Main menu

header

813 31 1de Irina Țolea şi Daniel Şuta

După aproape un an de pandemie, care ne-a schimbat radical obiceiurile și modul de viață, instituțiile de cultură au intrat în 2021 cu ceva mai mult optimism și cu noi proiecte. Artiștii s-au adaptat la restricții și cu ajutorul tehnologiei cei mai mulți au mutat scena în spațiul virtual. Au fost lansate premiere pe internet, spectacole special realizate pentru difuzare online, sunt pregătite reprezentații de teatru, operă și balet și programe de cinematecă accesibile de acasă. În continuare vă oferim câteva recomandări din agenda evenimentelor pregătite de instituțiile de cultură la început de an.

„Visul unei nopți de vară”, în stagiunea virtuală a Teatrului Mic din București

Lansând prima stagiune virtuală din cei peste 50 de ani de existență, Teatrul Mic din Capitală începe 2021 cu o serie de propuneri atractive. În fiecare zi de sâmbătă, de la ora 20:00, Teatrul Mic transmite online reprezentații de succes, dar și premiere ale acestei stagiuni. Pe 9 ianuarie puteți viziona spectacolul „Visul unei nopți de vară”, un proiect în care regizorul Gelu Colceag îmbină inspirat o serie de texte ale Shakespeare („Sonete”, „Îmblânzirea Scorpiei”, „Hamlet”, „Mult zgomot pentru nimic”, „Cântarea Cântărilor”). Într-un spațiu de poveste, din care nu lipsesc muzica, dansul și jocurile de lumini, duhurile și pământenii (interpretați de artiști îndrăgiți precum: Cristi Iacob, Claudiu Istodor, Mihaela Rădescu, Toma Cuzin, Irina Rădulescu ori Radu Iacoban) își dispută puterea dragostei angrenați într-o serie de aventuri spectaculoase. Următoarele reprezentații programate în stagiunea virtuală a Teatrului Mic sunt: „Viața și moartea lui Richard al II-lea”, în regia lui Radu Iacoban, pe 16 ianuarie, și „Familia Jeleznov”, după „Vassa Jeleznova”, de Maxim Gorki, pe 23 ianuarie. Spectacolele pot fi urmărite pe platforma digitală Bilet.ro, în urma achiziționării unui bilet în valoare de 20 de lei sau a unui pachet „Teatru Mic - 3 spectacole”, la prețul de 50 de lei.

„Liliacul”, la Opera din Cluj-Napoca, anul începe pe ritmuri de vals

Atmosfera efervescentă a balurilor mascate este readusă în atenția publicului de celebra operetă „Liliacul”, transmisă online pe 8 ianuarie, de Opera Națională din Cluj-Napoca. Îndrăgita creație a compozitorului vienez Johann Strauss Jr. invită melomanii în universul vesel și strălucitor al valsului, reconstituit de un spectacol plin de culoare și umor susținut de artiști de prestigiu ai scenei lirice clujene. De asemenea, pe 10 ianuarie, iubitorii artei coregrafice sunt invitați să vizioneze spectacolul de balet „Don Quijote”, o adaptare a celebrului roman al lui Cervantes, născută din colaborarea dintre coregraful rus Marius Petipa și compozitorul austriac Ludwig Minkus. Aventurile cavalerului rătăcitor se derulează într-un ritm aparte și într-o notă comică, ingenios îmbinate de viziunea regizorală a Feliciei Șerbănescu. Spectacolele se bucură de participarea Orchestrei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, condusă de la pupitru de Adrian Morar. Toate reprezentațiile încep la ora 19:00 și sunt disponibile gratuit pe pagina oficială de YouTube și site-ul instituției (www.operacluj.ro).

„Cel mai greu e să vorbești despre tine”, exclusiv la Teatrul Masca

813 31 2Un spectacol lansat în premieră, realizat exclusiv pentru mediul online, își face loc în programul primelor reprezentații ale Teatrului Masca din București din 2021. Pe 7 și 8 ianuarie, de la ora 19:00, puteți viziona producția „Cel mai greu e să vorbești despre tine”, un proiect ce are la bază un text colectiv în regia Ancăi Florea. O călătorie cu trenul prilejuiește întâlnirea cu zece personaje, din generații și medii sociale diferite, fiecare oferind spectatorului, într-o manieră personală, felii din propria viață, dezvăluind cu umor, tandrețe ori dramatism, fragmente inedite de realitate. Spectacolul este inspirat de povești adevărate reconstituite după o documentare ce însumează 12 ore de interviuri, conduse de Cristinel Dâdăl și Mihai Mălaimare. Din distribuție fac parte Sorin Dinculescu, Alina Crăiță, Cristina Panait, Dora Iftode, Sonia Kalman, Petru Mărginean și Valentin Mihalache. Biletele, în valoare de 15 lei, sunt disponibile pe site-ul www.mystage.ro.

„Curând aici va fi pustiu”, despre migrația românilor, la Teatrul Municipal din Suceava

Stagiunea continuă și la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, care invită publicul să descopere producții de succes din repertoriul actual. Astfel, pe 9 ianuarie, este programat spectacolul „Tigrul din orașul nostru”, de Gianina Cărbunariu, în regia lui Bobi Pricop. Pornind de la un eveniment intens mediatizat (evadarea unui tigru de la Zoo), autoarea ajunge să structureze o radiografie inedită a societății moderne și a caracterelor care o definesc. Pe 10 ianuarie puteți urmări spectacolul „Curând aici va fi pustiu”, un text spectaculos și provocator semnat și regizat de Daniel Chirilă. Piesa vorbește despre migrația românilor și efectul de împărțire a comunității în tabere care nu mai reușesc să se înțeleagă, să se apropie, să se reunească. Într-un joc alert, plin de ironie, exploatând hazul de necaz tradițional, artiștii aduc în fața spectatorului una dintre cele mai dramatice realități ale României postcomuniste. Spectacolele pot fi urmărite online, începând la ora 19:00, pe platforma blt.ro, în baza achiziționării unui bilet în valoare de 20 de lei.

Filme românești de colecție, disponibile de acasă la Cinemateca Online

Peste 100 de producții cinematografice autohtone din colecțiile Arhivei Naționale de Filme sunt puse la dispoziția cinefililor până la 31 ianuarie în cadrul proiectului Cinemateca Online. Puteți viziona de acasă o serie de pelicule de succes (drame, comedii, filme istorice, filme de acțiune, creații biografice ori filme pentru copii), producții realizate până în anul 1997, în variantă digitalizată. Într-un adevărat maraton al filmului românesc vă puteți reîntâlni cu mari actori autohtoni, în roluri magistrale, multe filme fiind distinse cu premii naționale și internaționale. Între producțiile accesibile online vă recomandăm: „Comedie fantastică”, „Directorul nostru”, „O vară de neuitat”, „Patul conjugal”, „Pădurea spânzuraților”, „S-a furat o bombă”, „Faleze de nisip”, „Reconstituirea”, „100 lei”, „Tinerețe fără bătrânețe”, „Valurile Dunării”, „Faust XX”, „Golgota”. Vă puteți alege filmul și îl puteți viziona pe platforma Eventbook, accesul fiind permis timp de 72 de ore de la momentul achiziționării biletului. Prețul unui bilet este de 12 lei.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.