Main menu

header

828 32 1de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu

A doua generație de Xenoboți, roboți „vii” realizați din celule stem de broască, sunt programați să realizeze sarcini mai complexe decât varianta anterioară - vor putea curăța oceanele de plastic, vor detecta toxine din aer și, într-o zi, boli în organismul uman.

Autopropulsare și autoreparare

828 32 2Roboții „vii” sunt realizați cu capacitatea de a se autorepara, pot „păstra amintiri” și sunt realizați din celule stem de broască. Lansați în premieră mondială la sfârșitul anului 2020, Xenoboții au înregistrat în scurt timp o perfecționare care le permite să se autopropulseze cu ajutorul unor cili de dimensiunea unui fir de păr, ceea ce îi ajută să se deplaseze mult mai ușor pe multe suprafețe diferite. Una dintre cele mai mari realizări ale oamenilor de știință de la Universitatea Tufts este introducerea în acești roboți a capacității de a-și „aminti” contaminarea radioactivă, chimicalele care poluează sau chiar anumite boli pe care le-au detectat anterior, notează „Daily Mail”.

Mai longevivi, mai eficienți

828 32 3Dacă prima generație de Xenoboți era programată să livreze tratament într-un spațiu țintit al organismului, noul tip de robot poate să se miște mai repede, navighează cu mai multă eficiență prin medii diferite și trăiește mai mult. În plus, aceste mecanisme au capacitatea de a acționa în grup în scopul pentru care au fost programate. „Atunci când perfecționăm cu mai multe abilități acești roboți, putem utiliza simulări pe computer în așa fel încât să-i programăm pentru sarcini mai elaborate”, explică expertul Josh Bongard. După teste, noua generație de Xenoboți a demonstrat capacitatea de a colecta microplastic din apă și, de asemenea, de a se mișca mult mai repede și de a acționa mult mai eficient în funcție de sarcinile trasate.

Detectează poluarea, bolile, medicamentele

Experții americani au reușit să programeze Xenoboții de generația a II-a să poată reține informație, cu ajutorul unei proteine fluorescente care, atunci când este expusă luminii, emite lumină roșie. S-a testat apoi capacitatea acestor sisteme de a „depozita amintiri”, demonstrându-se că unii dintre acești roboți au manifestat ceea ce specialiștii au numit „experiența de călătorie”. În aceste condiții de existență a unei memorii moleculare, experții estimează că viitoarele generații de Xenoboți vor detecta și înregistra prezența contaminării radioactive, a poluării, a bolilor, dar și a prezenței anumitor medicamente în organism. „Ne propunem ca acești roboți să poată face munci utile, să fie un fel de unelte vii”, detaliază Bongard.

„Putem realiza Xenoboți care nu doar să raporteze probleme, ci să aibă și capacitatea de a le rezolva“ (Josh Bongard, Universitatea Tufts)

Focus pe tratamente medicale

O echipă de cercetători din Elveția a dezvoltat recent un microrobot capabil să înoate prin vasele de sânge ale unei persoane, să transporte și să elibereze medicamente exact la locul țintit de medici. Microrobotul este capabil să își schimbe forma atunci când întâlnește obstacole precum zone mai strâmte, notează Reuters. Echipa de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne a perfecționat robotul în miniatură inspirându-se din natură - mașinăria imită comportamentul unei bacterii în organismul uman. „Evoluția în natură a dus la apariția multor microorganisme care își schimbă forma atunci când condițiile din mediu se schimbă. Acest principiu de bază a inspirat proiectarea microrobotului nostru”, explică specialiștii.