Main menu

header

786 27 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

Colecționarii se văd pe ei înșiși ca artiști, iar obiectele pe care le adună reprezintă pentru ei o mare realizare și un motiv de mândrie. Pasionați, căutători neobosiți, acești oameni au reușit să edifice colecții dintre cele mai ciudate, în unele cazuri cu lucruri pe care nu le-ar păstra nimeni.

Asfalt și club de pixuri

Doi studenți din statul american Colorado consideră că asfaltul este ceva reprezentativ pentru societatea omenească și au decis să colecționeze piese de acest fel, colecția respectivă devenind un Muzeu al Asfaltului, deschis în California din anul 1991. Demn de menționat este faptul că cei doi pasionați au adunat printre mostre și bucăți din vechi drumuri romane. O altă colecție care a făcut înconjurul lumii este cea realizată de Angelika Unverhau, din Germania, care a reușit să adune, din 1990 încoace, peste 220.000 de pixuri din 146 de țări. Hobby-ul său a depășit granițele propriei locuințe, femeia deschizând și un club al pixurilor, în orașul în care locuiește.

Un munte de săpun și părul lui Beethoven

Carol Vaugn, o britanică din Birmingham, a adunat în ultimele trei decenii un adevărat munte de săpun. În prezent, femeia deține peste 5.000 de bucăți, achiziționate din multe părți ale lumii și care i-au dus vestea. Alte două colecții celebre sunt cea a lui Sherry Groom, care a adunat în timp 3.500 de păpuși-troli, și cea realizată de John Reznikoff, care colecționează șuvițe de păr ale celebrităților. Colecția sa este faimoasă și include mostre provenind de la personalități de top, ca Edgar Allan Poe, Albert Einstein, Abraham Lincoln, Marilyn Monroe sau Ludwig van Beethoven.

Mâncare arsă

786 27 2Una dintre cele mai ciudate colecții este constituită din ceva ce de regulă oamenii aruncă - mâncare arsă. Totuși, americanca Deborah Henson Conant s-a apucat să colecționeze astfel de mostre și, după ce a adunat mai bine de 49.000 de piese, a deschis chiar un Muzeu al mâncării arse, în Arlington, Massachusetts. Un alt pasionat de hrană, pe nume Vic Clinco, este mândrul posesor al unei colecții de 6.000 de sticle de sos picant, cu varietăți adunate din toată lumea și care include o raritate: o sticlă cu sos „Blair”, cel mai iute din lume.

Gumă… mestecată

Coecționarul Barry Chappel s-a gândit să adune ceva unic: gumă de mestecat… mestecată. Punând mostră peste mostră întreaga viață, colecționarul a făcut o minge de aproape 80 de kilograme, care l-a făcut celebru. La fel de faimoasă este și colecția de rățuște din plastic adunată de Charlotte Lee, care figurează în Cartea Recordurilor cu un număr de 5.631 de astfel de piese, adunate cu pasiune încă din anul 1996.

Hamburgeri din anii… 1980

786 27 3Matt Milgram este un nume cunoscut peste Ocean - este omul care colecționează hamburgeri. Povestea a început cu ani în urmă, când Matt a cumpărat doi hamburgeri, iar pe unul l-a congelat. După câteva zile, a constatat că gustul și mirosul acestuia rămăseseră neschimbate. Așa a ajuns să aibă mostre din anii 1980, despre care crede că nu arată rău deloc. La rândul său, Phil Miller colecționează pungi cu zahăr încă de pe vremea când pe acestea erau înfățișate imagini cu președinți ai SUA, mai precis din anii 1970.

Calculatoare „vintage”

Anii Războiului Rece au generat și unele pasiuni mai ciudate. Printre acestea se numără cea a colecționarului rus Sergei Frolov, care adună de mulți ani calculatoare „vintage”, de fabricație sovietică. Cele 150 de bucăți pe care a reușit să le pună deoparte, plus alte piese de aceeași factură, vor constitui un muzeu al electronicelor din secolul trecut. Cu nimic mai prejos din perspectiva faimei este colecția de teniși a lui Jordan Michael Geller, care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a reușit să adune 2.500 de perechi de pantofi de sport din toată lumea.

15.000 de Pokemoni

786 27 4Pokemonii au stârnit, la vremea lor, pasiuni serioase, cea mai bună dovadă fiind colecția britanicei Lisa Courtney, care a adunat 15.000 de bucăți din anul 1997 încoace, de peste tot pe unde a fost, inclusiv din SUA și Japonia. Un alt pasionat fără limite este Herbert Chavez, mare fan al personajului Superman și cu o colecție pe măsură: 1.300 de piese care îl reprezintă. Filipinezul și-a dus patima și mai departe, recurgând la unele intervenții estetice care să-l facă să semene cu faimosul apărător al omenirii. De asemenea, oricât ar fi de ciudat, există și o colecție de cipsuri de cartofi și un colecționar, de meserie inspector alimentar, căruia aceste mostre i s-au părut irezistibile până în ultima zi de viață, din 2014: Myrtle Young.

Păpuși gonflabile de… companie

Popularitatea imensă a păpușilor Barbie a generat și pasiunea de a le colecționa, un adevărat campion pe această direcție fiind Jian Yang, care deține recordul mondial, cu cele peste 6.000 de păpuși Barbie pe care le are. O altă colecție care implică păpuși, de data aceasta gonflabile, le aparține soților Bob și Lizzie Gibbons, care au adunat în timp 240 de astfel de „piese”, pe care le îmbracă în fel și chip și le iau cu ei la cumpărături, ceea ce i-a făcut faimoși în comunitate și a atras atenția celor care întocmesc clasamente de toate felurile.

Capace de toaletă, cu sutele

Barney Smith este un pensionar din Texas care s-a apucat să colecționeze capace de toaletă cu peste 30 de ani în urmă. Deținător al unei colecții impresionante, de peste 700 de bucăți, omul a deschis chiar un muzeu dedicat, unde s-au adunat peste 1.000 de piese. Un alt iubitor de simboluri, Mitsugu Kikai, este faimosul posesor al unui număr de circa 5.500 de mascote Super Mario, a jocului Nintendo cu același nume, ceea ce îl face recordmenul mondial în domeniu. Nici italianul Lorenzo Pescini nu stă mai rău la obiecte… din plastic; omul a colecționat 8.650 de sticle cu branduri diferite de apă minerală, din 185 de țări și de la 1.683 de izvoare.

În casa belgienilor Celine și Andre Cornet există un spațiu cu 2.200 de jucării care înfățișează urși Panda, colecționați începând cu anul 1978

Tuburi (goale) de pastă de dinţi

786 27 5O colecție de record mondial este și cea, foarte stranie, de altfel, realizată de Ronan Jordan, care a adunat peste 3.750 de tuburi goale de pastă de dinți. Nu mai puțin celebru pentru colecția sa este Chris Reid, un cercetător de la Boeing care s-a apucat să adune puști cu apă încă din copilărie, până a ajuns să aibă cea mai mare astfel de colecție din lume, cu una dintre piese semnată de însuși Lonnie Johnson, inventatorul popularului rezervor Super Soaker.