Main menu

header

829 30 1de Irina Țolea şi Adrian Barna

În perioada Sărbătorilor Pascale instituțiile de cultură aduc, cu ajutorul tehnologiei, în fața publicului reprezentații pline de emoție și încărcătură spirituală. Recitaluri actoricești de excepție, drame și comedii, concerte vocal-simfonice și povești muzicale, toate se regăsesc în agenda culturală a săptămânii, din care în continuare vă recomandăm câteva evenimente de neratat.

„Lumină din Lumină”, concert vocal la Opera din Brașov

Un dar muzical inedit este oferit publicului meloman în cea de-a doua zi de Paște de Opera din Brașov. Pe 3 mai, de la ora 18:30, puteți urmări online Concertul „Lumină din Lumină” susținut de cvintetul vocal „Antatoly”. Într-un aranjament vocal original membrii grupului (Andrada Mureșan, Gabriel Baciu, Ciprian Cucu, Ciprian Țuțu și Marius Modiga) vor interpreta a capella partituri ce îmbină mai multe stiluri muzicale, toate având ca temă Sărbătoarea Învierii Domnului. Între acestea veți putea asculta lucrări precum: „Florilegiu”, un colaj cu lucrări de factură bizantină, „Requiem”-ul compus de Andrew Lloyd Webber, „La Paști”, de Ion Criveanu, sau celebra lucrare „Ave Maria”, de Giulio Caccini. Invitate speciale în cadrul acestui eveniment vor fi soprana Anda Pop și pianista Lioara Frățilă. Concertul va fi transmis online, pe canalul oficial de YouTube și pe pagina de Facebook a Operei din Brașov. Accesul este gratuit.

„Motanul încălțat”, surpriză de Paște pentru micii spectatori la Opera clujeană

Un eveniment liric deosebit, realizat în premieră națională, este prezentat virtual în Vinerea Mare de Opera Națională din Cluj-Napoca. Pe 30 aprilie puteți urmări concertul extraordinar „Requiem”, de Mikis Theodorakis. Discursul vocal-simfonic al lucrării are la bază textele părintelui Ioan Damaschinul. Evenimentul reunește în fața publicului o distribuție de înaltă ținută: soprana Veronica Fizeșan, mezzosoprana Andrada Ioana Roșu, tenorul Eusebiu Huțan, bas-baritonul Cristian Hodrea și basul Simonfi Sandor, acompaniați de Corul de Copii „Junior VIP” al Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” și de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, conduse de maestrul Adrian Morar. De asemenea, pe 2 mai, micii melomani se pot bucura de o reprezentare inedită a celebrului basm „Motanul încălțat”. Pe ritmuri vesele, în pași de dans, cu decoruri spectaculoase și personaje de poveste, opera ilustrează aventurile lui Motan Cotoșman (interpretat de Gloria Tronel ) și ale prietenilor săi. Ambele spectacole sunt prezentate gratuit pe site-ul www.operacluj.ro, începând cu ora 19:00. Toți cei care doresc să susțină opera clujeană o pot face achiziționând un bilet onorific (cu valoare între 10 și 200 de lei) de pe pagina oficială a instituției.

Adrenalină și umor: „Jocul dragostei și al întâmplării” la Naționalul ieșean

Ce poți face atunci când părinții ți-au aranjat căsătoria și nici n-ai apucat să-ți cunoști jumătatea? La această întrebare neașteptată un răspuns pe măsură este oferit de comedia „Jocul dragostei și al întâmplării”, transmisă online pe 4 mai de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Celebra farsă a lui Pierre de Marivaux, în regia lui Ovidiu Lazăr, aduce în fața publicului aventurile celor doi tineri nobili, logodiți de părinți, care se deghizează și fac schimb de roluri cu servitorii lor, în încercarea de a-și vedea, înainte de nuntă, partenerul. De aici pornește un lanț nesfârșit de peripeții, întreținute neobosit de protagoniștii: Livia Iorga, Mălina Lazăr, Daniel Busuioc, Horia Veriveș, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu și Ioan Ursulescu. Tot în transmisie online Naționalul ieșean va difuza pe 7 mai spectacolul „Povestea păsării fără cuib”, un one-woman show semnat Ada Lupu ce urmărește transformarea emoțională a unei femei, ilustrată cu inocență și multă imaginație. Spectacolele sunt difuzate de la ora 19:00, în regim live-stream. Achiziționarea biletelor și vizionarea spectacolului se fac accesând platforma Enterix.ro. Prețul unui bilet este de 35 de lei.

„La ordin Fuhrer!”, online la Teatrul Evreiesc din Capitală

829 30 2Pe marea actriță Maia Morgenstern, o puteți revedea într-un recital actoricesc de excepție pe 1 mai, de la ora 19:00, în spectacolul „La ordin Fuhrer!”, transmis online de Teatrul Evreiesc de Stat. Montarea regizorului Mihai Măniuțiu surprinde terenul psihologic fertil, hrănit cu diabolice strategii de manipulare, în care s-a dezvoltat fanatismul nazist. Scenografia liniară, costumele gri și coregrafia uniformă scot în evidență lipsa de personalitate și vulnerabili- tatea personajului colectiv. Într-un exercițiu actoricesc complex Maia Morgenstern interpretează rolul unei victime a propagandei regimului totalitar, ce se conformează cu devotament orb și frenezie ideologiei naziste până în momentul în care realitatea îi contrazice iluziile cu un argument de necombătut. Achiziționarea biletelor și vizionarea spectacolului se pot face accesând platforma www.mystage.ro. Prețul unui cod de acces este de 12 lei.

„Cel mai iubit dintre pământeni”, la Teatrul Național din Cluj-Napoca

Pe scena Teatrul National din Cluj-Napoca revin în această săptămână două producții de excepție ale stagiunii. Pe 29 aprilie puteți viziona online spectacolul „Cel mai iubit dintre pământeni”, o dramatizare inedită a romanului lui Marin Preda, semnată de regizorul Tudor Lucanu. Într-o montare amplă, în stil clasic, sunt reflectate dramele comunismului și absurdul societății corupte, dezumanizate, dominate de turnători, anchetatori, intelectuali lași și politicieni parveniți. Opresiunea, umilința și înfrângerea conștiinței sunt ilustrate în scene sugestive, bine dozate emoțional, respectând esența mesajului transmis de autor. O scenografie marcată de metafore aduce pe scenă sentimentul încătușării psihice din era totalitaristă. Din distribuție fac parte: Matei Rotaru, Ramona Dumitrean, Ioan Isaiu, Sânziana Tarța, Ovidiu Crişan, Petre Băcioiu, Radu Lărgeanu, Anca Hanu, Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Cosmin Stănilă și Miron Maxim. De asemenea, pe 30 aprilie este programat spectacolul „Furtuna”, o montare originală semnată de Gabor Tompa, avându-l ca principal protagonist pe Marcel Iureș. Ambele reprezentații vor fi transmise de la ora 19:00, pe pagina de Facebook și pe site-ul teatrului (www.teatrulnationalcluj.ro). Accesul este permis în baza achiziționării unui bilet în valoare de 30 de lei.

Menționăm că informațiile prezentate în cadrul rubricii „Scena și Ecranul” pot suferi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.