de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Stoparea încălzirii globale nu înaintează pe cât de rapid ar fi nevoie pentru ca omenirea să poată evita efecte catastrofale, cum sunt schimbările climatice dramatice sau dispariția unor specii. În aceste condiții, oamenii de știință caută permanent soluții pentru a accelera descoperirea unor posibilităţi care să răspundă acestor provocări.
Structură dublă
Un architect iranian a descoperit o soluție care poate avea efecte benefice considerabile deopotrivă pentru pinguinii din Antarctica, pe cale de dispariție, și pentru stoparea dezghețului masiv care se înregistrează în ultimii 40 de ani, notează „Daily Mail”. Astfel, Sajjad Navidi a pus la punct ceea ce a denumit Sistemul de protecție a pinguinilor (Penguin Protection System), un tip de iglu care plutește la suprafața apelor și are, de asemenea, o parte submarină. În structura de sus, parțial protejată, pinguinii pot să-și facă spații de împerechere și de ouat, iar forma care se află sub apă este imaginată ca un burete și este conectată la un pendul ce se mișcă odată cu valurile, produce electricitate și răcește spațiul, pentru a stopa dezghețul.
Funcționează independent în mediul înconjurător
Pinguinii imperiali se află în pragul extincției întrucât nu mai au la dispoziție ghețurile care le asigură înmulțirea. Potrivit estimărilor oamenilor de știință, în următoarele decenii această specie ar putea dispărea complet de pe Terra. „Dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual, în anul 2100, pinguinii imperiali vor fi dispărut în proporție de 90%, punct de la care specia nu se va mai putea reface”, explică Stephanie Jenouvrier, de la Woods Hole Oceanographic Institution. Iglu-ul imaginat de Navidi le permite pinguinilor să se apropie unii de ceilalți și să asigure un mediu de siguranță pentru ouăle pe care le depun și apoi le veghează până la eclozare. De asemenea, acest adăpost ferește păsările de temperaturile de minus 80 de grade Celsius, care le pot fi fatale. În același timp, structura submarină oprește topirea gheții la suprafață.
„Sistemul de iglu-uri funcționează independent în mediul înconjurător, iar atunci când condițiile exterioare o impun, aceste structuri se pot deplasa spre pinguini prin detectarea spațiilor în care se topește gheața“ (Sajjad Navidi, arhitect)
Antarctica se topeşte de şase ori mai repede decât în 1980
Gheața continentului rece se topeşte de şase ori mai repede decât în anii 1980, iar de vină este încălzirea globală. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani, în urma măsurătorilor prin satelit. Mai exact, Antarctica pierde anual aproape 280 de miliarde de tone de gheaţă, față de 44 de miliarde de tone cu patru decenii în urmă. Cele mai mari probleme sunt în estul Antarcticii, de unde dispar în fiecare an aproape 60 de miliarde de tone de calotă glaciară. „Locurile în curs de schimbare în Antarctica nu se limitează doar la câteva și par să fie mult mai extinse decât credeam. Acesta este un motiv de îngrijorare”, punctează Eric Rignot, om de ştiinţă la Universitatea din California şi la NASA, care a condus cercetările. De asemenea, topirea întregii gheţi din Antarctica ar creşte cu 57,2 metri nivelul mării, acoperind chiar ţări întregi. O altă concluzie terifiantă a cercetătorilor este că şi partea de est a continentului îngheţat, care conţine cea mai multă gheaţă şi care ar produce, prin topire, o creştere a apelor cu 51,8 metri, a intrat într-un proces similar de reducere a suprafeţei.