de Călin Popa şi Daniel Şuta
Lumea oamenilor și în general a ființelor vii este pe cale să fie surclasată, din perspectiva greutății totale, de obiectele „moarte” create de societatea omenească, de la clădiri la gunoi.
Trei teratone în 2043
O cercetare de dată recentă a pus în evidență faptul că lumea se acoperă încontinuu, în ritm foarte susținut în ultimul secol în special, de obiecte. În anul 2020, greutatea totală a betonului, cărămizilor, obiectelor de toate felurile și deșeurilor a egalat-o pe cea a ființelor umane, plantelor și animalelor, notează „Daily Mail”. Mai mult, experții de la Institutul de Știință „Weizmann”, din Israel, atrag atenția asupra faptului că volumul imens de obiecte create de oameni, așa-numita cantitate antropogenică, va depăși trei teratone în orizontul anului 2040, dacă ritmul actual de producție se menține.
Dublarea masei antropogenice la fiecare două decenii
Masa antropogenică a crescut în ritm accelerat începând din 1900, când reprezenta 3% din biomasa totală. De la startul secolului al XX-lea, explozia activităților industriale a dus la dublarea volumului obiectelor create de oameni la fiecare două decenii. În prezent, în plină eră a consumerismului, când totul se aruncă, nu se repară, masa total al obiectelor care aglomerează planeta în fiecare an este de peste 30 de gigatone (de 30 de ori câte un miliard de tone). Prin comparație, greutatea totală a entităților vii este estimată la 1,1 teratone.
Betonul și plasticul, campioni absoluți
Pentru a-și susține calculele, experții israelieni au folosit algoritmi complecși de computer, au calculat masa antropogenică (fără deșeuri) și au suprapus rezultatul peste cel al biomasei, în cadrul unui grafic care a arătat că 2020 este momentul în care cele două au devenit egale. De asemenea, s-au observat și punctele în care materia „moartă” o depășește pe cea vie la greutatea totală, cum este cazul plasticului, de pildă, precum și ponderea diverselor materiale în masa antropogenică, betonul fiind pe primul loc, cu 40% din totalul anual. Demn de menționat este faptul că în anul 1980, acest material de construcții reprezenta un sfert din total, cu 86 de gigatone față de cele 549 de gigatone care se produc în prezent.
Producția de asfalt a crescut de 65 de ori
În topul celor mai mari contribuitori la masa antropogenică globlă se află asfaltul, care în 1940 era produs doar în cantitate de o gigatonă, iar între timp a crescut de 65 de ori. În schimb, producția de cărămizi a scăzut până la 10%, de la un sfert, cât reprezenta la începutul secolului XX. De asemenea, datele experților au evidențiat faptul că reconstrucția de după Al Doilea Război Mondial și perioada de până în 1973, când a avut loc criza petrolului, au înregistrat cea mai mare creștere a producției de masă antropogenică generată an după an.
Deșeurile accelerează procesul
După includerea deșeurilor în calculul biomasei totale, cercetătorii din Israel au concluzionat că producția umană de obiecte a depășit masa plantelor, animalelor și oamenilor încă din 2013. „Amânarea” este dată de prezența biomasei lichide, mai precis de greutatea apelor planetei, estimată la 2,2 teratone, dar, în ritmul actual, oamenii vor reuși s-o „ajungă din urmă” în jurul anului 2037, chiar mai devreme dacă nu se vor găsi metode mai eficiente de a se gestiona deșeurile.
Perioadele în care oamenii au creat mai puțină „masă moartă” au fost anii Primului Război Mondial, ai marii recesiuni de la începutul secolului XX și deceniul 1995-2004, perioada speculațiilor excesive cu acțiuni ale companiilor legate de avansul exploziv al internetului