Main menu

header

777 30 1de Irina Ţolea şi Adrian Pătrăuceanu

Instituțiile culturale din România și nu numai, depășesc barierele ridicate de izolarea impusă de pandemia de COVID-19. Solidare cu publicul fidel marile teatre apelează la tehnologie și oferă spectatorilor oportunitatea vizionării în siguranță a unor spectacole emblematice din propriile arhive. Iată câteva dintre reprezentațiile pe care le puteți vedea gratuit, online, în această perioadă.

„Întâlniri la voi acasă” programate de Teatrul Național din Timișoara

Teatrul Național „M. Eminescu”, din Timișoara, a stabilit deja un program de „Întâlniri la voi acasă”, aducând cu ajutorul tehnologiei spectacole de succes în casele publicului. Reprezentațiile sunt accesibile pe site-ul www.tntimisoara.com sau pe conturile de Facebook, Instagram şi Twitter ale instituţiei. Puteţi vedea piesa „Sunt o babă comunistă”, o dramatizare după celebrul roman al lui Dan Lungu ce ilustrează cu mult umor amprenta lăsată de regimul comunist asupra unei întregi generații și modul în care sunt afectate relațiile sociale. De asemenea, aveţi ocazia să-i vedeți pe Florin Piersic Jr., Matei Chioariu, Călin Stanciu jr., Marko Adzic și Bogdan Spiridon în comedia „Frați”, de Dave Williams. Textul ilustrează reîntâlnirea a trei frați prilejuită de dezbaterea testamentului tatălui lor. După zece ani, cei trei au ocazia să descopere lucruri nebănuite atât despre ceilalți, cât și despre sine. Micii spectatori pot viziona online spectacolul „Sarea în bucate”, după Petre Ispirescu, o poveste care transmite în mod original învățături prețioase despre prietenie, cinste, iubire și gustul adevărului. Spectacolele sunt difuzate pe canalul YouTube al naționalului timișorean, fiind disponibile online până la 1 mai 2020.

Vedete și comedii efervescente la Teatrelli

Compania Teatrelli, din cadrul Creart București, se alătură campaniei #StămAcasă și oferă publicului acces gratuit, pe site-ul său, la producțiile din stagiunea curentă. În această perioadă sunt programate două spectacole din categoria producțiilor clasice. La 15 aprilie puteți viziona spectacolul „Contesa”, după Aldo Nicolaj, avându-i în distribuție pe Adela Mărculescu, Dan Tudor și Miriam Rizea, un spectacol plin de umor inspirat de cariera și viața privată a unei mari doamne a scenei italiene. Din 19 aprilie va fi disponibil și spectacolul „Arsenic și dantelă veche”, în regia lui Șerban Puiu, o fabuloasă aventură polițistă, derulată în casa unor pensionare simpatice, aparent inofensive. În distribuție îi puteți revedea pe: Adela Mărculescu, Alexandrina Halic, Lucian Ghimiși, Cosmin Seleși, Alexandra Velniciuc, Vlad Ianuș, Marcelo Cobzariu, Ștefan Pavel, Cristian Boeriu, Ștefan Velniciuc și Dorin Enache. Spectacolele Teatrelli sunt disponibile online în datele amintite între orele 18:00 și 23:00.

Magicianul istorisește câte o Poveste Magică pe zi

777 30 2În plină vacanță Magicianul Poveștilor, Marian Râlea și Teatrul Național pentru Copii „Abracadabra” propun copiilor de toate vârstele câte o Poveste Magică pe zi. Având în vedere că în aceste zile prinții și prințesele care stau acasă au nevoie de povești mai mult ca niciodată, micii spectatori le pot viziona online, pe canalul de YouTube „Eu pot, eu sunt magician”. În plus, fiecare poveste se încheie cu o întrebare sau ghicitoare de la Magi, la care copiii pot răspunde până a doua zi în comentarii pe pagina de Facebook. Răspunsurile corecte le vor afla, bineînțeles, tot de la Magician, care va și premia copiii isteți cu invitații la spectacolele viitoare ale Teatrului Național pentru Copii „Abracadabra”.

Simfoniile lui Ceaikovski la Opera din Paris

Aflată în carantină, asemenea tuturor celorlalte scene ale lumii, Opera din Paris dorește să păstreze relația cu iubitorii genului liric, pentru care distribuie gratuit, pe site-ul său o selecție de spectacole de operă, balet și concerte din arhiva proprie. Astfel, în programul #opera la tine acasă, în fiecare zi de luni, de la ora 19:30, opera pariziană programează câte un spectacol pe pagina sa www.operadeparis.fr. Până la 19 aprilie puteți viziona producția „Omagiu Jerome Robbins”, un inedit colaj de momente de dans, dedicat celebrului coregraf, regizor, dansator și producător american, realizatorul coregrafiei celebrei pelicule „Poveste din Cartierul de Vest”. Între 20 și 26 aprilie este programată vizionarea online a operei „Povestirile lui Hoffmann”, de J. Offenbach, după nuvelele fantastice ale scriitorului german E.T.A. Hoffmann. De asemenea, între 27 aprilie și 3 mai, Opera din Paris pune la dispoziția publicului o versiune de succes a operei „Carmen” de Georges Bizet. Tot online pe site mai pot fi vizionate, până la 3 mai, înregistrările celor șase simfonii ale lui Ceaikovski, interpretate de Orchestra Operei Naționale din Paris, sub bagheta maestrului Philippe Jordan.

„Rigoletto”, în stagiunea online a Operei Naționale din Cluj

777 30 3Opera Națională din Cluj continuă seria de spectacole online oferind iubitorilor genului liric posibilitatea să retrăiască cu ajutorul internetului magia evenimentelor lirice ale ultimelor stagiuni. În programul acestei săptămâni este înscris la 17 aprilie, celebrul „Requiem”, una dintre cele mai importante lucrări vocal-simfonice ale lui G. Verdi. Înregistrarea din anul 2015 îi are ca protagoniști pe Arona Bogdan, Andrada Ioana Roșu, Adrian Sâmpetrean și Teodor Ilincăi, alături de Orchestra și Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. La 21 aprilie este programată opera „Rigoletto”, o înregistrare din noiembrie 2017 care îi are ca principali protagoniști pe Florin Estefan, Diana Țugui, Florin Guzgă, Liza Kadelnik, Corneliu Huțanu și Horațiu Ruști. Înregistrările sunt disponibile pe site-ul www.operacluj.ro, începând cu ora 18:00 în zilele menționate, fiind accesibile timp de 24 de ore de la momentul postării.