de Irina Ţolea şi Adrian Barna
Înfruntând arșița lunii august și restricțiile pandemiei, atât de neplăcute mai ales în timpul repetițiilor, artiștii continuă să răspundă cererii crescute de spectacole live, într-o stagiune estivală prelungită și atipică. Așa se face că agenda evenimentelor culturale în aer liber este extrem de bogată și de variată, iar în continuare revista „Taifasuri” vă recomandă câteva spectacole de neratat în această săptămână.
Amoruri pătimașe și crize de gelozie în Parcul Herăstrău: „D’ale Carnavalului”
O comedie clasică autohtonă, cu o distribuție de excepție, promite să răcorească începutul de weekend în Capitală. La 28 august, la Teatrul de Vară, din Parcul Herăstrău, de la ora 20:30, Teatrul Principal din Capitală prezintă spectacolul „D’ale Carnavalului”, după I.L. Caragiale. Celebra farsă de amor a lui Nenea Iancu este ilustrată de Dan Tudor într-o montare ingenioasă, bogată în scene pătimașe, momente de suspans și confruntări zgomotoase. Atmosfera efervescentă a Carnavalului este iscusit reconstituită de jocul alert, plin de energie al protagoniștilor: Dan Tudor, Manuela Hărăbor, Tudorel Filimon, Corina Dănilă, Gabriel Fătu, Florin Dobre, Ionuț Gurgu, Vlad Vîlciu și Marius Furtună. Formula comică a textului caragialean, atât de gustată de public, este original întreținută de ritmul în care personajele celebre, amante iubitoare și amanți răzbunători, confundă, încurcă și descurcă ițele relațiilor amoroase.
„Crisalida”, premieră a Teatrului de Operetă „Ion Dacian”
Trecând peste neajunsurile create de efectele pandemiei, echipa Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” lansează în acest sfârșit de săptămână un nou spectacol. La 28 august, de la ora 20:00, la scena în aer liber special amenajată în fața instituției are loc premiera spectacolului „Crisalinda”, o fantezie coregrafică ce ilustrează în pași de dans evoluția, regăsirea și transformarea emoțională. Spectacolul este susținut de artiștii corpului de balet al teatrului, acompaniați de vocile solistelor Daniela Bucșan și Letiției Vlădescu, regia producției fiind semnată de Anca Maria Colțeanu. În aceiași locație, la 29 august, bucureștenii sunt invitați la „Gala Extraordinară a Operetei Românești”, un regal de muzică și dansuri autentice românești ce reunește interpreți consacrați (Doina Scripcaru, Silvia Sohterus-Mărăscu, Alfredo Pascu, Ștefan Popov, Gabriela Daha, Valentino Tiron, Meridiana Vlad) cu artiști renumiți din ansambluri de orchestră, cor și balet, reunite sub conducerea dirijorului Lucian Vlădescu. În plus pasionații creațiilor lirice de origine latină sunt invitați la 30 august (ora 20:00) la o „Seară Mediteraneană”, un spectacol inedit de canzonette, zarzuele și dansuri italiene și spaniole.
Maia Morgenstern și Mircea Rusu, soți infideli în „Amantul”, la Iași și la Galați
Detaliile necunoscute ale unui adulter, sentimentele, așteptările și reacțiile unor soți surprinși în competiția trădării sunt impecabil reconstituite și prezentate publicului într-un spectacol șocant și tulburător. Doi mari actori, Maia Morgenstern și Mircea Rusu, construiesc o imagine rar-întâlnită a relației de cuplu în tragicomedia „Amantul”, în regia lui Vlad Stănescu. Doi soți aleg să-și consume scandalos idilele, trecând cu nepăsare peste convențiile sociale, pentru a întreține vie dragostea în relația cu partenerul de viață. Textul semnat de Harold Pinter, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, este o comedie ironică și, în același timp, o dramă răscolitoare despre dorință, convenții, relații, singurătate și dragoste. Spectacolul se joacă la 31 august, de la ora 21:30, la Amfiteatrul Palas, din Iași, și la 1 septembrie, de la ora 20:30, la Grădina de Vară Leonard, din Galați.
Celebra poveste a Prințesei Ceardașului prinde viață la Grădina Operei din Brașov
Cele mai reprezentative momente ale operei „Silvia”, de Emmerich Kalman, vor fi prezentate publicului de la poalele Tâmpei într-o reprezentație specială la 29 august, de la ora 19:00, în Grădina de Vară a Operei din Brașov. Povestea faimoasei cântărețe Silvia Verescu, denumită și Prințesa Ceardașului, și pasionala sa relație cu Prințul Edwin sunt reflectate într-un amestec fantezist de duete lirice, vals, ceardaș, dans, romantism și umor fin. Atmosfera veselă și plină de culoare a cabaretului unguresc prinde viață cu ajutorul protagoniștilor: Mădălina Bourceanu, Alexandru Arghenie, Corina Klein, Liviu Iftene, Asineta Răducan, Leonard Cristian și Paul Tomescu. Spectacolul se bucură de participarea Baletului, Corului și Orchestrei Operei din Brașov, condusă de la pupitru de maestrul Traian Ichim.
„Prenumele”, o comedie efervescentă pe scena Amfiteatrului „Mihai Eminescu”, din Capitală
Alegerea unui nume pentru viitorul copil poate creea multe dezbateri într-o familie. Dar câteodată se poate ajunge la dispute intense și chiar conflicte între apropiați. O demonstrație plină de culoare și umor este oferită de spectacolul „Prenumele”, programat la 28 august, de la ora 20:00 , la Amfiteatrul „Mihai Eminescu”, din Capitală. Intriga inițiată de autorii Matthieu Delaporte și Alexandre de la Patellière, pornește de la o cină relaxată cu prietenii, în centrul atenției fiind cuplul de viitori părinți extrem de entuziaști. O glumă nevinovată legată de numele viitorului copil declanșează o cascadă de situații comice neprevăzute și dezvăluiri hilare care pun la grea încercare prietenia lor. Comedia autentică franceză abundă în dialoguri savuroase care accentuează disputa întreținută cu vervă de protagoniștii: Mihai Călin, Paula Chirilă, Ecaterina Ladin, Leonard Doni și Răzvan Săvescu.