Main menu

header

784 29 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Mai mult decât un accesoriu, pălăria a rămas în timp un simbol al distincției, eleganței și statutului social. Revenită al mare modă în ultima perioadă, pălăria întâmpină fiecare sezon ca un „must have”, aspect certificat de designeri.

Variante personalizate, cu dimensiuni distincte

784 29 2Există accesorii care merg dincolo de tendinţele modei, supravieţuiesc gusturilor diferitelor generaţii şi aduc contraste fascinante. Pălăria emană personalitate şi eleganță, făcând o operă de artă din orice ținută. Revenirea la mare modă a acestui accesoriu, deopotrivă pentru femei și bărbați, a readus în atenție termeni precum fedora, bowler, floppy, safari şi altele, amatorilor de pălării nerămânându-le altceva de făcut decât să-și aleagă stilul potrivit. „Pentru cei care nu doresc să poarte pălăriile create standard și care se găsesc în comerț, există variantele personalizate. O pălărie se poate executa cu dimensiuni specifice, distincte, și cu elemente separate pentru fiecare persoană, de la lățimea borului la rigiditatea materialului sau lărgimea exactă a frunții”, explică designerul Teressa Foglia, care a creat pentru Mena Massoud, Will Smith, John Mayer, Jamie Chung sau Rocky Barnes, printre alții, și care este unul dintre designerii care dau tonul pe acest segment, din celebrele sale magazine din Brooklyn și Malibu.

Se poartă modelele din materiale specifice locului

784 29 3Milenialii, dar nu numai ei, sunt adepții stilului casual, din care pălăria pare să facă parte aproape tot timpul. Odată cu sosirea sezonului cald, o Panama poate fi alegerea ideală și din perspectiva funcționalității, dar și de fashion. Pălăriile mai puţin formale sunt excelente și pentru vacanţe, dar și pentru ținutele de fiecare zi, întrucât completează și complimentează oricare ansamblu vestimentar. „Am vizitat zeci de țări și de culturi și am găsit noi formule de a încorpora aceste călătorii în pălăriile pe care le fac, toate acestea fiind în primul rând unice prin amprenta locului din care provin. Pălăriile pe care le propunem în sezonul actual sunt cele care își iau personalitatea din materialele specifice locului unde au fost gândite aceste modele”, explică Foglia.

Evidențiere prin accesorizare

Pentru designerii care propun pălăriile omniprezente în moda actuală, unul dintre elementele centrale este accesorizarea. „O parte foarte importantă a unicității unei pălării stă în accesorizare. Din fiecare loc în care ajungem luăm obiecte specifice, care pot fi aplicate pe post de ornamente pe pălăriile pe care le creem apoi și cărora le dăm o amprentă unică. Se poartă accesoriile cu fundă pentru sezonul cald, ornamentele colorate, precum și cele făcute manual, indiferent că sunt din Sardinia, din cultura nordicilor sau din Patagonia”, detaliază Foglia. Una dintre variantele propuse de designeri pentru vara anului 2020 este pălăria Fedora, model foarte feminin, care emană un stil romantic. Popularitatea acestei pălării se datorează în primul rând marginii largi şi flexibile, care permite purtarea borurilor îndoite, făcând din acest model unul de o versatilitate deosebită, care poate deveni încă și mai adaptabil prin accesorizare diversă.

Creată în funcție de anotimp și ocazie

Designerii arată faptul că o pălărie poate fi personalizată foarte ușor, în funcție de anotimpul sau ocazia cu care este purtată. „Oferim și colecții ready-to-wear, dar în general, chiar dacă au astfel de piese, clientele le pot personaliza foarte ușor, cu ajutorul unei funde, ridicând sau coborând borurile etc.”, susține Foglia. De pildă, una dintre piesele la mare căutare în perioada de primăvară este bereta, o pălărie rotundă, plată şi fără boruri. Este de origine franceză şi a fost folosită în mod tradiţional ca parte a uniformelor militare. Acest tip de accesoriu a devenit un simbol al societăţii franceze, piesă chic, asociată în prezent cu lumea artei şi culturii și supranumită „pălăria boemilor”. Este foarte populară în pimăvara 2020 în combinație cu trenciul, pentru că avantajează toate vârstele și formele feței, fiind o completare a ținutei deopotrivă tinerească și versatilă. „Clienții noștri știu că pălăria este o piesă care poate fi modificată la nesfârșit, ieșind din tiparele contemporane, în care oamenii poartă o dată un lucru și apoi îl uită sau îl aruncă”, punctează Foglia.

Pork Pie, „slăbiciunea” vedetelor

784 29 4Celebrităţi ca Jude Law, Johnny Depp, Tom Wais şi Kate Moss au readus în prim-planul modei pălăria numită după o plăcintă de porc tradiţională din bucătăria engleză, Pork Pie, al cărei model inițial era întâlnit în secolul al XV-lea în clasa de mijloc italiană. De atunci, a ocupat un loc fascinant în istoria pălăriei, devenind foarte populară în anii ’60 ai secolului trecut, printre tinerii fani ai culturii… gangsterilor. Omniprezentă în 2020, pălăria Pork Pie este potrivită și cu jeans, și cu piese din piele, și ca accesoriu al unor ținute romantice - rochii sau fuste maxi. Potrivit creatorilor de modă, acest model de pălărie, care vine în nenumărate variante de culoare, nu are „contraindicații”, fiind foarte potrivit și pentru a complimenta șuvițe lungi, spectaculoase, și pentru a masca fericit, într-un fel foarte atrăgător, un început de calviție.

Piesele „generației tenișilor urâți”: „găleată” din organza și „cowboy” din paie

784 29 5Defilările de modă care au trasat trendul sezonului primăvară-vară 2020 la capitolul pălării au imaginat versiuni care să se potrivească gusturilor rebele ale așa-numitei „generații a tenișilor urâți”. Colecțiile semnate de Giambattista Valli, Michael Kors, Peter Pilotto sau Marc Jacob au inclus pălăriile model „găleată”, realizate din același material din care erau și celelalte piese ale ansamblului, din organza, tweed sau chiar… paie, cum a fost cazul colecțiilor cu pălării tip cowboy Dior sau Emporio Armani, și puternic colorate ori cu modele florale spectaculoase. Un alt trend interesant, care a fost prezentat pe podiumurile marilor creatori și care atestă popularitatea în creștere semnificativă a pălăriilor, este montarea eșarfelor pentru păr în formă de pălărie, prin simpla trecere a unui „bor” peste frunte.

Pălăriile sezonului de vară 2020 sunt centrate pe nevoia de a proteja de razele soarelui, fiind ori supradimensionate, ori cu boruri suficient de largi pentru acest scop