Main menu

header

826 32 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Una dintre cele mai controversate idei de a răcori Terra va avea primul test în vara acestui an și implică pulverizarea, cu ajutorul unui balon, a două kilograme de praf de cretă în stratosferă, pentru a se vedea dacă „umbrește” Soarele și astfel poate coborî temperatura la nivelul solului.

Evaluare a aplicării la scară globală

Experți din cadrul Universității Harvard sunt în ultimele stadii de pregătire a testului care va avea loc în dreptul localității suedeze Kiruna. Practic, vor fi difuzate în stratosferă două kilograme de praf de cretă, care ar urma să „umbrească” parțial radiațiile solare și astfel să se obțină o coborâre a temperaturii terestre. Misiunea a costat 3 milioane de dolari și este finanțată de un grup de miliardari, printre care Bill Gates, fondatorul Microsoft. În cadrul testului, un balon va ridica la înălțimea de 19 kilometri de Terra 600 de kilograme de echipament și va elibera două kilograme de praf de cretă. Va fi generat un nor, cu o lungime de câțiva kilometri, care nu va fi destul de puternic pentru a afecta radiația solară, dar care este menit să ofere informații despre efectul pe care l-ar avea o astfel de metodă asupra felului în care reacționează aceste particule cu aerul. Apoi, cu ajutorul unor programe de computer, vor fi evaluate eventualele urmări ale aplicării experimentului la scară globală, notează „Daily Mail”.

O umbră artificială, de dimensiuni imense

826 32 2Experții din laboratorul care a imaginat această metodă și vor face primul test afirmă că pregătesc în realitate o soluție în caz de dezastru, pentru eventualitatea în care Terra ar ajunge să nu mai poată fi locuită din pricina încălzirii globale. „O eventuală viitoare nevoie de a aplica așa ceva este un scenariu teribil. Pe de altă parte, creșterea temperaturii la nivel mondial deja a început să facă nelocuibile părți din Australia de pildă, iar procesul de combatere a fenomenului nu pare să fie suficient de rapid”, explică Frank Keutsch, director al controversatului proiect al Universității Harvard. În cadrul unui interviu acordat Times, Keutsch a afirmat că dorește să determine adevăratele efecte ale unei astfel de abordări și recunoaște că modelele de până acum „sunt prea optimiste”. În teorie, tonele de praf de cretă care ar putea fi pulverizate în stratosferă ar crea o umbră artificială de dimensiuni imense, care ar retrimite în spațiu o parte din razele solare ce generează încălzirea globală.

„Metoda de blocare a Soarelui în acest fel ar putea fi ca dependența de heroină - am fi nevoiți să facem asta permanent, ca să menținem efectul“ (prof. Stuart Haszeldine, Universitatea Edinburgh)

„Dezastru pentru sistemele atmosferice“

Mai mulți experți s-au pronunțat deja împotriva aplicării unui astfel de proiect, unii dintre aceștia în termeni foarte duri. Criticii atrag atenția asupra faptului că efectele la scară globală nu pot fi cunoscute și ar putea fi un dezastru pentru sistemele atmosferice. Sir David King, de la Universitatea Cambridge, este de părere că ar trebui să fie implementat un moratoriu care să interzică cu totul o astfel de abordare, întrucât „rezultatele ar putea fi scăpate de sub control”. De asemenea, experții internaționali au punctat și faptul că, în realitate, mijloacele terestre de combatere a încălzirii globale sunt soluția, și nu o intervenție artificială de acest tip, care „ar da peste cap toate mecanismele pe care le cunoaștem”.