Main menu

header

831 2 1de Silviu Ghering şi Adrian Barna

Pădurea de liliac de la Ponoarele este cea mai mare rezervaţie botanică de acest gen din România: 20 de hectare de miresme îmbătătoare mai ales la începutul lunii mai. Găsiți acest colț de rai, nu numai olfactiv, în apropierea platformei carstice Ponoarele, la circa 6 kilometri sud-est de oraşul Baia de Aramă din judeţul Mehedinţi.

Adevărat „concert simfonic” de miresme și culori

Influenţa climei submediteraneene a favorizat în Pădurea Ponoarele dezvoltarea unei flore specifice extraordinare: liliac, frăsinică, vişinul turcesc, mojdrean, păducel, cărpiniţă şi mult admirata lalea neagră. Pădurea de liliac Ponoarele poate fi admirată în deplinătatea frumuseţii și miresmei sale colosale cu deosebire la început de mai, când devine un adevărat covor de flori de liliac şi frăsinică, cu un parfum amețitor. Şi fauna reprezintă câteva specii rare, ocrotite de lege, chiar dacă în niciun caz pe placul turiștilor, așadar mare atenție la vipera cu corn, scorpionul cruciat şi mult mai puțin periculoasa broască ţestoasă.

Monument natural de interes național lesne de... savurat!

Pădurea de liliac de la Ponoarele este monument natural de interes naţional, conform Legii 5/2000. Este poziţionată la circa 3 km sud de localitatea Ponoarele, între dealurile Băluţei şi Răiculeştilor, de o parte şi de alta a Văii Prislopului. Pentru a ajunge la pădure pe jos, puteți pleca din centrul comunei, mai precis de la şcoală, pe Valea Morilor, urmând firul apei şi urcând apoi pe Dosul Mare până în Valea Prislopului, pe o potecă marcată turistic. Pe acest traseu puteți admira Moara Crăcucenilor şi bisericuţa de sub Stei. Puteți ajunge și cu mașina, plecând tot din centrul comunei Ponoarele, pe lângă fostul cămin cultural. Traversați apoi cătunul Tihoi şi „țineți” direcția spre satul Delureni.

Nu doar pădurea de liliac atrage turiştii în acest colţ mirific al zonei de nord din județul Mehedinţi, ci şi multe alte frumuseţi care sunt catalogate drept monumente ale naturii, unice în Europa: Podul lui Dumnezeu, Peștera Bulba de sub pod, Lacul Zaton de la cealaltă ieșire/intrare a peșterii sau formațiunile carstice din Câmpul Afroditei și Câmpul Cleopatrei, de pe dealul de deasupra podului