de Călin Popa şi Adrian Barna
Lupta cu produsele contrafăcute nu îi implică doar pe cei care asigură ordinea și siguranța, plus protecția consumatorilor, ci și pe oamenii de știință. Pe linia alimentelor și băuturilor, invenții tehnologice de ultimă oră vin să sprijine detectarea falsurilor și, în același timp, să ducă într-o zonă mult mai avansată studierea efectivă a mâncatului.
Identifică otrăvuri, determină poluarea apelor
A replica limba umană, cu toate atributele și abilitățile sale, nu a fost treabă ușoară până acum, cu tot avansul spectaculos al tehnologiei. „Armată” cu mușchi, papile, mobilitate și proprietăți unice, inclusiv de amprentă, limba omului rămâne un organ uimitor, cu proprietăți extinse și complexe. De aceea, anunțul că a fost în sfârșit realizată o imitație care (măcar) să poată depista contrafacerile alimentare este considerat un adevărat eveniment. Ca o coincidență, echipa de experți care a reușit această izbândă se află în Scoția și primul produs care va putea fi deosebit este… whiskyul. „Acest dispozitiv poate fi antrenat să deosebească produsul autentic de unul fals și va putea avea o rază mare de acțiune, de la identificarea otrăvurilor la monitorizarea poluării apelor curgătoare”, explică Alasdair Clark, de la Universitatea din Glasgow.
Milioane de minipapile din aur și aluminiu
Și companiile producătoare vor putea beneficia de limba artificială, având posibilitatea ca prin intermediul dispozitivului să poată depista dacă, de pildă, formula unui suc de mere dintr-o săptămână este neschimbată față de cea dintr-o altă săptămână. Potrivit specialiștior care au creat acest sistem sofisticat de „degustare”, dispozitivul, îmbrăcat într-un tip de sticlă care acționează pe trei paliere de detectare, este alcătuit din milioane de papile gustative artificiale, amplasate pe o suprafață de 500 de ori mai mică decât a unei singure papile gustative naturale aflate pe limba omului obișnuit. Așadar, o armată de senzori de gust sau de substanțe chimice, parte dintre acestea realizate din aur și aluminiu, ca atare sau învelite în alte substanțe chimice.
Potențial de cercetare pentru terapii orale
Preocupările științifice de a se realiza o limbă artificială performantă nu sunt noi. Recent, s-a depășit frontiera realizării simplelor dispozitive de evaluare a unor arome cu ajutorul senzorilor, fiind realizată limba biomimetică. Astfel, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, care au imprimat 3D ceea ce numesc „prima suprafață a limbii biomimetice realizate vreodată”, aceasta imită o varietate de calități ale limbii umane, de la tipologia exactă și elasticitate până la umectabilitate. Aceste calități determină modul în care interacționează saliva cu limba, generând astfel experiența alimentară, capacitatea de a înghiți, vorbirea și alți factori. Dezvoltând o suprafață artificială, cercetătorii speră să obțină informații despre modul în care limba afectează modul în care mâncăm și vorbim. „Crearea unei astfel de suprafețe a limbii cu structură și proprietăți mecanice similare va ajuta la eficientizarea cercetării și dezvoltării pentru îngrijirea orală, produsele alimentare și tehnologiile terapeutice. Deși s-ar putea crede că toate papilele sunt ceea ce cunoaștem ca gustative, doar unele dintre ele conțin de fapt receptori ai gustului”, detaliază cercetătorul Michael Bryant.
„Replicarea suprafeței unei limbi umane vine cu provocări arhitecturale unice“ Efren Andablo-Reyes, Universitatea Leeds