de Silviu Ghering şi Adrian Barna
Plaja este, pentru majoritatea dintre noi, un loc aproape de... Rai. Sinonimă cu relaxarea, vacanța, concediul, soare, apă, baie, înot. Visul unei nopți de vară. Mulți dintre noi memorează anii trecuți după locul „unde am fost la mare”. Este greu de crezut că sunt pe Pământ plaje care pe cât sunt de frumoase, pe atât sunt de... periculoase. Sunt bune - și bine! - de privit de la distanță, sunt numai de „poză”, sunt de evitat. TAIFASURI vă prezintă câteva dintre aceste locuri înșelătoare, pe care nu le veți găsi în niciun caz pe... Booking!
Capitala Marelui Alb
Supranumele de „Capitala Marelui Rechin Alb” spune totul despre această plajă altfel cu valuri ideale pentru practicarea surfingului. Orașul pescăresc cu același nume atrage, totuși, mulți turiști prin pitorescul său, dar, mai ales, prin scufundările în cuști speciale pentru a vedea de aproape pe „Marele Alb” în maximă siguranță, atracție care a devenit o adevărată „industrie” după 1995. Tabloul local este completat și cu posibilitatea observării, de pe șalupă/iaht/vapor, a balenelor. Amatori?
Rechini și... lavă!
Plaje cu nisip alb, fin, curat, recif de corali, păduri tropicale spectaculoase, un adevărat paradis de origine vulcanică în mijlocul Oceanului Indian (dar departament de peste mări și țări al Franței), la est de Madagascar și sud-vest de Mauritius. Este un loc minunat pentru fotografii, dar atât. Populația numeroasă și pofticioasă de rechini este prezentă în permanență în apropierea plajelor și în 2017 a fost responsabilă pentru aproape jumătate dintre atacurile fatale din întreaga lume și a determinat scăderea dramatică a turismului. Dacă asta nu v-a temperat intenția de a vizita Reunion, trebuie să știți și că mai există un pericol: erupții aleatorii ale vulcanului Piton de la Fournaise, cel puțin o dată pe an... Drum bun curajoșilor!
Curenți aspri, meduze veninoase, haite de câini Dingo
Situată în estul Australiei, pe coasta statului Queensland, în Marea Coralilor, Insula Fraser este cea mai mare insulă de nisip din lume, în lungime de 120 km și lățime de 24 km, inclusă în 1992 în Patrimoniul UNESCO. Numai că, în afară de a fi printre cele mai atrăgătoare locuri din lume, plajele sale găzduiesc multe potențiale pericole. Condițiile de baie sunt imprevizibile, pot apărea valuri mari și curenți aspri, sunt și o mulțime de rechini, dar și meduze veninoase. Pericolele continuă chiar pe plajă. Drăguți la prima vedere, câinii Dingo sălbatici sunt gata să atace oameni fără nicio provocare din partea acestora. Nu mai amintim păianjenii veninoși, sunt cei mai puțin... periculoși!
Cea mai mare concentrație de rechini tigru din lume
Cele peste 700 de insule și atoli din Oceanul Atlantic, în nordul Cubei și la sud-est de Florida, zona Caraibelor, strânse laolaltă în statul Bahamas, oficial Comunitatea Bahamas (în engleză: Commonwealth of The Bahamas), sunt vestite pentru coastele lor perfecte, pentru plajele lor afrodisiace, cu sute de mii de turiști care... ar trebui să evite plaja West End de pe insula cu același nume... Pentru simplul motiv că găzduiește cea mai mare concentrație de rechini tigru din lume! Pentru cei suficient de curajoși/inconștienți, plaja „oferă” în valurile care o spală zi de zi și rechini cap de ciocan, și rechini bot negru, și rechini taur.
