Main menu

header

779 30 1de Irina Ţolea şi Florica Pintea

Schimbările majore impuse de pandemie au determinat apariția și diversificarea în mediul online a ofertelor culturale. Instituțiile de cultură, de la mari scene de teatru sau de operă, muzee ori companii private de teatru, au găsit soluții pentru a întreține și a antrena interesul publicului larg. Mai mult, inițiativele private ale artiștilor în mediul online suplinesc cu ingeniozitate agenda clasică a spectacolelor. În continuare vă amintim câteva dintre evenimentele accesibile de acasă, aflate acum la doar un click distanță.

„Corsarul” și „Oedipe”, la Opera Națională din București

Opera Națională din București continuă să prezinte iubitorilor genului o serie de producții de excepție, reunite sub titlul „Seară de operă online”. Astfel, la 30 aprilie, puteți viziona spectacolul „Corsarul”, de Adolphe Charles Adam. Fascinanta poveste de dragoste dintre sclava Medora și corsarul Konrad este antrenant transpusă în pași de dans de soliștii Cristina Dijmaru și Ovidiu Matei Iancu. Coregrafia spectacolului este semnată de celebrul coregraf și regizor Vasily Medvedev. De asemenea, la 4 mai, este programat spectacolul de operă „Oedipe”, de George Enescu, o înregistrare a reprezentației aniversare din 1 decembrie 2018. Celebra dramă inspirată de mitologia greacă îi are între protagoniști pe Ștefan Ignat, Horia Sandu, Dan Indricău, Liviu Indricău, Adina Secobeanu, Sorana Negrea și Crina Zancu. Spectacolul este realizat cu participarea Corului și Ansamblului de Balet și Orchestrei Operei Naționale București, condusă de dirijorul Tiberiu Soare. Înregistrările sunt difuzate începând cu ora 18:30 pe pagina oficială de Facebook a Operei Naționale sau pe www.operanb.ro/operaonline, fiind accesibile publicului pe durata difuzării spectacolului.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova: #stămacasă la Shakespeare!

779 30 2Cum Festivalul Internațional „Shakespeare” de la Craiova nu se va mai putea derula în formula cunoscută de peste trei decenii, anul acesta organizatorii au gândit o ediție specială intitulată „William Shakespeare - Universalul, ediția de acasă”. Iubitorii de teatru pot urmări gratuit, online, pe pagina de Facebook shakespearefestivalcraiova o selecție de producții de succes din edițiile anterioare, prezentate sub motto-ul #stămacasă la Shakespeare! Din programul acestei ediții amintim: 30 aprilie, ora 13:00, spectacolul „Titus Andronicus”, în regia lui Silviu Purcărete, iar de la ora 19:00 spectacolul „Măsură pentru măsură”; 1 mai, de la ora 19:00 este difuzată tragedia „Hamlet”, o montare de excepție semnată de Tompa Gabor; 2 mai, de la ora 13:00, este programat spectacolul „Ubu Rex cu scene din Macbeth”, iar de la ora 19:00 puteți viziona piesa „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului”; 3 mai, de la ora 19:00, aveți ocazia să vizionați „Sonetele lui Shakespeare”, o producție a Companiei Berliner, în regia lui Robert Wilson.

„Discutabil”, cu vedete autohtone

779 30 3Nu numai spectatorii suferă în această perioadă de izolare. Actorii resimt la fel transformările aduse de pandemie. Însă, inspirați de noile restricții și teme de discuție actorii români au produs un spectacol inedit. În premieră un grup de actori celebrii autohtoni au lansat serialul online „Discutabil”, în regia lui Vlad Zamfirescu, după un scenariu de Alexandru Popa. Aflați în carantină Carmen Tănase, Șerban Pavlu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Nadiana Sălăgean, Vlad Zamfirescu și Kana Hashimoto repetă online, fiecare din propria bucătărie, pentru ca în fiecare vineri, de la ora 22:00, să transmită live câte un nou episod. Povestea surprinde în mod original reacțiile, temerile și transformările unor actori în acest context fără precedent al pandemiei. În proiect au fost invitați actorii Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele. Primul sezon al serialului are 12 episoade. Serialul poate fi urmărit pe pagina de Facebook Discutabil - serial online.

Galerii de excepţie ale lumii, accesibile gratuit

779 30 4Chiar dacă în această perioadă nu putem călători, iar marile instituții de artă au porțile închise, o serie de muzee celebre ale lumii vă invită să le descoperiți online. Astfel, Muzeul Orsay din Paris oferă pe site-ul său un tur virtual cu ajutorul căruia puteți descoperii cele mai importante lucrări impresioniste ale artei universale. În colecțiile sale se regăsesc sculpturi și picturi semnate de mari artiști ai lumii precum Rodin, Gauguin, Monet, Manet, Degas, Renoir, Cezanne și Van Gogh. Muzeul Prado din Madrid, o instituție cu peste 200 de ani de existență, oferă acces virtual la exponatele sale între care se regăsesc picturi celebre semnate de: Tizian, El Greco, Rubens, Velázquez și Goya. Una dintre cele mai vestite instituții de artă ale Italiei și, totodată, cel mai vechi muzeu din Europa, Galeria Uffizi din Florența poate fi vizitat acum virtual. Din numărul impresionant de lucrări de pictură renascentistă pot fi admirate de acasă peste 300.000 de lucrări celebre între care amintim: „Nașterea lui Venus”, de Boticelli, „Buna Vestire” a lui Leonardo Da Vinci, „Venus din Urbino”, de Tizian, sau „Sfânta familie” a lui Michelangelo. De asemenea, Muzeul Picasso din Barcelona poate fi vizitat virtual, oferind iubitorilor de artă ocazia să descopere detalii din biografia artistului. Muzeul reunește într-o galerie permanentă peste 4.000 de piese, obiecte, documente, dar și lucrări de artă, majoritatea realizate în perioada de formare a artistului. Cel mai mare muzeu din Olanda, Rijks din Amsterdam poate fi vizitat virtual în această perioadă. Instituția deține peste 8.000 de piese, dispuse în 80 de galerii, între care si valoroase piese ale maeștrilor Epocii de Aur a picturii olandeze. Unul dintre cele mai cunoscute muzee din Londra, Tate Modern, poate fi vizitat într-un tur virtual disponibil atât pe canalul său de YouTube, cât și pe site-ul web al instituției. Muzeul deține colecții impresionante de artă modernă, cu exponate ce datează din 1900 până în zilele noastre. Între acestea puteți admira online lucrări semnate de Matisse, Monet, Kapoor, Roy Lichtenstein, Pablo Picasso sau Andy Warhol.