de Simona Soare Ghişea şi Florica Pintea
Sărbătorile de iarnă reprezintă o perioadă plină de trăiri afective foarte intense. Dacă cei mai mulți dintre noi trăim clipe de fericire de Sărbători, există și persoane pentru care Crăciunul și Anul Nou înseamnă tristețe, un nivel de stres mai ridicat decât în alte perioade ale anului și chiar depresie. Psihoterapeutul adlerian Ioana Bejan explică ce trebuie să facem să ne men- ținem o stare de spirit optimistă, mai ales în contextul actual al pandemiei de coronavirus, când măsurile de distanțare fizică pot avea un efect negativ asupra psihicului.
„Pandemia ne-a pus brusc în situația de a ne reconfigura viața”
- Care este tipologia persoanei ce se confruntă cu depresie de Sărbători?
- Perioada Sărbătorilor poate afecta persoanele care au în comun simptome ca sentimentele de vinovăție, inutilitatea și inadecvarea. De pildă, sunt afectați vârstnicii care locuiesc singuri și se confruntă mai pregnant cu ideea de final al vieții. Pot fi afectați și copiii care au o rudă în străinătate și cărora le este limitată posibilitatea de a se întâlni de Sărbători. Se pot confrunta cu depresie și cei care au trecut prin experiențe de viață marcante, ca pierderea cuiva drag sau a locului de muncă, divorțul, sau care se confruntă cu afecțiuni grave, pe termen lung.
- Cum percepeți dumneavoastră, în calitate de psihoterapeut, efectele pandemiei?
- Pandemia ne-a pus brusc în situația de a ne reconfigura viața într-un timp foarte scurt și de a găsi toate resursele necesare pentru a face asta. Mulți se orientează spre efectele negative care sunt reale. Haideți să ne uităm și la ce este bun în toată povestea asta, să vedem și care este partea plină a paharului. Atât cât ea există, avem o speranță. Pandemia ne-a pus în ipostaza de a fi creativi și de a ne manifesta această creativite. Cred în puterea oamenilor de a se adapta la noi situații de viață. Desigur, nu este ușor. Toată această experiență poate fi privită ca o traumă personală și colectivă. Avem nevoie să căutăm resurse care aduc binele în viața noastră, pornind de la lucruri simple: un ghiveci cu flori, un telefon dat unei persoane dragi, o prăjitură bună, o baie caldă.
„Există internetul și putem lua masa de Crăciun în acest mod”
- Ce efecte considerați că va avea asupra psihicului distanțarea fizică, în perioada Sărbătorilor?
- Aș vrea să răspund la această întrebare prin a puncta ce pot face oamenii de Crăciun și de Anul Nou să se simtă mai bine. Să fim unii cu alții, așa cum se poate, cât se poate. Unde nu se poate ca Sărbătorile să fie petrecute fizic, în familie sau cu cei dragi, există internetul, ne putem conecta și putem lua masa de Crăciun în acest mod. Ne putem trimite felicitări sau cadouri prin curier. Până la urmă, esența Crăciunului este de a fi împreună și secolul în care trăim poate permite asta, într-un fel sau altul, doar să vrem.
- Cum să acționeze oamenii care vor petrece singuri Crăciunul să se ferească de depresie?
- Să se comporte ca și cum nu ar fi singuri. Este o tehnică a psihologiei adleriene și poate avea efecte uimitoare. Oamenii pot să împodobească bradul, să pregătească sarmale și cozonaci, să își cumpere un cadou, să asculte colinde, să urmărească un film tematic, toate activitățile specifice acestei perioade. Deci, de Sărbătorile de iarnă, să ne comportăm ca și cum nu am fi singuri.
„Cel mai important acum este să rămânem uniți”
- Cum resimt pacienții dumneavoastră pandemia?
