de Călin Popa şi Florica Pintea
Într-o perioadă în care una dintre principalele preocupări la nivel mondial este combaterea efectelor pe termen lung asupra psihicului ale pandemiei de COVID-19, cercetătorii descoperă impactul pozitiv cert al unei pături grele asupra calității somnului și anxietății.
Scădere la jumătate a markerilor severității afecțiunii
Insomnia poate avea numeroase cauze, era foarte răspândită și înainte de criza sanitară care a pus presiune în plus pe viața oamenilor din toată lumea și are urmări dintre cele mai grave, care încep cu slăbirea sistemului imunitar, ce lasă astfel organismul „descoperit” în fața agresiunilor de tot felul. Combinată cu stresul și anxietatea generate de dificultatea și nesiguranța timpurilor pe care le traversează întreaga societate umană, insomnia poate fi considerată un factor major de risc de îmbolnăvire. În aceste condiții, eforturile cercetătorilor de a stabili reperele și mjloacele prin care poate fi îmbunătățit somnul și crescută calitatea odihnei au dus spre rezultatele care atestă ce pot face păturile grele în acest scop. Astfel, potrivit rezultatelor unui studiu derulat în cadrul Asociației Americane pentru Medicina Somnului (AASM), 50% dintre voluntarii cu insomnie cronică care au participat la experimente au manifestat o scădere la jumătate a markerilor care îi încadrează în Indexul Severității Insomniei.
Diminuează simptomele ADHD
Extinzând cercetarea spre persoanele care suferă de sindrom bipolar, depresie și ADHD, oamenii de știință din Suedia au continuat testele și au constatat faptul că după patru săptămâni de utilizare a unor pături cu greutatea de opt kilograme, 60% dintre participanți au manifestat o micșorare semnificativă a simptomelor, prin simpla îmbunătățire a somnului. „Una dintre explicațiile posibile este presiunea pe care aceste pături groase o exercită asupra unor părți ale corpului, stimulând senzația de atingere pe mușchi și articulații și având astfel efectul psihologic al unui masaj”, punctează expertul Mats Alder, de la Institutul Karolinska, din Suedia. Din datele anterioare centralizate în cadrul AASM a reieșit faptul că peste 92% dintre persoanele care dorm cu pătură mai grea au un somn mai bun decât cei care se odihnesc acoperiți cu lenjerie ușoară. „Pe lângă senzația fizică, atingerea unei pături grele dă și senzația de îmbrățișare, creează un mediu plăcut, perceput ca adăpost, de psihic, de unde și calmarea mult mai eficientă pe care o furnizează acest tip de pături”, detaliază specialistul William McCall.
„Cercetarea noastră a demonstrat că presiunea pe care o exercită păturile grele în timpul somnului are efect de calmare asupra sistemului nervos“ Mats Alder, Institutul Karolinska, Suedia