238 de oameni mușcați anul trecut
Combinația dintre școlile de surf, bancurile de pești de culori ireale și valurile epice provoacă pe plaja New Smyrna din sudicul stat american un flux de surferi și turiști, dar și o „infestare” cu... rechini flămânzi! Din păcate, cele două „viețuitoare” nu se amestecă deloc bine și New Smyrna a devenit capitala lumii pentru atacurile rechinilor, numai în 2019 au existat în jur de 238 de oameni mușcați! Din fericire, majoritatea atacurilor nu sunt fatale, deoarece rechinii de aici sunt mici, tipuri de recif cu bot negru și tauri.
96 de atacuri, din care 51 fatale...
Situată în Recife, capitala și cel mai mare oraș din statul Pernambuco, în nord-nord-estul Braziliei, plaja Boa Viagem este un loc popular de vacanță atât pentru brazilieni, cât și pentru turiștii din alte țări. Numai că apele locale sunt pline de rechini, care provin dintr-un șanț adânc de aproximativ 23 de metri din apropierea plajei, nu mai mult de 200 de metri de țărm. În ultimii 20 de ani, au existat 96 de atacuri ale rechinilor, dintre care 51 au fost fatale, ceea ce reprezintă o rată de mortalitate neobișnuit de mare.
„Aici au început toate necazurile noastre”
Model de carte poștală - nisip alb, fin, apă de un albastru transparent incredibil - plaja stațiunii de coastă Cape Tribulation din nordul regiunii Queensland, Australia găzduiește aproape orice vietate periculoasă la care vă puteți gândi: șerpi veninoși, crocodili de apă sărată și meduze! Plaja a primit numele de vestitul căpitan englez James Cook din Marina Regală Britanică, primul „contact” european al coastelor respective din Australia (1770), care spunea despre Cape Tribulation că „Aici au început toate necazurile noastre”. ...Aaa, și încă un lucru de ținut minte: în timp ce vă îndepărtați încet, încet, ca să nu le supărați și să vă atace, de păsările gigantice (peste 80 de kilograme!), rapide și agresive de pe plajă numite Cazuar (Cassowaries), aveți grijă să nu vă loviți de un „copac înțepător” în formă de inimă, înșelător, care vă poate deranja ore în șir odată ce marginile zimțate ajung în pielea dumneavoastră...
Pot înota trei ore sub apă!
Temerarii care se încumetă să se relaxeze la soare pe plaja Bolsa Chica (plajă publică de 5 km, între Sunset Beach și plaja din Hungtinton, Orange, California, plajă „de stat” altfel... dar cine să o cumpere sau să ia în... locație de gestiune?!) se pot trezi cu „vecini” de plajă tăcuți, lungi și... mortali! Șerpi veninoși Cu burta galbenă! Pot înota până la trei ore sub apă.
Întâlniri cu reptila... națională a Indiei
Ca să rămânem la „drăgălașele” reptile veninoase, deci mortale, aflați că pe plaja Dumas, plajă la Marea Arabiei, în statul indian Gujarat, puteți da peste cobra regală (King cobra), cel mai lung șarpe veninos din lume, poate ajunge până la 5,6-5,7 m. Este reptila... națională a Indiei! În plus zvonurile spun că plaja Dumas este... bântuită! Nu numai că locul are o „reputație” sinistră dată de oameni dispăruți acolo, dar au existat rapoarte ale poliției după reclamații ale turiștilor despre urlete și alte zgomote ciudate auzite noaptea. A apărut și o legendă care spune că plaja a fost folosită cândva, în vechime, ca cimitir...
Nudiști și curenți subacvatici
Pe coasta de sud a statului mexican Oaxaca, plaja Zipolite este cunoscută ca „plaja morților” pentru că există curenți subacvatici foarte puternici în această zonă, care „cer” un tribut de aproximativ 50 de vieți omenești în fiecare an și fac, astfel, din plaja Zipolite una dintre cele mai... mortale plaje din lume. La propriu! Nu vă lăsați atrași de faptul că este totodată plajă pentru... nudiști!
