de Camelia Onciu
Vodca este o băutură alcoolică populară, dar puțini știu că este şi ingredient pentru prepararea unor remedii de sănătate și frumusețe. În cantități mici, poate fi consumată pentru îmbunătățirea funcției inimii, aromatizată cu lămâie, ghimbir, piper roșu, scorțișoară, vanilie și alte fructe, ierburi sau condimente. Extern, e tratament pentru păr și piele.
Bună pentru inimă, dar şi pentru... somn
Vodca protejează împotriva bolilor de inimă dilatând arterele și stimulând astfel fluxul sangvin. Dacă sângele circulă ușor prin corp, se reduce riscul de accident vascular cerebral și de infarct. Vodca mai contribuie și la creșterea depozitelor de colesterol bun, cel care este atât de benefic pentru cord. Se spune că vodca este cea mai relaxantă băutură alcoolică, mai eficientă decât vinul roșu. Induce somnul și calmează. Un consum decent de vodcă vă poate ajuta să dormiți mai repede, așa că este recomandat celor cu insomnie sau dificultăți la adormire. Sună ciudat, dar vodca este foarte bună pentru cei care țin regim de slăbire. Are proprietăți diuretice, facilitând astfel eliminarea toxinelor din corp.
Ia cu mâna durerea de dinți
În Rusia, vodca e folosită pentru vindecarea multor afecțiuni, de la dureri ușoare de cap la răceală obișnuită și mahmureală. În fitoterapie, este bază de preparare a tincturilor care se administrează oral sau extern, ca anestezic. Înmuiați florile sau frunzele de leac în vodcă, iar uleiurile esențiale ce urmează a fi extrase vor avea calități vindecătoare mai puternice. Nu vă faceți griji, alcoolul nu afectează aroma ierburilor. Puteți îngheța o pungă de plastic cu vodcă și o puteți aplica pe locurile dureroase. Vodca are și calități antiseptice care ajută la prevenirea apariției infecțiilor în urma mușcăturilor de animale. Alcoolul sterilizează plaga.
Împrospătează respirația!
Aplicată pe leziune, vodca ajută și la vindecarea mai rapidă a herpesului. Frecțiile cu vodcă pe piept sau pe spate, vă pot ajuta să faceți față febrei. Picurând puțină vodcă în jurul dintelui dureros, puteți obține ameliorarea durerii după ce soluţia e absorbită în gingii. Puteți amesteca o ceșcuţă cu vodcă și 5 linguri cu scorțișoară pudră, obținând astfel o apă de gură eficientă, care tratează respirația urât mirositoare. Luați o gură de vodcă, dar nu o înghițiți. Plimbați-o prin gură circa 30 de secunde și scuipați. Faceți apoi gargară cu apă călduță. În acest fel, mirosul alcoolului dispare. Veți obține un miros proaspăt în cavitatea bucală. De fapt, apa de gură cu vodcă acționează mai sigur decât cea comercială. Puteți dilua vodcă în apă și apoi să vă ștergeți picioarele cu acest amestec. Veți scăpa imediat de mirosul neplăcut.
Netezește perfect ridurile
Îmbunătățirea sănătății pielii este, de asemenea, unul dintre utilizările externe ale vodcii. În primul rând, ajută la desfundarea porilor și menține un aspect neted și strălucitor al tenului. Vă puteți crea propriul tonic amestecând o lingură cu vodcă cu câteva picături de jojoba, rozmarin și apă distilată. Este eficient și necostisitor. Un produs de curățare natural pentru piele se poate face adăugând o jumătate de linguriță cu vodcă la o ceșcuţă cu ceai verde rece. Înmuiați o dischetă de bumbac în această soluție și aplicați pe față. Vodca ajută la strângerea pielii, în timp ce ceaiul verde o calmează. Pe scurt, combinația de vodcă și ceai verde este cu adevărat eficientă în curățarea pielii. Pentru reducerea ridurilor, puteți face un amestec dintr-o lingură cu vodcă, una cu semințe de fenicul și una cu miere de albine. Aplicați pe față aproximativ 20 de minute și clătiți. Veți obține un ten neted.
Face părul bogat și strălucitor
Vodca dă strălucire părului, dacă e consumată în cantități moderate. Adăugați 10 ml vodcă în sticla cu balsam și aplicați pe păr o dată pe săptămână. Alternativ, puteți turna 10 ml vodcă într-un amestec de ou, maioneză, ulei de măsline, ulei de cocos și miere și folosiţi această mască pentru a vă răsfăța părul. Se aplică timp de 20 de minute înainte de clătire cu apă rece. Puteți adăuga, de asemenea, o lingură cu vodcă în apă și utilizaţi soluția la clătirea finală a părului, pentru luciu. Împotriva căderii părului, amestecați un păhărel cu vodcă, sucul de la o ceapă și o lingură cu miere și aplicați amestecul pe scalp. Această mască trebuie păstrată peste noapte, pentru a obține eliminarea toxinelor de pe scalp, reducând astfel căderea părului. În plus, această mască ajută și la creșterea părului. Contra mătreții, puneți într-o ceșcuţă cu vodcă 4-5 frunze zdrobite de rozmarin. Lăsați acest amestec câteva zile, strecurați-l și turnați-l într-o sticlă. Masați scalpul cu acest remediu timp de câteva minute și apoi spălați părul cu apă călduță. Dacă utilizați această metodă în mod regulat, o dată pe săptămână, veți vedea diferența.
Precauţii
Pe lângă numeroasele beneficii pentru sănătate ale vodcii, trebuie să aveți grijă atunci când utilizați vodca drept opțiune terapeutică, din cauza riscului de supradozaj și a consecințelor periculoase pentru sănătate. În primul rând, trebuie să fiți conștienți de faptul că excesul de consum de alcool poate crește riscul unor boli majore legate de multe organe, cum ar fi ficatul, creierul și pancreasul. Alcoolul poate slăbi sistemul imunitar, poate crește tensiunea arterială, poate determina îngustarea arterelor, restrângând astfel fluxul sangvin și ducând la boli cardiovasculare. În plus, supraconsumul de vodcă determină inima să bată mai repede. Deci, toată lumea ar trebui să mențină consumul de vodcă la un nivel moderat pentru a preveni aceste riscuri pentru sănătate. În al doilea rând, femeile însărcinate nu ar trebui să bea vodcă. Trebuie să fiți atenți și la unele tipuri de medicamente care interacționează cu vodca, cum ar fi cele pentru tratarea diabetului, a bolilor de inimă și a problemelor digestive. Băutura alcoolică poate stimula efectele secundare ale acestor medicamente sau poate reduce eficacitatea acestora. Nu trebuie să aplicați produse pe bază de vodcă pe pielea sensibilă, uscată și arsă.