de Irina Țolea şi Florica Pintea
Redeschiderea sălilor de spectacole aduce, ca la un debut de stagiune noi producții pe afișul instituțiilor de cultură. Teatrele se întrec în a anunța noi titluri în program, iar apropierea sărbătorii tradiționale românești a îndrăgostiților prilejuiește lansarea unor spectacole inedite care celebrează prin artă dragostea. Vă prezentăm în continuare câteva dintre evenimentele care se disting în agenda culturală a săptămânii.
„Trădarea lui Einstein”, la Teatrul Evreiesc din București
Un nou spectacol își face loc în programul Teatrului Evreiesc de Stat din Capitală. Pe 19 și 20 februarie, de la ora 19:00, au loc primele reprezentații ale piesei „Trădarea lui Einstein”, de Éric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Tudor Țepeneag. Textul prezintă apropierea neașteptată dintre doi oameni diferiți, uniți însă de aceleași sentimente contradictorii față de societatea în care trăiesc. Celebrul savant Albert Einstein, emigrat în America și un vagabond afectat emoțional de pierderea fiului său în război, se împrietenesc și ajung să se confeseze. În discuție se distinge și crește în intensitate dilema omului de știință, pacifist convins, implicat în realizarea cumplitei arme atomice. Piesa ilustrează conflictul moral al cercetătorului genial, constrâns de contexte politice și militare nefaste să-și încalce principiile de a explora și de a dezvolta lumea, printr-un gest care o poate distruge. Cu umor și fine tușe filozofice, montarea aduce în atenția publicului teme de actualitate și interes ale timpului nostru: pacifismul, militarismul, identitatea națională, influența politicului și trădarea. Realizată cu două variante de distribuție piesa îi are ca protagoniști pe: Andrei Finți, Mircea Dragoman, Veaceslav Grosu, Neculai Predica, Mihai Nițu, Andrei Miercure, George Remeș și Rodica Doija.
„Un Bacio Lirico”, gală de Dragobete la Opera Națională din Cluj
La Opera Națională din Cluj-Napoca se ridică din nou cortina și, după aproape șase luni de distanțare, iubitorii genului liric primesc trei invitații de nerefuzat. Astfel, pe 19 februarie, de la ora 19:00, are loc spectacolul „Adagio. Valsuri și duete coregrafice celebre”, un eveniment ce îmbină momente de balet din reprezentații memorabile precum „Lacul Lebedelor”, „Spărgătorul de Nuci”, „Carmen”, „Don Quijote” sau „Corsarul”. Dragobetele va fi sărbătorit pe 24 februarie, de la ora 19:00, prin Gala de Operă „Un Bacio Lirico”, un prilej de a vă reîntâlni cu cele mai romantice partituri din repertoriul universal. De asemenea, pe 28 februarie, de la ora 19:00, este programată o reprezentație plină de eleganță și romantism cu selecții din opera „Boema”, de G. Puccini, în interpretarea îndrăgiților soliști Diana Țugui, Oana Trîmbițaș, Cristian Mogoșan, Florin Estefan, Cristian Hodrea, Petru Burcă și Sebastian Balaj.
La Târgoviște se spun „Povești de familie”
Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște continuă proiectul „Teatru Antivirus” și Sala Mare se redeschide pe 19 februarie, de la ora 19:00, când puteți viziona spectacolul „Argonautas”, în regia lui Mc Ranin, o remontare a superproducției inspirate de expediția celor 50 de eroi care l-au însoțit pe Iason înainte de războiul Troiei, plecând în căutarea Lânii de Aur. De asemenea, pe 20 și 21 februarie, de la ora 19:00, scena dâmbovițeană lansează premiera spectacolului „Povești de familie”, de Biljana Srbljanović. Textul inspirat de conflictele din țările fostei Iugoslavii transmite un mesaj dur privind efectele războiului asupra copiilor, care îmbătrânesc prematur, se dezumanizează și mor înainte de vreme. Montarea Cătălinei Baciu amintește de traumele unei societăți decimate de foamete, violențe și nedreptăți, tinerii artiști Daniel Nuță, Maria Nicola, Iulian Burciu și Teodora Filip dezvăluind ca într-o radiografie fracturile morale apărute în structura fiecărui individ. „Povești de familie” este un spectacol puternic, emoționant, ce abordează o temă încă actuală raportată la contemporanul marcat de criză și de pierderea valorilor sociale.
„Don Pasquale”, redeschide programul live la Opera din Brașov
Artiștii revin în această săptămână cu mult entuziasm și pe scena Operei din Brașov, care anunță primul spectacol cu public din acest an. Redeschiderea sălii are loc pe 20 februarie, de la ora 18:30, când este programată opera bufă „Don Pasquale”, de G. Donizetti. Farsa în care este prins bătrânul bogat aflat în căutarea nevestei ideale, este colorată de o montare veselă, pusă în valoare de celebrele arii interpretate de soliștii Dan Popescu, Nicoleta Chirilă, Adrian Mărcan, Liviu Iftene, Cristina Roșu și Mihaela Pop. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov, sub conducerea maestrului Mircea Holiartoc. Frumoasa sărbătoare tradițională a dragostei va fi celebrată pe scena brașoveană, pe 24 februarie (ora 18:30), prin concertul în premieră „Anatoly de Dragobete”. Talentații soliști ai cvintetului vocal „Anatoly” vă propun un program aparte, în care puteți descoperi cele mai frumoase creații romantice din perioada renașterii până azi, într-o interpretare acapella, cu un aranjament propriu original.
„Interzis sub 18 ani”, drama adolescentului abandonat, pe scena Teatrului Excelsior
După aproape un an de spectacole susținute virtual, Teatrul pentru Copii și Tineret Excelsior din Capitală își reia programul în sală. Pe 18 februarie (ora 19:00), puteți viziona spectacolul „Interzis sub 18 ani”, de Mihaela Michailov, în regia lui Lenuș-Teodora Moraru, un text ce ilustrează confruntarea dintre generații și riscurile nepăsării adulților. Tânăra și talentata actriță Iulia Samson reconstituie cu multă prețiozitate reacțiile personajului principal, o minoră care se abandonează viciilor și gesturilor negativiste pentru a evada din războiul cinic al părinților preocupați să-și trăiască viața. Pe 21 februarie, de la ora 19:00, Teatrul Excelsior vă propune „O noapte furtunoasă”, într-o montare clasică și plină de energie, semnată de Stelian Milu. Intriga colorată a farsei lui Caragiale etalează în toată splendoarea parvenitismul, falsitatea și talentul unic al românului de a se băga în belele sub impulsul trăirii de moment. Eroii memorabili prind viață cu ajutorul protagoniștilor Iulian Ilinca, Tudor Pîrvu, Ciprian Cojenel, Stelian Milu, Vladimir Drăghia, Radu Micu, Silvana Ionescu, Diana Dumitrescu și Cătălina Grama (Jojo).
Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.