Main menu

header

783 32 1de Florica Pintea şi Adrian Barna

Situat la o altitudine de 3.680 de metri pe lanțul muntos cu același nume, Tungnath este templul aflat la cea mai mare înălțime din lume și uimește ca reper al durabilității unui monument.

„Stăpânul piscurilor” este închinat lui Shiva

Templul aflat pe un pisc din Munții Tunganath, India, este locul de rugăciune aflat la cea mai mare înălțime de pe tot globul. Numele său se traduce, de altfel, prin „stăpânul piscurilor”, altar amețitor închinat lui Shiva. Originile templului se pierd în negura vremurilor și se crede că are peste un mileniu vechime. Este înconjurat de povești și de legende, fiind făcut celebru și nemuritor de opera epică „Mahabharata”.

Construit în numele iertării

Potrivit mitologiei hinduse, zeul Shiva și consoarta sa, Parvati, locuiau în Munții Himalaya. Dorind să fie iertați pentru că își uciseseră rudele în războiul Kurukshetra, membrii familiei Pandava au primit de la un înțelept sfatul de a-l căuta pe Shiva. Dar zeul îi evita, luând tot felul de înfățișări, și de fiecare dată se afla în alt loc. Ca urmare, familia care îl căuta pentru iertare a construit cinci temple care fac parte din ansamblul numit „Panch Kedar”, Tungnath fiind unul dintre acestea.

Sunt vizibile vârfuri mărețe ale Munților Himalaya

Toate templele din ansamblu sunt situate la înălțimi apreciabile și nu sunt accesibile decât la pas. Iarna sunt acoperite de zăpadă, deci accesul s-ar putea dovedi imposibil, iar Tungnath este închis. Pentru a ajunge la templu este nevoie de parcurgerea pe jos a unui drum de circa patru kilometri, iar priveliștea și împrejurimile sunt atât de impresionante, încât lăcașul de cult a devenit una dintre cele mai căutate destinații de persoanele care fac expediții montane. Văile sunt pline cu rododendroni care în perioada de înflorire oferă un spectacol unic al naturii, iar de la templu pot fi văzute vârfuri mărețe ale Munților Himalaya, cum sunt Nandi Deva, Kedarnath, Chuli sau Neelkanth.

Pot intra doar zece persoane odată

Zidurile templului sunt din marmură, cu diverse ornamente, iar la intrare este reprezentat taurul Nandi, una dintre înfățișările pe care le-a luat Shiva când era căutat de familia Pandava. Interiorul templului nu permite decât intrarea a zece persoane odată. În jurul templului există un număr de altare de mici dimensiuni, închinate unor zei și semizei. Cel mai înalt dom al templului are o platformă din lemn în vârf, cu 16 deschideri. În sezonul în care Tungnath este închis, imaginile zeităților care îl împodobesc sunt mutate. Vara, în schimb, templul reprezintă o destinație favorită a turiștilor care caută camping într-un loc de excepție sau a pelerinilor care vor să se retragă într-un spațiu atât de aproape de cer.

Se crede că templul are o vechime de peste 1.000 de ani