Aproape jumătate dintre înecați n-au fost găsiți niciodată...
Situată pe insula hawaiiană Kauai, plaja Hanakapiai pare ruptă din paradis. Este uimitor de frumoasă, dar există o parte întunecată - „curenți de rupere” subacvatici extrem de puternici care pot trage chiar și înotători excelenți în larg, fără nicio șansă de întoarcere. Potrivit autorităților locale, 168 de persoane s-au înecat aici începând din 1970, 73 dintre ele nu au mai fost găsite niciodată. Legenda locului „spune” că ar fi „casa” unui zeu hawaian care vânează înotătorii care îi tulbură liniștea...
Nivelul de radiații este încă periculos
Situat în apropierea ecuatorului, Atolul Bikini (proprietate SUA) are plaje întinse, cu nisip fin, uimitor de frumoase, ape curate și calde, vietăți marine diverse, dar... Dar a fost locul în care armata SUA a efectuat
23 de teste nucleare între anii 1946 și 1958, inclusiv cea mai mare explozie efectuată vreodată, „Castle Bravo”. Zeci de ani nelocuibil, în ultimii ani a devenit o destinație turistică „populară”, dar turiștii sunt sfătuiți să nu mănânce nimic crescut sau scos din sol, să nu ia suveniruri locale (pietre sau cine știe ce flori) pentru că ar putea fi contaminate. Deși au trecut mai mult de şase decenii de la experimente, nivelul de radiații este încă periculos de mare.
Săgetați de băștinași
Insula North Sentinel (Santinela de Nord) din golful Bengal, Oceanul Indian are o plajă pitorească, cu nisip foarte fin, alb strălucitor, cam de mărimea... Manhattanului și o natură uimitoare, dar nativii sunt extrem de ostili și violenți față de orice străin. Nici acum nu se știe câți membrii are tribul „Sentinelese” (poreclă dată de indieni...), 50 sau 500, dar resping cu furie și cu… săgeți otrăvite orice contact cu alte persoane.
Nu adormiți pe plajă!
Potrivit mai multor bloguri de recenzii de călătorie, în 2014 Virginia Beach a devenit a noua cea mai periculoasă plajă din lume. Și, culmea, dintr-un singur motiv și acela de necrezut la prima vedere: vulpile sălbatice. Care pot arăta ca un câine și pot mușca la fel de rău. Plaja Virginia a „văzut” multiple „afluxuri” de vulpi, care au atacat nu numai turiștii care se relaxau la soare, dar mai ales animalele lor de companie. După unele atacuri chiar violente (au fost și cazuri de vulpi turbate) din 2014, oamenii sunt avertizați de mari panouri „warning” să nu... adoarmă pe plajă!
Protejați-vă cordul
Dacă sunteți genul de persoană care preferă marea „răcoroasă”, cu o temperatură care să vă ofere un șoc termic în timp ce pășiți în valuri, atunci este posibil să vă placă apa de pe plaja Uttakleiv, insula Lofoten din nordul Norvegiei. Dar, credem noi, și nu numai noi, ci și... medicii că temperaturile de acolo vor face mai mult decât să vă șocheze, puteți chiar să vă „bucurați” de... hipotermie! Pentru că marea are la Uttakliev în majoritatea zilelor de vară numai ceva peste... 6 grade Celsius, cu maxime „caniculare” de 12 grade Celsius! Nu prea este tipul de plajă la care să vrei să te încălzești la soare și să te răcești în apă după vreun atac de cord, Doamne ferește!...
Au tentacule de până la 2 metri!
Un popular oraș turistic din Australia de Vest, Broome are mai multe plaje frumoase, nisip fin, ape calde, curate și liniștite, dar, din păcate, infestate cu meduze-cutii (box jellyfish, dar cunoscute și sub numele de irukandji), specie ale căror tentacule pot ajunge până la 2 metri. Cu sute de „ventuze”! În ultimii cinci ani, în apele plajelor din Broome au fost înregistrate 159 de înțepături de meduză. Înțepăturile acestor creaturi sunt extrem de dureroase și pot fi chiar letale.
