Main menu

header

815 25 1de Dana Buzăianu şi Florica Pintea

Anul care tocmai a trecut a stat sub semnul unei adaptabilități crescute pe toate palierele vieții personale, sociale și profesionale. Domeniul de recrutare nu face excepție și vine cu variante alternative care înlocuiesc interviul față în față. Astfel, compania de recrutare Best Jobs a lansat serviciul de încărcare a CV-ului video, o soluție unică pe piața muncii din România.

O prezentare interactivă de maximum trei minute

Acest tip de Curriculum Vitae este considerat de specialiști echivalentul unui prim interviu, cel care are rolul de preselecție. Totodată, oferă o mai mare libertate de prezentare, așa că merită valorificat, fiind apreciat de recrutori. Dacă încercaţi o definiție a lui, CV-ul video este un mod interactiv și direct prin care vă puteţi prezenta abilitățile profesionale, dar și ce puteţi transmite ca persoană, la nivel atitudinal. Este o carte de vizită online care trebuie condensată într-un video scurt, de unu-trei minute, din care să reiasă ce poate să ofere candidatul, nivelul de educație și de experiență, care sunt valorile profesionale şi ce anume îl recomandă pentru postul de care este interesat. Acesta este trimis alături de CV-ul tradițional și de scrisoarea de intenție.

Îmbinaţi creativitatea cu naturalețea pentru o impresie bună

815 25 2La ora actuală, există firme specializate pentru prezentări video profesionale, dar, pentru că implică anumite costuri suplimentare pentru cei care se află în căutarea unui serviciu, este mult mai convenabil să realizeze chiar ei acest tip de CV. Pe parcursul filmulețului, nu trebuie omise informațiile de bază: numele, vârsta, profesia. Ideile să fie transmise succint și în niciun caz citite de pe o foaie, pentru că angajatorul a parcurs deja CV-ul scris. Vorbirea să fie cât mai liberă, cât mai naturală, ca și când aveţi în față persoana căreia vă adresaţi, lăsând să iasă la iveală puțin din personalitate. Aveţi însă grijă să nu adoptaţi un limbaj mult prea relaxat, pe care îl avem cu toții în intimitatea locuinței și care nu are ce căuta în această prezentare.

Acordați atenție detaliilor de fundal ale filmării, găsiți un loc „neutru” din casă

O mare importanță o are și ambientul în care este înregistrat mesajul. E de preferat o încăpere cu lumină naturală și orice alt fond sonor întrerupt. Evitaţi clasicele biblioteci ca imagine de fundal: un perete alb, o etajeră cu minime obiecte decorative sunt neutre și de „efect”. Aceste aspecte pot trece drept detalii, dar, totodată, pot face diferența. Atitudinea și vestimentația trebuie să fie la fel de profesioniste și de potrivite contextului precum la un interviu față în față. Îmbrăcămintea poate fi una office în cazul în care postul dorit este unul din domeniul bancar sau de top management. Altfel, un stil casual, fără tendințe sport sau excesiv de elegant este mult mai potrivit (de evitat materialele lucioase, culorile stridente).

Evitaţi clasicele biblioteci ca imagine de fundal: un perete alb, o etajeră cu minime obiecte decorative sunt neutre și de „efect“

Sunt mai vizualizate de angajatori decât cele tradiţionale

Crearea unei structuri a ceea ce vreţi să transmiteţi, realizarea filmării din mai multe unghiuri, cu discursuri diferite, apoi alegerea celei mai potrivite variante, presupun un efort și o experiență nouă pentru cei care trec printr-un proces de recrutare. Deși CV-urile însoțite de prezentare video sunt mai vizualizate de angajatori decât cele simple, realizate într-un mod greșit, au efect invers și pot dăuna imaginii candidatului. Cu toate acestea, faptul că s-a alocat timp pentru a pregăti o astfel de prezentare, arată angajatorului că sunteţi pregătit să faceţi tot ceea ce vă stă în putere pentru a reuși.