de Călin Popa şi Adrian Barna
O nouă piesă dedicată îmbunătățirii performanțelor sportive vine să completeze tabloul invențiilor dintr-un domeniu în continuă perfecționare. „Pantalonii” cu inteligență artificială, destinați momentan doar cicliștilor, promit să deschidă calea unei întregi generații de articole sportive ale viitorului.
Senzori și impulsuri electrice
Start-up-ul britanic Impulse a realizat o pereche de pantaloni pentru cicliști care emit curent electric de intensitate mică, pentru a îmbunătăți performanța acestor sportivi. De asemenea, articolul este dotat cu senzori care folosesc inteligența artificială în același scop, notează „The Times”. Acest articol reprezintă un mare pas înainte în acest sport, întrucât a rămas neschimbat de multe decenii, în condițiile în care multe alte aspecte ale ciclismului, în primul rând bicicletele, au evoluat foarte mult.
Stimulare suplimentară punctuală
În timp ce se află în mișcare și poartă acest articol, cicliștii primesc la nivelul musculaturii stimulări musculare care le prelungesc și amplifică performanța. În plus, senzorii monitorizează permanent activitatea mușchilor, trimițând apoi informația către un dispozitiv din interiorul pantalonilor, care calculează exact care anume parte a musculaturii are nevoie de stimulare suplimentară. Ca urmare, impulsuri electrice destinate sunt îndreptate exact spre partea care nu dă randamentul maxim, cu ajutorul unui sistem de fire foarte subțiri, amplasate în interiorul materialului din care sunt realizați pantalonii.
Semnal direct către mușchi
Spre deosebire de sistemul natural de transmitere a informației de sporire a efortului, articolul creat de Impulse nu are nevoie de trecerea prin creier a acestei informații, transmițând semnalul către musculatură cu ajutorul electricității. „Ca oameni, avem un control destul de limitat, biologic vorbind, asupra musculaturii noastre. Dacă stimulăm direct, electric, mușchii, îi putem manevra mult mai precis, îi putem contracta mai puternic și astfel obținem mult mai mult de la aceștia”, detaliază inventatorul pantalonilor, Devon Lewis. Pentru cei preocupați de posibilitatea ca utilizatorul să simtă vreo senzație de curentare, producătorul dă asigurări că „nu se simte nimic altceva decât o mică mâncărime, asemănătoare senzației pe care o au oamenii care consumă alimente picante”.
Impulse intenționează să extindă utilizarea acestei tehnologii și spre alte sporturi, cum ar fi gimnastica sau atletismul, precum și spre industria costumelor pe care le folosesc practicanții de fitness