Piranha, anaconde, anghle electrice... Un fleac!
Manaus este capitala statului federal Amazonas, amplasat pe malul râului Rio Negro, la 11 kilometri depărtare de punctul său de vărsare în marele fluviu Amazon. Plajele din Manaus sunt lungi, largi cu nisip, dar periculoase din cauza „creaturilor” care trăiesc în râu. O baie este un mare risc, chiar și o plimbare cu barca înseamnă că puteți avea o întâlnire neplăcută și dureroasă cu vreun piranha, vreo anacondă, vreo anghilă electrică și cu alte vietăți marine periculoase.
În „Capitala măgarilor” nu circulă mașini, n-aveți cu ce fugi...
I nsula Lamu se află în arhipelagul cu același nume din Oceanul Indian, în dreptul Kenyei și este una dintre cele mai populare atracții turistice din această țară din estul Africii. Pe insulă nu există drumuri asfaltate, ci doar câteva alei. Nu circulă mașini, localnicii se deplasează pe jos sau cu barca, pentru transportul diferitelor mărfuri și al mâncării fiind folosiți... măgarii! Nu mai puțini de 6.000 la o populație de 24.000 de oameni. Orașul Lamu este denumit şi „Capitala măgarilor din Africa”, unde singurele blocaje în trafic sunt din cauza acestor animale paşnice. Insula are plaje cu nisip fin, moale, ape turcoaz, limpezi și calde. Din păcate, puțini turiști îndrăznesc să viziteze acest loc spectaculos din cauza amenințării reprezentate de grupările teroriste islamice din Somalia vecină, care au răpit mai mulți turiști din Lamu.
„Dirty dancing” la propriu...
Mumbai (fost Bombay înainte de 1995) este cel mai populat oraș indian (20,3 milioane de locuitori în 2018). Capitala statului Maharashtra este situat pe o insulă în apropierea coastei vestice a Indiei. Are un port adânc natural (cel mai mare din India vestică) și desfășoară jumătate din traficul de pasageri al Indiei. Mumbay are cea mai poluată plajă din lume, cu siguranță nu ați vrea să faceți o baie în apa murdară, care a îmbolnăvit mulți localnici. În septembrie, o mare de oameni vin pe plajă să sărbătorească festivalul hindus Ganesha Chaturthi, așa că dacă nu doriți să vă pricopsiți cu vreo boală, nu există niciun „stimulent” pentru a veni pe această plajă.
Cu avionul... în cap!
Situată în partea olandeză a Insulei St. Maarten din Caraibe, plaja Maho, („beach” înseamnă „plajă” în engleză) este despărțită de pista de aterizare a aeroportului „Princess Juliana” doar de o stradă. Așa că avioanele care aterizează și decolează trec peste capetele turiștilor la o mică înălțime, doar 15-20 de metri. Pe lângă pericolul unui accident aviatic, un mare panou avertizează explicit că mai există și riscul ca jeturile de aer produse de avioane să te „smulgă” de pe plajă și să te arunce - și chiar îneca! - în mare.
Valuri mai înalte decât un bloc cu 10 etaje
Din cauza locației sale și a direcției șanțului oceanic adânc, Praia Do Norte (Plaja de Nord) a orașului Nazare, 99,6 km nord de Lisabona, pe malul Atlanticului, are parte pe plajele lungi de nisip fin (mulți le consideră cele mai frumoase din Portugalia) de unele dintre cele mai mari valuri din lume, adesea mai înalte de 30 de metri. Chiar și pentru cei mai experimentați surferi, care dau orice ca să bată un record mondial, aceste valuri sunt potențial letale.