- Contextul actual ne-a pus în contact cu noi, așa cum unii dintre noi nu am fost niciodată. Este o mare provocare și o ocazie de creștere personală, ca toate aspectele ce se produc în situații în care viața ne încearcă și din care putem să ieșim câștigători, într-un fel sau altul, dacă ne propunem să vedem asta. Pe lângă tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, este și bătălia noastră cu noi înșine de a ne explora resursele interioare, de a ne descoperi hobby-uri, de a ne regăsi echilibrul, de a ne adapta și de a rămâne uniți. Avem nevoie unii de alții și cel mai important acum este să rămânem uniți. Multe familii petreceau puțin timp împreună și acum li s-a creat contextul de a putea avea acel timp după care tânjeau altădată.
- Cum ne-a schimbat concret situația actuală?
- Ne-a creat contextul să avem mai multă grijă de cei de lângă noi și aici mă gândesc la toți cei care s-au mobilizat pentru familiile noastre și la cei care au muncit până la epuizare în linia întâi. Situația actuală ne-a determinat să practicăm interesul social, care se traduce prin sentimentul de comuniune socială. Alfred Adler, psiholog contemporan cu Jung și Freud, care a pus bazele psihologiei individuale, cunoscute astăzi ca psihologie adleriană, scria: „Există o lege conform căreia omul ar trebui să-și iubească aproapele ca pe sine însuși. În câteva sute de ani, ar trebui să fie la fel de firesc pentru omenire ca respirația sau ca mersul vertical; dar dacă nu va învăța această lecție, va pieri”.
„Familia și cei apropiați pot fi de ajutor”
- Ce simptome are depresia specifică Sărbătorilor de iarnă?
- În general, persoanele care se confruntă cu depresie sezonieră pot să resimtă un nivel redus de energie, de aici și tendința de a dormi mai mult, lipsa motivației, greutatea de a se concentra, tendința spre a amâna diverse activități, dificultate la trezire dimineața, sensibilitate la temperaturile scăzute. De asemenea, pot resimți nevoia de a mânca mai mult, în special produse care conțin mult zahăr și de tip fast-food, creșterea consumului de alcool, izolarea față de cei apropiați, retragere în sine. Perioada Sărbătorilor poate accentua sentimentele de singurătate, de izolare, de tristețe, de inutilitate.
- Odată instalată, cum poate fi tratată această afecțiune?
- Important de știut este că depresia poate fi tratată. Durata și tipul tratamentului pot să difere în funcție de stadiul depresiei, momentul în care se află persoana când solicită sprijin și de motivația persoanei în cauză, deoarece contribuiția sa la vindecare este importantă. Psihoterapeutul te poate ajuta să înțelegi care sunt cauzele care au condus la depresie, cum să treci peste ele și cum poți să îți recapeți echilibrul. În funcție de caz și de tipul depresiei, este necesar tratamentul medicamentos, ce poate fi prescris doar de un psihiatru. Familia și cei apropiați pot fi de ajutor în a oferi sprijinul necesar.
„Un stil de viaţă echilibrat poate preveni această afecţiune“
- Poate fi prevenită această tulburare? La ce metode putem apela mai exact?
- Este important să ne creștem „mușchii” încrederii în sine și să practicăm asta ca și cum am merge la sală. Încrederea în sine se poate obține prin împlinirea celor patru nevoi psihologice: de a fi conectat, de a simți că tu contezi, de a te simți capabil și de a avea curaj sau de a fi încurajat. Putem să ne simțim conectați când suntem unii cu alții, facem lucruri împreună, care aduc o stare de bine. Ne simțim capabili când contribuim în familie, în relația de cuplu, în casa în care locuim, în societate. Simțim că avem curaj când primele trei nevoi ne sunt împlinite. Un stil de viață echilibrat poate să prevină apariția acestei afecțiuni. Asta presupune să avem un stil alimentar sănătos, bogat în legume și fructe, consum moderat de alimente care conțin zahăr, să reducem pe cât posibil consumul de alimente modificate genetic, care conțin aditivi alimentari, să consumăm suficientă apă și să facem sport. Somnul și odihna suficiente sunt la fel de importante.