de Călin Popa şi Adrian Barna
Aprinderea de tămâie la altare este un obicei străvechi, omniprezent printre credincioșii din toată lumea. Iar în Vietnam, unde a devenit un element cultural indispensabil, această rășină asociată cu Divinitatea este considerată puntea sacră dintre Pământ și Paradis.
Hue, tărâmul spiritualității
Mirosul de tămâie arsă la altare este indestructibil legat de gândirea și cultura vietnamezilor. Unul dintre cele mai faimoase locuri unde se pregătesc pentru întreaga lume bețișoarele parfumate care umplu de mireasmă sacră bisericile și milioane de case este satul Hue, adevărată capitală budistă a țării, spațiu unde există numeroase temple. Aici, meșteșugul prelucrării de tămâie a rămas neatins de vremuri și continuă să fie în prim-plan. Pe tot parcursul anului, dar mai intens înaintea Sărbătorilor de iarnă, întreaga comunitate trece la pregătirea bețișoarelor care vor deveni furnizoarele minunatului miros de tămâie. Se pregătesc firele cele mai frumoase de bambus, se usucă bine, se vopsesc, apoi se scufundă în pastă de tămâie, se usucă din nou și se pun în vânzare. În Hue, tradiția datează din timpuri imemoriale.
În Quang Phu Cau, manopera este dublată de mândrie
Manopera necesară realizării bețișoarelor cu miros de tămâie care umplu bisericile și locuințele este dificilă, uneori primitivă, plătită modest, dar, pe de altă parte, motiv de mare mândrie pentru cei care se ocupă cu această îndeletnicire. Pe de o parte, vietnamezii din Quang Phu Cau trebuie să livreze bețișoarele parfumate la export, pentru sărbătorile occidentale, pe de altă parte, este nevoie de producție în plus de Anul Nou Chinezesc, așadar alaiul de tradiții care implică tămâie se întinde, practic, tot anul, cu amplificare de la sfârșitul toamnei până la începutul primăverii anului următor. „Ceea ce facem este o treabă deopotrivă tradițională și spirituală”, mărturisește Dang Thi Hoa, a cărui familie pregătește bețișoare cu miros de tămâie de peste un secol: bunica, mama și nepoata lucrează umăr la umăr și reușesc să câștige și 450 de dolari pe lună într-o zonă în care venitul mediu nu ajunge nici la jumătate, notează AFP.
50 de tone de bețișoare parfumate în fiecare lună
În majoritatea căminelor din Quang Phu Cau se prelucrează bețișoare cu tămâie. În timp ce unele dintre familii au reușit să-și achiziționeze mașini care le fac munca mai ușoară și sporesc eficiența, altele au rămas la metodele tradiționale de uscare și de vopsire a bambusului. Bețișoarele alese cu grijă se leagă în buchete colorate în roz aprins, care se usucă la soare, în stradă. Apoi, femeile, care poartă mască textilă, trec bețișoarele prin pasta de tămâie, le scot din nou la uscat și le pregătesc pentru expediere. „Este o muncă grea, dar câștig suficient cât să-mi țin copiii la școală, ca să devină doctori. Ca să fie preluată tradiția mai departe, este nevoie ca măcar un membru al familiei să se ocupe cu acest meșteșug”, explică localnica Le Thi Lieu. Doar din Quang Phu Cau pleacă în cele patru puncte cardinale 50 de tone de bețișoare parfumate cu tămâie în fiecare lună.
Yen Phu și meșterii amestecurilor perfecte
În apropierea Capitalei Hanoi, în districtul Tay Ho, satul Yen Phu a rezistat prin producția de bețișoare cu tămâie, în pofida tuturor vicisitudinilor istoriei. Cu o tradiție milenară, acest spațiu a preluat de la chinezi tradiția realizării bețișoarelor în secolul al XIII-lea și a păstrat-o intactă până astăzi. În ultimii ani, meșteșugul a atras și turiști și, de asemenea, mai multe familii care renunțaseră la fabricarea acestui produs odată cu industrializarea din anii 1980. Un deceniu mai târziu, tradiția revenea în forță și, chiar dacă a face bețișoare de tămâie este mult mai greu decât lucrul într-o fabrică, membrii familiilor care se ocupă cu acest meșteșug nu l-ar schimba pentru nimic în lume. De la mare la mic, chiar și copiii, participă la procesul de producție, fiecare cu sarcini adaptate puterilor și priceperii sale, cea mai dificilă misiune revenindu-i persoanei care realizează pasta de tămâie. Aceasta trebuie să fie un amestec perfect de pulbere de tămâie, anason, scorțișoară și alte ingrediente speciale, care să asigure o aromă puternică și de lungă durată.
Xa Kieu - rețetele secrete ale pastei perfecte
Nimeni nu-și amintește cu exactitate când a pornit tradiția realizării bețișoarelor parfumate în satul Xa Kieu, aflat la 42 de kilometri de Hanoi, dar bătrânii locului își amintesc că au crescut văzându-și bunicii și părinții făcând asta. Și aici pasiunea pentru meșteșug este pregnantă, bețișoarele cu tămâie din Xa Kieu sunt considerate unice, întrucât nu presupun niciun adaos de elemente chimice. Mai precis, produsele de tămâie sunt realizate dintr-o combinație de rășină, cărbune și lemn ars, iar procentul fiecărui ingredient în „rețeta” finală este păstrat secret. După realizarea amestecului de câțiva inițiați, sătenii care au pregătit bețele de bambus vin și le „scaldă” în pasta rezultată sau o procură de la sursă gata preparată și nu le mai rămâne decât s-o amestece cu puțină apă, odată ajunși acasă. Locuitorii din Xa Kieu furnizează bețișoarele cu tămâie din noiembrie până în martie, în toate provinciile țării.
În Hong Duong, meșteșugul a scăzut infracționalitatea
Realizarea de bețișoare parfumate cu tămâie a îmbunătățit semnificativ viața locuitorilor din Hong Duong, un sat aflat în districtul Thanh Oai. Deși este o îndeletnicire dificilă și străveche, reușește să coaguleze familii întregi, toate generațiile participând la meșteșugul tradițional care supra- viețuiește indiferent de crizele economice de toate felurile care se abat periodic peste acest ținut. Chiar și copiii de școală primară mută bambusul, aleg bețișoarele cele mai frumoase care urmează să fie uscate etc. Ajutorul acordat familiei se transformă în bani în plus, iar concentrarea locuitorilor pe realizarea acestor bețișoare a dus chiar la micșorarea ratei infracționalității.
Festivalul culorilor, la Thuy Xuan
Satul de la poalele dealului Vong Canh, de lângă mormântul Împăratului Tu Duc, este un binecunoscut loc turistic. Aici se realizează nu doar bețișoarele de tămâie care au dus inițial vestea localității, ci și pălării, flori de hârtie, pictură pe lemn, chiar și acadele Me Xung. În aceste condiții, satul a devenit un loc ideal pentru organizarea unui Festival care etalează bețișoare cu tămâie în toate culorile, un spectacol de nuanțe și de arome unic în lume. Alături de piesele roz, purpurii, violet, verzi și galbene, pot fi admirate buchete inedite de flori exotice, iar vizitatorii pot participa ei înșiși la realizarea celebrelor bețișoare, supravegheați și ghidați de artizanii locali.