Main menu

header

787 32 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Designerii și experții din toată lumea încearcă să găsească noi materiale cu ajutorul cărora să revoluționeze o industrie a textilelor care a ajuns să consume enorm. Cele mai stranii materiale, unele de-a dreptul surprinzătoare, sunt introduse în țesături care pot reprezenta soluțiile viitorului în industria fashion.

Mătase de la păianjeni și moluște

Material de lux, pe cale de dispariție din cauza lipsei cronice a viermilor care o produc, mătasea a fost dintotdeauna o monedă de schimb. Dar imaginația specialiștilor s-a aprins până acolo încât s-a recurs la mătase obținută de la păianjenii din Madagascar. Firul acestor insecte este gros, rezistent, drept, destinat capturării prăzii și reprezintă o fibră textilă ideală. Din păcate, se obține foarte greu. Pentru un singur metru de astfel de material a fost nevoie ca o întreagă echipă să extragă timp de opt ani prețioasele fibre de la 1,2 milioane de femele de păianjen. O altă sursă de mătase se pot dovedi moluștele marine, care furnizează materialul numit byssus. Supranumită și „mătase marină”, secretul obținerii acestei țesături este deținut de doar o persoană în toată lumea, omul scufundându-se regulat pentru a captura specia Pinna nobilis, care folosește fire mătăsoase pentru a se menține conectată la cochilie. Din pricina faptului că este produsă în cantități foarte mici, această mătase apreciată încă de pe vremea Chinei antice a fost extrem de scumpă dintotdeauna.

Bacterii și fungi prêt-à-porter

Materialul creat de Biocouture se bazează pe bacterii și fungi și reprezintă variante de îmbrăcăminte complet naturală și perfect degradabilă. Concret, mai multe culturi de bacterii și fungi sunt puse în apă și sunt hrănite cu ceai verde. La finalul ciclului rezultă un material care poate fi foarte ușor asemănat cu pielea naturală, poate fi bine uscat și colorat intens. În prezent, brandul lucrează la țesături care să fie alcătuite din microorganisme vii și care să se hrănească, prin intermediul hainelor, cu secrețiile corpului persoanei care le poartă.

Minigeneratoare solare

787 32 2În viitor este foarte posibil ca una dintre mânecile bluzei pe care o purtați să aibă încorporate minigeneratoare solare și să vă puteți încărca telefonul mobil pe gulerul hainei. Momentan mai există câteva dificultăți pe drumul spre producția de masă, cum ar fi faptul că aceste minigeneratoare sunt încă destul de grosolane și că este nevoie să fie orientate spre astrul zilei pentru a avea eficiență. Alte tipuri de materiale care pot fi introduse în țesături au început deja să fie testate în același scop, acela de a capta energia solară. Acestea au capacitatea de a absorbi lumina din orice unghi și se pot încărca pe tot parcursul zilei.

Ziare vechi

787 32 3În cele mai negre perioade ale Marii Recesiuni de la începutul secolului XX, oamenii ajunseseră să-și îndese cu ziare hainele găurite, întrucât acest tip de hârtie întreține căldura. În prezent, materiale care au la bază hârtia de ziar pot fi realizate de celebrul designer italian Ivano Vitali, care transformă filele cu „literatură în viteză” în piese vestimentare cu totul aparte. Artistul creează astfel de opere încă din anii 1990, dar acestea au rămas piese exclusiviste, întrucât implică tăierea ziarelor în fâșii, sortarea lor pe culori, alipirea, apoi împletirea firelor până se obține o bază pentru un anume tip de țesătură, care a captat până acum destule gusturi rafinate.

Sonic Fabrics este un material creat de artistul și designerul Alyce Santoro, care s-a gândit să realizeze o țesătură din vechile benzi ale casetelor audio și care se simte asemenea denimului