de Călin Popa şi Daniel Şuta
Există foarte multe persoane care și-au umplut buncăre cu provizii, în eventualitatea în care va veni sfârșitul lumii. În general, acești oameni sunt prezentați la știrile amuzante, dar, pe de altă parte, există depozite imense, uimitoare, în care se găsesc elemente esențiale pentru o posibilă perioadă post-Apocalipsă.
Buncărul Svalbard Global Seed Vault - 1,5 miliarde de soiuri de semințe
Există nenumărate motive pentru care lumea s-ar putea trezi în mijlocul unei catastrofe globale - război nuclear, coliziunea cu un meteorit, foamete la scară planetară, epidemii extinse, schimbarea axului Terrei, vreme extremă, erori umane majore sau chiar o pană prelungită de curent electric. În această perspectivă, peste tot în lume se adună, în depozite masive, aproape necunoscute, mostre de culturi de bacterii benefice, hrană, dulciuri, opere de artă sau exemplare de animale. Unul dintre cele mai importante astfel de depozite se află în Norvegia - Svalbard Global Seed Vault - într-un loc izolat, în care urșii polari sunt mai mulți decât oamenii. Buncărul este construit astfel încât să reziste 1.000 de ani, iar interiorul este atât de rece, încât tot ce este înăuntru ar rezista 25 de ani fără generatoarele care îl alimentează. Aceste măsuri de siguranță nu sunt întâmplătoare: Svalbard Global Seed Vault adăpostește semințe din toată lumea, 1,5 miliarde de tipuri, suficiente pentru a reporni agricultura lumii de la zero în eventualitatea unei catastrofe. De altfel, potrivit specialiștilor, extincția este deja în desfășurare. „Din 7.100 de tipuri de mere care existau în secolul al XIX-lea, în prezent mai avem circa 300 de soiuri. Resursele din acest depozit stau între omenire și dispariția sa prin inaniție”, explică expertul în agricultură Cary Fowler.
Depozitul Chang La - plante rezistente la frig și la boli
Undeva în Munții Himalaya, la mare altitudine (5.360 de metri) se află depozitul Chang La. Aici, în condiții de îngheț constant și umiditate aproape zero există un depozit de 10.000 de tipuri de semințe ale unor plante modificate genetic și peste 200 de vegetale care ar fi folosite, în caz de Apocalipsă, pentru a reface recolte în condiții excepționale, de frig puternic, de mediu ostil, de boli distrugătoare. „Soiurile păstrate aici sunt foarte rezistente la temperaturi extreme, la boli și la umiditate, unele dintre soiurile de aici având capacitatea de a rezista și 413 ani în cazul celor de ceapă, 1.100 de ani în dreptul orezului, 9.000 de ani semințele de mazăre. India are planuri mari pentru acest depozit, intenționând să-l completeze în așa fel încât să poată rivaliza cu „fratele” din Norvegia sau cu Fort Collins, buncăr din Colorado în care sunt păstrate peste 600.000 de pachete cu semințe de plante rezistente la condiții extreme. Aici, specialiștii studiază permanent felul în care evoluează aceste potențiale surse de hrană odată scoși embrionii din depozit și introduși în anumite condiții de mediu. La rândul său, Millennium Seed Bank depozitează semințele acelor plante amenințate cu extincția. În colaborare cu centre similare din peste 100 de țări, această bancă a reușit să adune aproape 20% dintre speciile care se află în pericol de a se pierde pentru totdeauna din flora lumii, mai precis 2,4 miliarde de semințe de toate felurile.
SVF, banca de embrioni de animale
Pentru că oamenii își iubesc atât de mult animalele domestice, dar și pentru că foarte multe specii sunt pe cale de dispariție, experții au „pus deoparte” în Rhode Island embrioni ai unor animale care ar urma să existe și după un eventual dezastru planetar. SVF Foundation are un program de păstrare prin congelare a unui număr de 45.000 de mostre de lichid seminal de la vite, oi și capre. „Orice dezastru ar interveni, acești embrioni congelați în nitrogen lichid ar readuce lumea în condițiile de azi în doar o generație”, detaliază expertul George Saperstein, care conduce fundația ce gestionează acest depozit. Tot animalelor, dar de alt tip, le este dedicată Frozen Zoo, care adună încă din anii 1970 mostre de la specii pe cale de dispariție, iar odată cu avansul tehnologic și dezvoltarea mijloacelor de a păstra aceste rezerve, s-a extins și aria de acoperire. De pildă, aici există celule stem din piele de rinocer alb, urși Gobi, gorile, condori și balene cenușii, în total 8.400 de rezerve de la animale pe cale de dispariție, care ar putea fi oricând „recreate”.
21 de terabiți pentru arta, cultura și religia lumii
Arctic World Archive este acel spațiu unde este stocat un număr imens de coduri de reprezentare pentru opera de importanță capitală din cultura, arta, literatura și religia lumii. Practic, această arhivă susține 21 de terabiți de date pe o platformă care reprezintă cel mai mare depozit de software din lume. Această rezervă neprețuită se găsește undeva în nordul Pământului, într-o fostă mină de cărbuni, la o adâncime de 300 de metri. În prezent, arhiva deține date colectate din 17 state, printre comorile de aici numărându-se arhive ale Vaticanului, picturi de Rembrandt și alți mari maeștri, colecții muzicale, mari descoperiri științifice, istorie politică și momente memorabile din sport. Sistemul de utilizare este relativ simplu. Potrivit responsabililor care gestionează această arhivă, „instrucțiunile de la începutul fiecărui film sunt în cinci limbi străine, se află astfel modalitatea prin care codurile devin fișiere utilizabile și astfel se pot accesa, cu ajutorul unui computer, al unei camere și al unei surse de lumină”. Toate aceste date sunt programate să poată rezista cinci secole, răstimp considerat suficient pentru ca toate comorile culturale ale lumii să poată fi recuperate în eventualitatea unui Apocalipse.
Un depozit pentru deserturi
Omul contemporan iubește zahărul și este foarte pasionat de dulciuri, așa că un mare depozit cu deserturi preferate sub marca Oreo se găsește la coordonatele îndepărtate 78° 08’ 58.1” N, 16° 01’ 59.7” E. Pentru a fi construit acest depozit a fost solicitat expertul care l-a realizat pe cel din Norvegia, arhitectul Markus Johansdotter, care a considerat proiectul unul „intimidant, încărcat de responsabilitate”. Dar l-a încheiat cu succes în 2020, iar astăzi, mii de mostre de delicii stau la temperaturi de până la minus 150 de grade Celsius, pentru eventualitatea în care supraviețuitorii coliziunii Terrei cu un meteorit de dimensiuni gigantice ar avea poftă de ceva dulce.