Vechi al Bucureştiului. Avem o serie de activităţi pe care le desfăşurăm în interiorul acestei campanii. Poliţiştii din cadrul serviciului pentru Centrul Vechi deja au demarat activităţi de popularizare şi discuţii cu personalul cluburilor, pentru a-i informa cu privire la acest proiect. Este un demers care sunt sigur că va prinde şi, de ce nu, ne putem extinde şi în celelalte zone din Capitală”, a declarat comisar-şef de poliţie Aurelian Ciocârlan, director general adjunct al D.G.P.M.B.