de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna
Toată lumea ştie cât de bogată este ţara noastră în resurse turistice. Munţi semeţi, cascade miraculoaase, văi şi peşteri, celebre chiar şi peste hotare. Sfincşii, de asemenea, sunt consideraţi monumente ale naturii, des vizitate de turişti din toată lumea. Cel mai cunoscut este cel din Bucegi, însă, în Ro- mânia, există cel puțin alte nouă stânci, în care vântul puternic a sculptat milioane de ani, până le-a transformat în chipuri umane, cu diferite forme.
Sfinxul din Buştea, la 40 de kilometri de Buzău
România are, fără doar şi poate, o mulţime de locuri inedite, fascinante, despre care propriul popor ştie prea puţine lucruri sau, poate, despre care nici nu a auzit. Sfinxul din Buştea este unul dintre ele, numărându-se printre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, ce se ridică până la aproximativ şase metri. Monumentul naturii se află într-una dintre cele mai vechi așezări umane din țara noastră, după cum reiese din documentele istorice, în Masivul Breazău, la o altitudine de 1.239 metri, care se continuă, practic, spre culmea Măceşului. Punctul de pornire spre chipul de om împietrit din Buştea este comuna Mânzăleşti, aşezare ce se află la aproximativ 60 de kilometri de oraşul Buzău, pe Valea Slănicului. Din păcate, stânca minune este greu de vizitat, din cauza infrastructurii lăsate în paragină. Un alt sfinx se ridică în Munţii Ciucaş, în lanţul Carpaţilor de Curbură, la peste 1.600 de metri altitudine. Bratocei reprezintă o atracție mare pentru cei care cutreieră cărările montane şi aleg un traseu în partea central-sudică a Masivului Ciucaş sau nordul staţiunii turistice Cheia.
„Dacul” din Munţii Retezat
O altă formaţiune stâncoasă cu chip de om se găseşte în Munţii Retezat. Sfinxul este un bloc din granit care se află pe valea glaciară a Lacului Stânișoara. Potrivit specialiștilor, minunea naturii ar fi fost erodată și transportată de un ghețar în urmă cu mii de ani. Cei mai mulţi care au văzut-o pe viu, au asemănat-o cu chipul unui dac, datorită căciulii trase pe cap. Din profil, i se pot distinge foarte bine ochii, nasul, dar şi gura. Pare un chip mândru, cu privirea fermă, ce veghează Valea Stânişoarei şi Ţara Haţegului. În judeţul Sălaj, în localitatea Hilda, se află „Stânca Dracului”, o formațiune inedită compusă din gresii care, în timp, au fost erodate de ploi şi vânt, ajungând, astăzi, să arate ca un chip de om. Legenda spune că acest sfinx a apărut după ce Dumnezeu a făcut un pact cu diavolul. Acesta voia să pună stăpânire pe întreaga planetă şi i-a spus lui Dumnezeu că până dimineaţă va fura o stâncă din vârful muntelui. Se pare că, satana a reuşit să desprindă piatra, dar, în timp ce o căra, s-a speriat şi a scăpat-o în locul în care se află și acum. De aceea, oamenii au botezat-o „stânca dracului”.
Lacrimile bărbatului îndrăgostit din Ceahlău
Dacă ajungeţi în Munţii Măcin, veţi descoperi o altă minune a naturii: Sfinxul din Dobrogea, o piatră şlefuită de vânt şi de secole. Practic, chipul care se zăreşte este asemenea unui bărbat îngândurat, gârbovit, copleşit de griji, cu faţa brăzdată de riduri pe care şi-o pleacă cu smerenie. În Munţii Măcin, găsiţi adevărate atracţii turistice. În acele locuri, există roci vechi de sute de milioane de ani, care s-au format chiar înainte de apariţia primilor dinozauri pe Pământ. În Munții Igniș, din județul Maramureș, se află un alt sfinx alcătuit din roci vulcanice. Şi acesta poate fi confundat cu un strămoş dac, datorită căciulii ce pare îndesată pe cap. La fel este şi în cazul Pietrei Lăcrimate din Munţii Ceahlău. Formaţiunea seamănă cu un chip de om, cu fruntea plecată, care parcă plânge. Una dintre legende spune că realitatea nu ar fi departe şi chiar pare a fi vorba despre chipul unui bărbat îndrăgostit care și-ar pierdut iubita şi pe care o jeleşte neîncetat. O alta povesteşte că ar fi vorba despre o ursitoare de care localnicii se tem. Din păcate, însă, adevărata istorioară a Pietrei Lăcrimate a murit odată cu oamenii care au cunoscut-o, iar miturile se pierd şi ele odată cu trecerea timpului. Ce rămâne este o stâncă minune învăluită într-un mister greu de desluşit.
Pietrele lui Solomon, numai bune pentru alpinism
La Sfinxul Pietrele lui Solomon se poate ajunge foarte uşor, pentru că este situat aproape de Braşov, la marginea oraşului, într-o vale care aproape că îţi taie respiraţia. Una dintre legende spune că numele acestor stânci vine de la un rege pe nume Solomon, care în goana lui din faţa duşmanilor, ar fi trecut cu calul peste valea ce străbate cele două stânci. Aşa a reuşit să scape cu viaţă, în zimp ce urmăritorii lui au căzut în prăpastia fără fund. Zona în care s-au format Pietrele lui Solomon este considerată una balneo-curativă cu efecte miraculoase asupra bolilor de inimă, graţie aerului bogat în oxigen. De asemenea, stâncile sunt preferate de alpinişti care vor să facă escaladă, pentru că traseele din zonă au diferite grade de dificultate, inclusiv pentru începători. O altă formaţiune minune mai puţin cunoscută este Sfinxul din Munții Călimani. „Moșul”, cum se mai numeşte, este o piatră vulcanică, cu un aspect impresionat, pe care nu aveţi cum să nu îl remarcaţi. Se poate vedea pe panta care mărginește un platou unde se găsesc şi alte formaţiuni vulcanice neobișnuite, mai mici, numite „Cei 12 Apostoli”.
Chipul lui Hercules de la Herculane
În apropiere de Băile Herculane, nu departe de satul Topleț, pe Valea Cernei, se găseşte un alt sfinx, numit şi Sfinxul din Topleţ. Piatra „sculptată” de natură seamănă cu un dac pregătit oricând de luptă sau cu un om adormit, posomorât, aşa cum a mai fost numit. Locuitorii zonei, însă, susţin altceva şi anume că este capul semizeului Hercules şi că sub stâncă s-ar afla toiagul acestuia, precum şi pielea leului din Nemeea, pe care zeitatea o purta pe spate pentru a nu fi atins de nicio armă.
Platoul Bucegi, una dintre cele mai vizitate zone turistice din ţara noastră
Sfinxul din Bucegi este un megalit antropomorf, situat la 2.216 metri altitudine. Multă vreme, a fost considerat un mister al lumii şi asemănat cu Sfinxul de la Giza din Egipt, datorită înălţimii la care se ridică ambele construcţii, 9 metri. De-a lungul anilor, au tot fost voci care au lansat ipoteze şi teorii cu privire la formarea monumentului din Bucegi. Una dintre ele, care pare să-şi fi păstrat valabilitatea şi astăzi, spune că acesta ar fi fost centrul energetic al extratereştrilor. Din punct de vedere istoric și chiar mistic, Sfinxul este reprezentarea unei divinități supreme din timpurile anterioare grecilor. Aspectul său omenesc este asociat cu o expresie de suveranitate și putere, acest lucru fiind evidențiat prin fața proporționată, buzele severe, orbitele pronunţate si bărbia fermă.