Main menu

header

783 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Hodoni este un sat situat la circa 20 km nord-vest de Timișoara. Se învecinează la nord-vest cu Satchinez (5 km), la est cu Carani, la sud-est cu Sânandrei. Singurul drum care trece prin Hodoni este drumul comunal 37, prin intermediul căruia Hodoni se leagă direct de Satchinez și de Sânandrei. Hodoni are și stație CFR proprie la linia ferată Timișoara - Valcani.

Monument arhitectural reprezentativ pentru peisajul rural și istoria Banatului

Domeniul Manaszy din Hodoni este un ansamblu reprezentativ pentru peisajul rural și istoria Banatului, cu o „viață” de aproape două secole. Construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, domeniul Manaszy cuprinde un conac neoclasic de mici dimensiuni, dependințe administrative și un parc care a fost în primă fază o grădină englezească, foarte la modă în vremurile în care a fost construit conacul. Conacul Manaszy este declarat monument istoric, fiind inclus pe lista monumentelor de arhitectură ale judeţului Timiş. Subsolul de cărămidă, cu tavane boltite, şi-a păstrat în bună parte aspectul iniţial, în timp ce clădirea, cu o faţadă neoclasică, se înscrie în tipologia micilor proprietăţi nobiliare de la ţară din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Noroc cu nepotul fostului proprietar...

Conacul Manaszy, ca și întregul domeniu, a traversat perioade de timp teribile, de la războaie la „dușmănia” regimului comunist pentru tot ce însemna „rămășițele clasei asupritoare burghezo-moșierească”. A avut noroc față de alte dovezi ale trecutului și a recâștigat strălucirea de altă dată grație nepotului fostului proprietar, care a redobândit titlul de proprietate și a început lucrările de restaurare în anul 2008. Parcul dendrologic cu specii rare de copaci care îl înconjoară, livada şi iazul care se află pe domeniul de peste 10 hectare, sporesc şi mai mult atracţia vechiului conac. Restaurarea, făcută cu bun gust, este unul dintre puţinele cazuri fericite care au dus la salvarea unei clădiri care a fost odinioară un conac nobiliar bănăţean.

Conacul Manaszy este o locație rafinată şi discretă, ideală pentru organizarea unor evenimente de ţinută, de la nunţi la botezuri, de la reuniuni de familie la acțiuni de firmă ca prezentări, conferinţe, seminarii, training-uri sau week-end-uri de team-building